leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke zwanen plaatjes

Een zwaan is een watervogel. Een mooie witte of zwarte vogel met een lange nek en mooie vleugels die gracieus en statig in het water zwemt. Als de zwaan een mens zou zijn dan zou deze goed bij de koninklijke familie passen. Zwarte zwanen zie je in Nederland niet in het wild, ze leven in Australië, Nieuw-Zeeland, Tasmanië en Nieuw-Guinea. Ze worden wel gehouden als siervogels en zijn ook te zien in dierentuinen en enkele kinderboerderijen.

Zijn zwanen gevaarlijk

Als zwanen een nest met jonge zwaantjes hebben dan kunnen ze mensen aanvallen en bijten. Ze beginnen dan te blazen en gaan in de aanval. Er zijn ook verhalen dat ze in staat zijn om tijdens het aanvallen armen te breken. Wat daar van waar is weten we gewoon niet. Internationale media berichten soms over armbreuken die zijn veroorzaakt door een zwaan terwijl anderen deze meldingen zien als een broodjeaapverhaal. Een grotendeels verzonnen verhaal wat iedereen doorvertelt als een verhaal wat waar gebeurd is. Wat de waarheid ook is, behandel zwanen met respect en blijf op veilige afstand.

Ode aan de zwaan

De zwaan krijgt veel waardering voor zijn schoonheid.

 • Als we ze zien in de natuur.

 • In het sprookje: "het lelijke eendje" van Hans Christian Andersen wat in 1843 verscheen. In dit sprookje komt een jonge zwaan uit een ei wat in een verkeerd nest ligt. Niemand vindt het jonge zwaantje mooi omdat iedereen denkt dat het een eendje is. Aan het eind van dit trieste sprookje komt het allemaal goed en is het lelijke eendje een prachtige zwaan geworden.

 • Het zwanenmeer is een klassiek balletstuk wat in 1877 voor het eerst te zien was in het Bolsjojtheater in Moskou. Er zijn in de loop der jaren diverse uitvoeringen van dit wereldberoemde balletstuk te zien geweest. Het is een verhaal vol liefde en romantiek maar ook liefdesverdriet. In het stuk spelen ballerina's een grote rol als zwanen.

 • Zelfs in een oud Nederlands kinderliedje komen zwanen voor. De tekst is:

  Witte zwanen, zwarte zwanen!
  Wie gaat er mee naar Engeland varen?
  Engeland is gesloten
  De sleutel is gebroken
  Is er dan geen timmerman
  Die de sleutel maken kan?

  Laat doorgaan
  Laat doorgaan
  Wie achter is moet voorgaan!

  Het liedje gaat over zwanen en over het land Engeland. Er zijn verschillende uitleggen over de tekst, met name de woorden Engeland en timmerman.

 • De eerste uitleg is dat het over het land Engeland gaat, over de oorlog die er toen was tussen Engeland en Nederland. Nederland heette toen Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De witte en zwarte zwanen zijn de Nederlandse oorlogsschepen en de zogenaamde branders. De tekst: "Engeland is gesloten" zou verwijzen naar het feit dat de rivier de Medway was afgesloten met een ketting. Branders waren in die tijd kleine schepen die vol lagen met springstof om de schepen van de vijand, in dit geval Engeland, op te blazen. Voor Nederland werd die zeeslag een succes. De timmerman in de tekst zou verwijzen naar de soldaten die deze grote ketting kapot moesten maken zodat de schepen de Medway rivier op konden varen. Zo konden ze bij de de Royal Charles komen, het vlaggenschip van de Engelse oorlogsvloot. Dit schip werd als trotse oorlogsbuit meegenomen naar Nederland.


 • De tweede uitleg van de tekst is totaal anders. De tekst zou een Christelijke betekenis hebben. Het zou niet gaan om het land Engeland maar om engelland, het land van de engelen. De timmerman zou Jezus zijn. Beide uitleggen zijn op basis van de tekst zoals we die nu kennen. De juiste uitleg zal wel ergens in het midden liggen.
 • zwaan

  zwaan met jonge zwanen

  zwarte zwaan

  watervogel zwaan

  nest jonge zwaantjes


  home © plaatjespret.nl - leuke zwanen plaatjes