leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke wolven plaatjes

De wolf is een roofdier en de voorouder van een populair huisdier, de hond. Wolven leven in een groep, deze noemen we roedel. Wolven worden heel af en toe in het wild in Nederland gezien. Natuurlijk zijn wolven ook te zien in dierentuinen.

De geschiedenis van de wolf

Heel lang geleden, in de ijstijd, hoefden we nog niet bang te zijn voor een wolf, deze was zo groot als een kat. Maar zoals ieder dier wat lang geleden leefde ontwikkelde, ontwikkelde ook de wolf zich uiteindelijk tot de oerwolf. De oerwolf lijkt dan ook het meest op de wolf die we nu kennen.

Voorouders van honden

Wolven zijn de voorouders van honden. Uit onderzoek is gebleken dat dat zo goed als zeker is. Uit moderne onderzoekstechnieken zoals DNA onderzoek blijkt dat wolven en honden heel erg op elkaar lijken. Van de hondensoorten die we nu kennen lijken de herdershond en de husky het meest op een wolf.

Voedsel van wolven

Wolven eten van alles, aas, zelfs afval en vogels, dieren die op een haas lijken en knagdieren.

Dodelijke wolven

Wolven zien de mens niet als vijand, zullen ook niet aanvallen behalve als je ze niet met rust laat. Maar ik het verleden was er een periode dat er wel mensen door wolven werden gedood. Tussen 1580 en 1830 werden in Frankrijk ruim 3200 mensen gedood. Ruim 1200 van deze mensen werden gedood door wolven met hondsdolheid. Hondsdolheid wat we ook rabies noemen is een ziekte die voorkomt bij katten, honden, vossen en vleermuizen. Dieren die hondsdolheid hebben kunnen mensen bijten en dat is levensgevaarlijk. Laten mensen die gebeten zijn door een hondsdol dier zich niet behandelen dan kunnen ze dood gaan.

Vijanden van de wolf

Mensen zijn de grootste vijanden omdat ze steeds meer ruimte nodig hebben om te leven. Door die behoefte verdwijnen ook bossen waar wolven leven. Omdat wolven ook op grotere dieren jagen zijn deze prooien van de wolf gelijk een gevaar voor wolven. Pakken wolven het jagen op deze dieren niet goed aan dan kunnen de grotere dieren de wolf doodtrappen. Andere vijanden zijn ziektes zoals hondsdolheid, miltvuur en hondenziektes. Kijken we naar andere dieren dan zijn ook daar vijanden van wolven te vinden. Dat zijn wasbeerhonden en coyotes.

Wolven hebben een territorium

Een territorium is een gebied waar de wolven leven en op hun prooien jagen. Deze leefgebieden verschillen in grootte, dat ligt aan de hoeveelheid voedsel wat te vinden is. Is er weinig voedsel dan is het leefgebied groter. Is er genoeg voedsel dan is het leefgebied kleiner, dan kunnen wolven hun eten dichter bij huis vinden. Wolven. het alphapaar wat de baas is van de roedel, maakt met luchtjes duidelijk waar de grenzen van hun leefgebied zijn. Andere wolven ruiken dat en weten dan dat ze ergens anders moeten gaan jagen of leefruimte zoeken.

Wolven communiseren

Met verschillende geluiden en lichaamstaal 'praten' de slimme wolven met elkaar. We kennen vooral het huilen wat wolven doen. Na een jacht doen wolven het om de roedel bij elkaar te houden. Ook huilen ze om te waarschuwen en om elkaar, bij slecht weer, te vinden. Willen ze 'praten' met wolven die verderop wonen dan is het wolvengehuil hoorbaar tot een afstand die tussen de 5 en 10 kilometer ligt.

De wolf als slechterik

Wolven hebben geen beste naam. Dat verhaal komen we op meerdere manieren tegen. De wolf in het sporokje van Roodkapje is een griezel, hij eet de oma van Roodkapje op en wil Roodkapje daarna laten geloven dat hij haar oma is. Ook de wolf in het sprookje: de wolf en de 7 geitjes heb je liever niet in huis. Die wolf probeert met trucjes de geitjes te pakken. En Midas Wolf die we ook grote boze wolf noemen is geen lieverdje, hij probeert op alle mogelijke manieren biggetjes te pakken. Ook in onze taal is een uitdrukking die de wolf als onbetrouwbaar ziet. Met de uitdrukking: "Dat is een wolf in schaapskleren" bedoelen we dat iemand een ander wil laten geloven dat hij goede bedoelingen heeft maar in het echt is het een heel ander en vooral onbetrouwbaar persoon die gemene bedoelingen heeft.
wolf

wolf in schaapskleren

huilende wolf

roedel witte wolven


home © plaatjespret.nl - leuke wolven plaatjes