leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke walvissen plaatjes

Walvissen zijn zoogdieren en geen vissen. Je zou het misschien denken omdat ze een visnaam hebben en in water zwemmen maar er is een groot verschil tussen zoogdieren en vissen. Vissen schieten kuit, kuitschieten is eitjes leggen. Het vis vrouwtje legt de eitjes waarna ze door een vis mannetje worden bevrucht. Zoogdieren leggen geen eitjes. Als een zoogdier zoals een walvis een klein kindje krijgt dan komt deze niet uit een ei maar is het gelijk een walvisje. Als we niet uitkijken dan gaat de walvis uitsterven. Er zijn steeds minder walvissen, dat komt onderandere door de jacht, vervuiling van de zee en meer oorzaken. Milieuorganisaties zoals Greenpeace doen er alles aan om de walvis te beschermen.

Walvisjacht verboden

Sinds een aantal jaren mogen landen niet meer op walvis jagen. Japan jaagt nog steeds op walvissen. Dat doet het land voor het vlees, het spek en de olie. Eerder werd het ook gedaan voor de levertraan. Mensen dachten dat levertraan gezond was. Het is vooral de mens die de dreiging voor het uitsterven van walvissen veroorzaakt. Ze jagen niet alleen op walvissen maar halen ook het voedsel wat walvissen eten uit zee. Walvissen kunnen ook in visnetten terecht komen en gewond raken door de schroeven van grote boten.

Walvissen voedsel

Walvissen eten plankton, dat zijn organismen die in zee leven en met de stroming van het zeewater mee gaan. Walvissen eten ook krill, een soort garnaaltjes. Kleine visjes horen ook bij de maaltijd die walvissen eten. Als walvissen eten dan nemen ze een hele grote hap water. Walvissen hebben baleinen, dat is een soort zeef aan hun kaak waarmee ze hun voedsel uit de grote hap water kunnen filteren. Walvissen zijn groot en eten daarom iedere dag heel veel.

Walvissen praten en zingen

Walvissen kunnen allerlei verschillende geluiden maken en zelfs zingen. Het zingen doen ze waarschijnlijk om een vrouwtje te verleiden. Misschien doen ze het ook om tegen walvissen die in de buurt zwemmen te zeggen: "Hoi, ik ben ook in de buurt" Het zingen lijkt wel een concert en kan met pauzes om de 30 minuten, uren duren. De geluiden zijn bij meerdere dieptes in de zee heel ver hoorbaar, met heel ver bedoelen we duizenden kilometers verder.

Hoe ademen walvissen

Omdat walvissen zoogdieren zijn hebben ze longen en geen kieuwen zoals vissen. Om adem te kunnen halen moeten walvissen boven water komen. Ze hebben geen 2 neusgaten maar 1 die bovenop hun lichaam zit. Als ze ademhalen dan spuiten ze bij het uitademen een grote wolk stoom metershoog naar boven. Mensen die meer weten over walvissen kunnen aan de manier van spuiten zien welke soort walvis het is. Walvissen zijn goede duikers en kunnen heel lang onderwater blijven.

Walvissen snelheid

Walvissen zijn wel groot maar kunnen best een redelijke snelheid halen, 20 kilometer per uur. Er zijn soorten die zelfs 30 kilometer per uur halen.

Walvissen kunnen goed horen

Walvissen hebben geen oren zoals wij maar kleine gaatjes om mee te horen. De ogen zijn niet goed maar dat maakt niet uit, walvissen zwemmen toch altijd in donker water. Omdat de ogen niet goed zijn is het gehoor dus erg belangrijk. Er is een soort walvis wat, net als vleermuizen, een echo systeem heeft. Deze walvis maakt een hoog geluid, dat geluid botst dan tegen iets aan en kaatst terug naar de walvis. De walvis weet dan precies wat het is.

Andere zwemmende zoogdieren

Net als de walvis zijn er meer zoogdieren die zwemmen en daardoor op vissen lijken. Dat zijn de dolfijn en de orca.
walvis

grote walvisstaart

bultrug walvis

dolfijn zoogdier

orca zoogdier


home © plaatjespret.nl - leuke walvissen plaatjes