leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke vlinder plaatjes

Een vlinder is een gevleugeld insect, een wonderbaarlijk insect als je leest hoe een vlinder ontstaat. Het verhaal begint met een rups, dat is een larve van een vlinder, die op een gegeven moment in een tijdelijk huisje gaat wonen, dat noemen we een cocon. In de cocon begint de rups met verpoppen. Verpoppen is eigenlijk een grote tovertruc van de rups waar zelfs de grote goochelaar Hans Klok nog iets van kan leren. Als de rups uit de cocon komt dan is hij totaal niet herkenbaar meer, dan is het een vlinder geworden! Vlinders zijn heel kwetsbaar, ze zijn heel gevoelig en hebben hele dunne breekbare vleugels. Het is dus beter om vlinders niet aan te raken, zeker hun vleugeltjes niet want die kunnen heel snel beschadigd raken of zelfs breken. Een larve van een vlinder, zoals we een rups hierboven noemen is het begin van het leven van een dier wat totaal nog niet lijkt op het dier wat het gaat worden. Vlinders kunnen we onderscheiden in 2 groepen, dagvlinders en nachtvlinders.

Vlinders in Nederland

In Nederland leven ruim 50 soorten dagvlinders. Een aantal soorten is uitgestorven en een aantal soorten zijn bedreigde dieroorten. Dat komt door aantasting van hun leefgebied. Iedereen die bezig is met de bescherming van vlinders doet er alles aan om verder uitsterven te voorkomen.

Dagvlinders

Dagvlinders hebben mooie kleuren en zijn overdag actief. Ze vliegen bij mooi weer fladderend door de lucht. Mensen vinden deze vlinders vriendelijke diertjes die geen kwaad doen. Ze bijten en steken niet en zijn goed voor de natuur. Ze bestuiven bloemen als ze daar gaan eten. Bestuiving zorgt voor het voortbestaan van planten. Vlinders nemen stuifmeelkorrels mee van de ene naar de andere plant.

Nachtvlinders

De meeste nachtvlinders zijn 's nachts actief, sommige soorten overdags. Nachtvlinders zijn niet populair bij mensen. De motvlinder is een nachtvlinder die je liever niet in huis ziet vliegen. De larven van deze vlinder kunnen flinke schade veroorzaken aan je kleding. Vooral als er wol in zit. Ook tapijt, zijde, leer en bont zijn favoriete hapjes voor de larven. Heb je ze in huis dan kun je het volgende doen. Leg alles waarvan je denkt dat er larven in kunnen zitten op een zonnige dag in de zon, dat overleven de larven niet. De nachtvlinder veroorzaakt ook schade in bossen en boomgaarden waar fruitbomen staan. De vlinder gaat naar deze boomgaarden omdat hij graag rottend fruit eet.

De grootste vlinder ter wereld

De mooie Atlas vlinder is de grootste ter wereld. Zijn vleugels kunnen 28 centimeter worden. Hoe hij zo groot kan worden is eigenlijk heel speciaal. Als hij nog rups is dan eet hij zoveel dat hij in zijn leven als vlinder niks meer eet.

Het leven van vlinders

Vlinders leven niet zo lang, enkele dagen tot enkele maanden. In Nederland zijn er veel soorten vlinders. De vlinders die een paar maanden leven vinden Nederland in de winter te koud. Zij vliegen naar warmere landen om daar te overwinteren, na de winter komen ze weer terug.

Vijanden van vlinders

Vlinders leggen heel veel eitjes. Vanaf dat moment komen de vijanden van vlinders in actie. Roofdieren en parasieten eten graag vlindereitjes. Als vlinders nog rups of volwassen vlinders zijn dan worden ze gegeten door wespen, spinnen, vleermuizen, vogels en zelfs vossen.

Vlinders in de kunst

Kunstenaars vinden vlinders mooi en verwerken dat vaak in hun kunst in de vorm van vlinder figuren.

Vlinderverzameling

Als vlinders dood zijn dan blijven ze hun mooie kleur houden. Verzamelaars conserveren de vlinders, daardoor zijn ze lang houdbaar en worden ze niet aangetast.

Vlindertuinen in dierentuinen

In dierentuinen zijn vlindertuinen. Als je gaat kijken trek dan geen dikke kleding aan, het is erg warm en vaak ook vochtig binnen. Omdat er veel soorten vlinders rondvliegen maken de dierentuinen in de kassen waar deze vlindertuinen zijn het juiste klimaat. Veel vlinders komen uit warme landen vandaar de warmte in de vlindertuinen

Vlinders in tuinen

Veel mensen die een tuin hebben vinden het in de zomer mooi als er vlinders rondvliegen. Om de vlinders naar je tuin te lokken kun je planten neerzetten die vlinders en rupsen lekker vinden. De vlinderboom die we ook vlinderstrruik noemen trekt veel vlinders aan.

Vlinders als natuurlijke graadmeter

Vlinders zijn gevoelig voor de natuur waar ze leven. Gaat het goed met de natuur op die plek dan zie je veel vlinders. Gaat het minder goed, bijvoorbeeld door vervuiling, dan zie je minder vlinders. Door dit gedrag van de vlinders kunnen we goed zien hoe het met de natuur gaat.
vlinder

zwaluwstaart

blauwe morpho

atlas nachtvlinder

vlindertuin

vlinder op bloem


home © plaatjespret.nl - leuke vlinder plaatjes