leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke vissen plaatjes

Vissen zijn dieren die we overal tegenkomen. In onze woonomgeving in sloten, vijvers en singels. Nog dichter bij huis in een vijver in onze tuin of binnen in een kom of aquarium. Het soort aquarium is afhankeijk van je wensen. In een zout water aquarium zwemmen zeevissen die kostbaar zijn. In een trpisch aquarium zwemmen tropische vissen met mooie felle kleuren. In dierentuinen zijn ook heel veel vissen te zien. Verder zitten er ook heel veel vissen in de zee. Vissen halen adem met hun kieuwen, deze zou je kunnen zien als een soort longen. Met hun kieuwen halen vissen zuurstof uit het water.

Vissen hebben verzorging nodig

Vissen in de tuin en in huis hebben verzorging nodig, net als de vissen in dierentuinen. De kwaliteit van het water moet goed in balans zijn anders gaan de vissen dood. Hiervoor zijn allerlei zaken te koop zoals waterplanten, waterpompen, fllters, bodembedekking voor een aquarium en vijver. De vissen moeten daarnaast ook voer krijgen. De kwaliteit van het water in een aquarium verzorg je met het steeds verversen van het water, het zuigen van de bodem met een bodemstofzuiger en het schoonhouden van het filter en de pomp. Er komt veel om de hoek kijken voor de aanleg van een aquarium of vijver in de tuin. De aanleg, zorgen dat het water de juiste kwaliteit krijgt en het onderhouden moeten aoltijd worden gedaan. Net als het voeren van de vissen. We hebben ook goudvissen in huis deze zwemmen vaak in ronde viskommen. Ook deze hebben regelmatig schoon water en dagelijks voer nodig.

Vissen leven overal

Vissen leven overal in 3 soorten water, zoet water, brak water en zout water. In zoet water zit bijna geen zout, dat is het water in sloten, plassen, meren, singels en vijvers. Brak water vinden we bij riviermondingen aan het eind van een rivier die daar in zee stroomt. Brak water heeft meer zout. In zout water zit het meeste zout, dat vinden we in zee.

Soorten vissen

Dat zijn er te veel om op te noemen, van heel klein tot heel groot. Men denkt dat het aantal soorten rond de 40000 is.

Sportvissen

Sportvissers zitten graag aan de waterkant naar hun dobbertje te turen om te kijken of ze een vis kunnen vangen. Het sportvissen is aan allerlei regels verbonden. Je hebt een vergunning nodig en moet goed lezen in welke periode je een bepaalde vissoort mag vangen of juist niet.

Visserij

Mensen eten graag vis. Die worden door vissers in zee gevangen. Met kleinere en grotere vissersschepen varen de vissers dan uit naar zee om met netten vis te vangen. Technieken om vis te vangen worden steeds moderner en worden door de Europese Unie scherp in de gaten gehouden. Net als de hoeveelheden vis die gevangen mogen worden. Er mag niet onbeperkt gevist worden.

Vlaggetjesdag

Sinds 1947 is de vlaggetjesdag een feest, die destijds om een andere reden werd gevierd dan nu. Zoals we vlaggetjesdag nu kennen is het een feestdag die ze in Mei of Juni vieren. De meest bekende is in Scheveningen. Op die dag komt de eerste Hollandse NIeuwe binnen. Dat is de eerst gevangen haring van het seizoen die dan met vissersschepen de haven binnen komt. Een bedrijf koopt het eerste kantje haring voor veel geld. Het geld gaat altijd naar een goed doel. Het woord kantje komt uit de oude visserij, dat was een houten harington. Het plastic emmertje waar de gevangen haring nu in zit noemen we nu nog steeds kantje. In een kantje wat consumenten kopen zitten ongeveer 40 haringen.

Vrijdag visdag

Volgens een mythe is Vrijdag visdag omdat op die dag de vissersboten de havens in komen met de meest verse vis. Bij een mythe lees je over bepaalde handelingen en gebeurtenissen uit het verleden. Dat verhaal klopt in dit geval niet. De traditie Vrijdag visdag komt uit het Katholieke geloof. De Katholieke kerk vroeg aan de gelovigen om van de Vrijdag een dag van onthouding te maken. Bij onthouding eet je geen vlees van dieren die op het land leven. Daar viel vis niet onder vandaar dat er op Vrijdag vis werd gegeten.

Vissen sterrenbeeld

Vissen is een sterrenbeeld uit de Westerse horoscoop. Iedereen die geboren is tussen 19 Februari en 20 Maart valt onder het sterrenbeeld vissen. Net als ieder ander mens hebben vissen positieve en negatieve eigenschapppen.

Positief

 • Fantasierijk.

 • Teder en gevoelig.

 • Behulpzaam.

 • Intuïtief.

 • Onbaatzuchtig.
 • Negatief

 • Ontvluchten verantwoordelijkheid.

 • idealistisch.

 • Overgevoelig.

 • Pessimistisch.

 • Passief.

 • Bekende vissen en zoogdieren

  Door bioscoopfilms, tekenfilms en een tv-serie zijn vissen nationaal of internationaal in binnen- en buitenland bekend geworden. We noemen hier niet alleen vissen maar ook zoogdieren met een speciale reden. Deze zoogdieren zijn geen vissen maar we kunnen ons voorstellen dat mensen denken dat het vissen zijn.

 • Botje is een visje en vriendje van Ariel de zeemeermin in de Disney tekenfilm de kleine zeemeermin.

 • Nemo is een visje uit animatiefilms van Pixar, deze zeer succesvolle films werden uitgebracht door Disney

 • De levensgevaarlijke haai uit de spannende Jaws bioscoopfilms gaf iedereen de rillingen.

 • De dolfijn Flipper is een zoogdier die populair werd door de Flipper films, De eerste film verscheen in 1963, in 1964 begon de tvserie, deze werd tot 1967 uitgezonden.

 • Willy is een orca, een zoogdier. Hij is bekend geworden door de bioscoopfilms die een groot succes waren. De eerste film, een echte familiefilm, verscheen in 1993, de tweede film werd in 1995 uitgebracht.

 • Keiko de orca

  Het verhaal van Keiko is mooi maar ook triest. Keiko was de echte naam van de orca die in de Free Willy films de hoofdrol speelde. Keiko leefde van ongeveer 1977 tot 2003. In 2003 overleed hij vermoedelijk aan een longontsteking. Keiko werd in 1979 gevangen door jagers uit IJsland. Hij belandde toen in een aquarium in IJsland. In 1982 verhuisde hij naar Canada, hij was verkocht aan Marineland in Ontario. 3 jaar later werd hij weer verkocht voor het flinke bedrag van 350000 dollar. Zijn nieuwe verblijf was in Reino Aventura in Mexico-stad. Waar hij alleen in een bassin verbleef. Een bassin is een soort hele grote kom vol met water waar Keiko in kon zwemmen. In 1992 wilde de filmmaatschappij Warner Bros een bioscoopfilm maken met een orca in de hoofdrol. Er werd gezocht naar een geschikte orca, zo werd Keiko gevonden. De film werd een enorm succes. Hierdoor wilde iedereen meer weten over de orca Keiko. Het Amerikaanse tijdschrift Life kwam als eerste met een verhaal. Een verhaal wat niet leuk was. Het verblijf waar Keiko zat was niet goed en zorgde voor veel kritiek. In 1994 richtte een groep mensen de Keiko- stichting op. Het doel van de stichting was simpel, de orca Keiko moest echt vrijgelaten worden. Dat werd een weg met veel moeilijkheden. De stichting zamelde genoeg geld in om in Amerika een nieuw verblijf voor Keiko te bouwen. Daarna volgde een training om Keiko te laten wennen aan zijn vrijlating. in 1998 was het zover, Keiko was weer naar een andere plaats gebracht waar hij een verblijf kreeg met een opening naar zee. Maar een orca die lang gevangen heeft gezetten gedraagt zich niet meer als een orca die in het wild leeft. Ondanks trainingen vooraf en begeleiding door trainers na zijn vrijlating lukte het Keiko niet meer om als een echte orca in het wild te leven. In 2002 zwom Keiko naar de fjorden in Noorwegen. Een fjord is een inham in een kust die rotsachtig is. Keiko bleef helaas doorgaan met zijn onnatuurlijke gedrag. In het begin wilde Keiko in de fjord steeds naar mensen en boten zwemmen. Door zijn lange gevangenschap wist hij niet beter. Er kwam een verbod, mensen mochten Keiko niet meer benaderen. Omdat Keiko niet meer wist hoe hij moest jagen om zijn eten bij elkaar te krijgen kreeg hij eten van zijn trainers. Die hielden de orca in leven door hem te voeren met bevroren haring.
  vis

  goudvis

  tropische vissen

  haring eten

  zeevis

  aquarium

  visvijver

  orca in vrijheid

  flipper dolfijn


  home © plaatjespret.nl - leuke vissen plaatjes