leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke varkens plaatjes

Varkens zijn zoogdieren die herkenbaar zijn aan hun roze huid, hun platte ronde snuit en hun krulstaartje. Onder hun herkenbaarheid valt ook het geluid wat ze maken, dat noemen we knorren. Een mannetje heet een beer, een vrouwtje een zeug. Als een varken vrouwtje zwanger raakt dan noemen we de zwangerschap dracht. Na 115 dagen worden de jonge varkentjes geboren, deze noemen we biggetjes. Bij de geboorte, die we bij varkens worp noemen, kunnen gemiddeld 13 biggetjes per keer geboren worden.

Varkensvlees

In Nederland houden boeren varkens voor de verkoop van vlees. We eten worst, verschillende soorten karbonade, varkensmedaillon, varkenshaas, spareribs, katenspek, speklappen, schouderham en hamlappen. Allemaal afkomstig van varkens.

Varkens zijn big business

Met varkensvlees is veel geld te verdienen. Boeren die een varkenshouderij hebben noemen we varkenshouders. Op hun boerderij hebben ze vaak megastallen, dat zijn hele grote stallen waar meer dan 7000 varkens in zitten. Tijd kost geld, het is de bedoeling om varkens zo snel mogelijk groot te brengen waardoor ze rijp zijn voor de slacht. Varkenshouders moeten hard werken en hebben te maken met hele strenge wettelijke regels.

Scharrelvarkens

Boeren kunnen ook kiezen voor het houden van scharrelvarkens. Het doel van deze varkenshouderij gaat ook om de verkoop van varkensvlees maar de manier van leven is voor het varken anders. Het gaat dan om meer kwaliteit. Een scharrelvarken mag meer vrij rondlopen, krijgt ander voer en groeit zo natuurlijk mogelijk op. De controle op deze varkens is regelmatig in handen van de dierenbescherming. Is de kwaliteit goed dan kan dit sterren opleveren. Deze zijn zichtbaar als je scharrelvarkensvlees koopt, op de verpakking zit een beter leven sticker met een aantal sterren. Meer sterren is meer kwaliteit. De hoeveelheid sterren geven het volgende aan:

 • Meer leefruimte voor de varkens.

 • Betere aanpak om verveling tegen te gaan.

 • Biggen worden niet gecastreerd.

 • Vervoer naar boerderij en slachthuis is korter.

 • Kwaliteit kost geld, dat is met alles. Daarom is de prijs van scharrelvarkensvlees hoger dan van ander varkensvlees.

  De naam scharrelvarken moet je verdienen

  Boeren die op deze manier varkens fokken moeten voor hun dieren de naam scharrelvarkens verdienen. Hiervoor gelden strenge eisen, dat zijn:

 • Binnen hebben varkens 1,3 meter ruimte, daar zit de uitloop bij.

 • Varkens hebben buiten net zo veel ruimte met een verharde ondergrond net zoals binnen.

 • Varkens leven op een dichte vloer die deels vlak moet zijn.

 • Varkens hebben stro of zaagsel waar ze op kunnen liggen.

 • Varkens mogen hun staart en hoektanden houden.

 • Als varkens gecastreerd worden dan moet dat onder verdoving.

 • Op een varkenshouderij waar scharrelvarkens leven in het aantal varkens lager dan op de andere soort varkenshouderij.

  Een varken is slim

  Een varken is helemaal niet zo dom als we denken. We zeggen weleens: "hij is zo dom als het achtereind van een varken" maar dat klopt niet. Een varken is een slim dier.

  Spaarvarken

  Een spaarvarken is een spaarpot om thuis geld te sparen. Kinderen krijgen vaak een spaarpot om ze spelenderwijs te leren wat sparen is. Spaarpotten zijn vaak gemaakt van aardewerk en hebben een gleuf in hun rug. Daar kan geld in gedaan worden. Spaarpotten hebben vaak de vorm van een varken.

  Het ontstaan van het spaarvarken

  Waarom noemen we een spaarpot spaarvarken? Dat moet ergens vandaan komen. Vroeger spaarden mensen niet vaak geld. Het beetje geld wat ze hadden ging dan vaak naar een missie om mensen in het buitenland te helpen of naar een offerblok in de kerk. Een offerblok is een busje of kistje wat in de kerk staat. Hier zit een gleuf in waar je geld in kunt doen. Op het offerblok staat vaak aangegeven wat de kerk met het geld gaat doen. Kaarsen kosten ook geld. Als je een kaarsje wil branden in de kerk dan zal de kerk het waarderen als je geld geeft voor het kaarsje. Betaling is mogelijk door geld in het offerblok te doen. Vroeger spaarden de mensen, als ze toch nog een beetje geld over hadden, wel op een andere manier. Vooral arbeiders en keuterboeren hadden niet veel geld. Van het beetje overgebleven geld wat ze hadden kochten ze in het voorjaar een biggetje. Deze groeide op en werd in het najaar geslacht. Het was een manier van sparen om in de winter vlees te hebben. Het 'gespaarde' varkensvlees was ook een betaalmiddel. Zo konden de mensen de chirurgijn, een oud woord voor doker, betalen met een ham. Ook als de mensen schulden hadden dan betaalden ze deze af met het vlees van het varken.

  Varkens kunnen knorrig zijn

  Hiermee bedoelen we dat varkens humeurig en chagrijnig kunnen zijn, als mensen zouden we dan mopperen. Een varken kan knorrig zijn als je voor hem gaat staan. Varkens hebben kleine oogjes maar kunnen daar goed mee kijken. Als je voor een varken gaat staan dan kunnen ze niet kijken naar wat ze willen. En daar worden ze knorrig van, dat vinden ze niet leuk. Dan kunnen ze bijten. Een moeder varken zou dat kunnen doen om haar biggetjes te beschermen. Door stressgevoeligheid gaan varkens soms minder eten, drinken en slapen. Ook daardoor kunnen ze gaan bijten.

  Ze zijn lekker en stinken

  Dat klopt precies, varkensvlees is ook lekker als je vleesliefhebber bent. Maar zolang ze leven stinken ze behoorlijk.

  Varkens wroeten graag

  Varkens wroeten graag met hun neus in de grond. Dat was altijd een uitkomst als mensen truffels gingen zoeken. Varkens zijn er gek op. Truffels zijn kostbare zwammen die onder de grond op wortels van verschillende bomen groeien. We noemen de truffels ook wel het zwarte goud. Ze worden als delicatesse gegeten in luxe restaurants. De prijs van truffels is afhankelijk van het soort, de aankoopprijs kan oplopen tot vele duizenden euro's per kilo. Tegenwoordig worden varkens minder gebruikt voor de truffeljacht. Nu hebben honden hun taak overgenomen.

  Hangbuikzwijntje als huisdier

  Er zijn steeds meer mensen die dit kleine varkentje als huisdier nemen. Ze leven dan in de tuin maar ook in huis. Ook als dit varkentje volwassen is dan is het nog steeds klein. Ze houden wel van gezelligheid dus wil je een hangbuikzwijntje gelukkig maken, neem er dan 2 als huisdier. Ze zijn heel intelligent en kunnen veel leren. Let wel op, het blijven varkentjes, er zit een luchtje aan. Deze dieren zijn niet als de gemiddelde huisdieren die we hebben dus zorg dat je voor de aankoop goed op de hoogte bent van de verzorging.

  Wilde zwijnen

  Zijn zoogdieren en familie van de varkens. Ze leven vooral op de Veluwe. Jammer genoeg zorgen ze voor overlast. Ze zijn gevaarlijk voor het verkeer en kunnen zomaar een weg oversteken. De boeren hebben ook last van ze, ze veroorzaken veel schade aan de landbouw. Ook wroeten ze tuinen, campings en bermen kapot. Bermen zijn stukken grond langs een weg waarop gras, planten en bomen groeien. Het aantal wilde zwijnen is een steeds groter probleem. Op de Veluwe wil de provincie Gelderland het aantal rond de 1350 houden. Naar schatting leven er nu 10000. Om de hoeveelheid niet helemaal uit de hand te laten lopen mogen jagers op wilde zwijnen jagen. Op de Veluwe is het jachtseizoen, de periode dat jagers met een vergunning op wilde zwijnen mogen jagen, van 1 Juli t/m 31 Januari. Een jachtseizoen is per provincie en diersoort anders. In Nederland is het bij een jachtseizoen de bedoeling om via het jagen en doden van dieren de hoeveelheid dieren op een gezond aantal te houden. Teveel dieren kunnen voor overlast zorgen maar, als ze in een bepaald gebied leven, ook voedsel tekort komen.

  Het beroemdste varkentje ter wereld

  Miss Piggy is een wereldberoemd varkentje uit de Muppet show. In deze poppenshow is zij de vriendin van Kermit de Kikker.
  varken

  zeug, moeder varken met biggetjes

  biggetjes

  jong wild zwijntje

  wilde zwijnen

  hangbuikzwijn

  spaarvarken

  slapende biggetjes

  speenvarken aan het spit

  varkenshaasje

  varkensvlees


  home © plaatjespret.nl - leuke varkens plaatjes