leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke uilen plaatjes

Een uil is geen roofdier maar heeft wel overeenkomsten. De meeste uilen jagen in de nacht maar er zijn ook soorten die al in de middag beginnen met hun jacht. Uilen zijn opvallend vanwege enkele specifieke eigenschappen. Ze hebben een plat gezicht en grote ogen waarmee ze goed kunnen zien. Ze kunnen hun kop heel ver draaien wat een uitkomst is bij de jacht. De bouw van de uil is krachtig, hij heeft een krachtige snavel en sterke klauwen om zijn prooi te vangen. Ook zijn veren zijn speciaal, deze zijn zacht en voorzien van een soort tandjes. Hierdoor hoor je een uil bijna niet als hij vliegt.

De uil is een slokop

De uil, die o.a. muisjes en soms kikkers eet, is een gulzige eter. Hij eet zijn prooi met huid en haar op. Daardoor kan niet al het voedsel verteren. Haren en botjes van zijn prooien spuugt de uil dan ook weer uit als een soort balletje. Deze noemen we braakballen en kun je, als je goed zoekt, vinden. Bijvoorbeeld in een bos waar uilen zitten. Het is leuk om deze harige balletjes met een pincet uit elkaar te halen. Dan vind je o.a. kleine botjes van muizen.

Uilskuikentjes laten hun tanden zien

Jonge uiltjes noemen we uilskuikentjes. Als ze nog niet geboren zijn en in hun ei zitten dan gebruiken ze hun eitandje om het ei van binnenuit open te tikken. Dit eitandje verdwijnt een paar dagen na de geboorte.

Betekenis van de uil

De mens heeft in de geschiedenis verschillende betekenissen aan de uil gehangen. Zo waren mensen bang voor het geluid van een uil en zagen ze het dier als een schim wat snel en geruisloos voorbij vloog. In de middeleeuwen zagen de mensen de uil als het symbool van het kwaad. Ook was er bijgeloof, als een uil schreeuwde dan dacht men dat iemand dood ging. Totaal anders was het bij de Grieken, deze zien de uil als een symbool van wijsheid. We vragen ons dan wel af waarom we iemand die dom of onnozel doet een uilskuiken noemen, weet jij het?
uil

uilskuikentje

jagende uil


home © plaatjespret.nl - leuke uilen plaatjes