leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke stieren plaatjes

Een stier is een rund, een mannetje. Een vrouwtje heet een koe. Een gecastreerd rund is een os. Een stier is veel groter dan een koe en kan zich flink laten gelden. Het is dan ook uitkijken geblazen als je een weiland in gaat waar een stier staat. Hij kan zich dan agressief gaan gedragen en je flink op de horens nemen. Je zou dan behoorlijk gewond kunnen raken en als het helemaal tegenzit gedood kunnen worden. De boer en boerin hebben niet heel veel stieren op hun boerderij nodig, ze geven geen melk en hoeven maar 1 ding te doen, het gezellig maken met moeder koe en voor zo veel mogelijk baby koetjes zorgen. Als er te veel stiertjes worden geboren dan kunnen de boer en boerin besluiten om ze te laten slachten.

De os

Is een gecastreerde stier, deze kan geen nakomelingen meer verwekken. Een os is veel rustiger dan de nog niet gecastreerde agressieve stier. Omdat ossen veel kracht hebben worden ze in diverse landen gebruikt als trekdier. Daar moeten ze zwaar werk doen op het boerenland. Of moeten ze karren of wagens waarop vracht ligt trekken. Ossen zijn ook goed voor de vleesindustrie. Ze worden geslacht waarna hun vlees goed is voor de verkoop.

Stier Herman

Was het meest bekende rund van Nederland. Hij was een wetenschappelijk experiment en gemaakt via een reageerbuis. De naam Herman was een verwijzing naar zijn maker, de onderzoeker Herman Ziegeler. Stier Herman was het eerste genetisch gemanipuleerde rund ter wereld. Met genetische manipulatie kun je eigenschappen veranderen met de bedoeling deze te verbeteren. In de reageerbuis fase, waar men nog dacht dat er een vrouwelijke koe geboren zou worden, werd een menselijk gen toegevoegd. Met dit gen zou het vrouwtje, wat al melk geeft, melk kunnen gaan geven waar een geneeskrachtig eiwit in zit. Maar helaas voor de onderzoekers, hun experiment werd een stier. En die geven geen melk. Er was dus veel discussie over het experiment. Mensen vonden het experimenteren niet kunnen. Omdat Herman een stier is geworden ontstond de volgende discussie die zelfs als fel debat in de politiek kwam. In de politiek worden veel debatten gehouden, vooral in de tweede kamer. Dan worden belangrijke zaken besproken. De vraag was nu, wat gaan we met stier Herman doen. Uiteindelijk werd besloten dat Herman kinderen mocht krijgen. Onderzoekers bleven zo hopen dat er bij de kinderen koeien zouden zitten die wel de gewenste melk konden geven. Uiteindelijk kreeg Herman 55 nakomelingen. In de melk van de dochters van Herman zat helaas heel weinig van het gewenste geneeskrachtige eiwit. Het hele genetische experiment is uiteindelijk helemaal mislukt. Nu ontstond de volgende vraag, wat moeten we met Herman en al zijn kinderen doen. Voor Herman werd een fijn besluit genomen, hij mocht blijven leven. Voor zijn kinderen was het genomen besluit niet leuk, zij mochten niet blijven leven. Herman was een zwaargewicht, hij woog 1250 kilo. Op latere leeftijd kreeg Herman artrose, hierbij komen boteinden tegen elkaar omdat het kraakbeen wat er tussen zit beschadigd is. Dit is pijnlijk waardoor dierenartsen in 2004 het besluit hebben genomen om Herman te laten inslapen.

Stierenvechten

Een stier is ook een dier wat mensen misbruiken voor volksvermaak. In Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk worden al jaren gevechten met stieren gehouden. Ook in sommige Latijns-Amerikaanse landen en in sommige streken in Japan en India zijn er gevechten met stieren die vergelijkbaar zijn met het stierenvechten in Europa. Het stierenvechten in de Europese landen is in grote stadions waar veel publiek naar kijkt. Hier ziet men het stierenvechten als een sport. Het aanwezige publiek en de president van het gevecht, dat kan een lokale bekende zijn, werkt als een jury en zal aan het eind van een gevecht beoordelen of de stierendoder zijn werk goed heeft gedaan. Is dat het geval dan verdient hij de 2 oren van de stier of in uitzonderlijke gevallen de staart. Het publiek gaat ook beoordelen of de stier dapper is geweest, is dat het geval, wat een hele eer is voor de eigenaar van de stier, dan krijgt het lichaam van de stier een ereronde door het stadion. In sommige gevallen komt een stier levend uit het gevecht. Dat is maar van korte duur want buiten het stadion zal de stier alsnog worden gedood en geslacht. Stierengevechten zijn gevaarlijk, ook stierendoders kunnen ernstig gewond raken als ze door de stier op de horens worden genomen. Het komt zelfs voor dat stierenvechters bij een stierengevecht worden gedood door de stier. Gelukkig is dit zeer uitzonderlijk.

Stierenrennen in Pamplona

Dit evenement is populair, mensen vanuit de hele wereld doen mee in het Spaanse Pamplona. De opzet is simpel. Een groep van 12 stieren rent een bepaalde route door de straten van Pamplona. Voor de stieren rennen de deelnemende mensen. Deze zijn traditioneel gekleed in witte kleding en een rode sjaal om hun nek. Het is natuurlijk de bedoeling om niet door de stieren op de horens genomen te worden. Toch gaat dit regelmatig mis en raken mensen gewond.

Bul

De betekenis van het woord bul is stier. Het woord bul heeft ook andere betekenissen als officieel document voor vorsten, pausen en universiteiten. Op universiteiten gebruiken ze een bul bij toelating op een studentenvereniging. Studenten krijgen bij een goede afronding van een deel van hun opleiding ook een bul. Dat geldt ook voor aankomende artsen die na de afronding van hun studie een bul ontvangen. Iedere studie wordt afgesloten met zijn eigen soort bul. Pausen gebruiken bullen met verschillende betekenissen.
stier

waterbuffel stier

bul

stierenvechten

vechten met stieren

stierenvechters


home © plaatjespret.nl - leuke stieren plaatjes