leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke slangen plaatjes

Een slang is een reptiel zonder pootjes. Slangen bewegen zich kronkelend en glijdend over de grond. De kleine soorten slangen zijn vaak gifslangen, de grote soorten wurgslangen. Gifslangen leven op de grond, wurgslangen in bomen. Door hun slanke en soepele lijf kunnen slangen bijna overal in kruipen.

Slangen in Nederland en België

Hier leven 3 soorten slangen, de adder, de ringslang en de gladde slang. Als één van deze soorten je bijt dan is alleen de beet van de adder gevaarlijk. Het komt niet veel voor dat een adder bijt.

Slangen hebben geen neus

Slangen kunnen niet ruiken met hun neus, die hebben ze niet. Om te kunnen 'ruiken' hebben ze een goede oplossing. Bij slangen zie je vaak hun gespleten vorkachtige tong naar buiten komen. Hiermee proeven ze geurdeeltjes. Deze brengen ze naar de orgaan van Jacobson, dat is een reukorgaan bij slangen. Door de tong snel heen en weer te bewegen blijven zoveel mogelijk geurdeeltjes aan de tong plakken.

De gevaarlijkste gifslangen ter wereld

 • In Australië leeft de inlandtaipan. Een beet van deze slang bevat zoveel gif dat er 100 mensen, 250000 muizen of 2 Afrikaanse olifanten mee kunnen worden gedood.

 • In Australië leeft ook de bruine slang. Deze slang is vooral gevaarlijk omdat hij snel en agressief is en in gebieden leeft waar veel mensen wonen. Het komt dan ook voor dat deze slang aanvalt als mensen slapen.

 • Gelukkig ook een eind van ons vandaan leeft de Maleise Krait. Deze leeft in het zuid-oosten van Azië. Een beet van deze slang is ook vaak dodelijk. Ook al krijgt een slachtoffer een tegengif. Met een injectie met tegengif probeer je de werking van het gif wat door de slangenbeet in het lichaam aanwezig is te verzwakken. Hiermee wil je voorkomen dat een slachtoffer door het slangengif sterft.

 • In Australië is het wel raak want daar leeft ook deze zeer giftige slang, de taipan. Voor er tegengif bestond had een beet van deze slang maar één gevolg, de dood.

 • Het laatste meest giftige lieverdje is de zwarte mamba. Deze slang leeft in Zuid-Afrika en heeft de bijnaam, als we het vertalen in het Nederlands, 7 stappen slang. Deze slang is de snelste slang op aarde en bereikt een snelheid van 15 tot 20 kilometer per uur. Als hij begint te bijten dan kan hij 12 keer achter elkaar toehappen. Hierdoor komt er ook veel gif in het lichaam van het slachtoffer. De bijnaam 7 stappen slang heeft deze slang omdat een slachtoffer, nadat hij is gebeten, nog maar 7 stappen kan lopen. Deze 4,5 meter lange slang kan zich ook deels oprichten waardoor hij zo hoog als een volwassen mens kan worden. Hierdoor kan de slang ook in het bovenlichaam of gezicht van het slachtoffer bijten waardoor het gif de belangrijkste organen van het lichaam van het slachtoffer sneller bereikt.
 • Wurgslangen

  Wurgslangen hebben, behalve de naam wurgslang, meer namen: boa's, boa-achtigen of reuzenslangen. De lengte is afhankelijk van de soort en begint bij 1 meter. De meest bekende soorten zijn de Anaconda die 6 tot 10 meter lang kan worden en een gewicht tot 250 kilo kan bereiken. De Python, de Netpython kan ook 6 tot 10 meter lang worden en een gewicht bereiken tot 200 kilo. De Boa Constrictor is een stuk kleiner en kan 1 tot 4 meter lang worden.

  Slangen met opvallende kenmerken

  De cobra en ratelslang vallen op. De cobra vanwege zijn uiterlijk. Hij kan zich oprichten en dan zijn nek breed maken. De ratelslang kan met het puntje van zijn staart een ratelend geluid maken.

  Slangen hebben veel vijanden

  Veel dieren eten slang. Vooral jonge slangen worden gezien als lekker hapje. De dieren die slang eten zijn: Vogels, kikkers, krokodilsoorten, sommige vissen, amfibieën en andere slangen. De zoogdieren die slang eten zijn: varkens, jakhalzen, dassen, wezels,mangoesten, grote katachtigen en primaten.

  Slangen op jacht

  Om te kunnen eten jagen slangen op hun prooi. Gifslangen doden hun prooi met een giftige beet. Wurgslangen doen dat anders, die bijten zich vast in hun prooi en beginnen met hun sterk gespierde lijven om hun prooi heen te draaien. Zolang de prooi blijft ademen trekt het lichaam van de slang bij iedere ademhaling van de prooi strakker aan. Dit gaat door tot de slang op een gegeven moment zo strak om de prooi zit dat deze geen adem meer kan halen en stikt.

  Hoe eten slangen

  Dat is een apart verhaal. Slangen vangen vaak grote prooien. Maar ze kauwen hun eten niet. Hun bek gaat zover open dat ze hun prooi dan in 1 stuk helemaal naar binnen werken. Met huid en haar. Daar zijn ze wel even mee bezig.

  Oude verhalen over slangen

  In oude verhalen worden slangen niet echt beschreven als leuke en lieve dieren. Slangen zijn in deze verhalen vaak kwaadaardig, brengers van ongeluk en worden gezien als boodschappers van de duivel.

 • Volgens de Christelijke bijbel was de slang een wezen met armen en benen. Toen ging het mis. In het paradijs wist de slang Eva, de eerste vrouw op aarde, te verleiden om een verboden vrucht te eten, een appel. Eva wist deze verleiding niet te weerstaan en heeft van de appel gegeten. Hier was God absoluut niet over te spreken, hij gaf de slang een levenslange straf, sterker nog, het werd een straf die eeuwig zou blijven duren. God nam de armen en benen van de slang af, sindsdien kan de slang alleen maar over de grond kruipen.

 • In het Hindoeïsme zien we de slechte godin Kali vaak afgebeeld met ontbloot bovenlijf, woest zittende haren en slangen in haar handen. Bij de slangen maar ook bij Kali zelf zijn ook de gevorkte slangentongen zichtbaar.

 • In de oude verhalen over slangen is de Griekse Medusa ook geen beste. Zij is volgens de Griekse mythologie een monsterlijke chtonische figuur. Chtonische religies zijn geloven die verbonden zijn met de aarde. Moedergodinnen en slangencultussen spelen hier een rol in. Met cultussen bedoelen we in dit geval de verering van slangen. Als iemand in de ogen van Medusa keek dan schrok deze zo erg dat die gelijk versteende. Ook het haar van Medusa was anders dan anders, dat bestond uit allemaal kleine slangetjes.
 • slang

  python

  ratelslang

  ringslang

  cobra

  slang ruikt met tong

  baby tapijt python

  taipan


  home © plaatjespret.nl - leuke slangen plaatjes