leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke slakken plaatjes

Een slak is een weekdier die we ook wel buikpotigen noemen omdat de slak vooruit beweegt met de sterke onderkant van zijn langwerpige lichaam. Slakken hoeven zich nooit druk te maken om krapte op de woningmarkt. Zij hebben hun huis altijd bij zich, dat is de schelp op hun rug. Toch is dat niet altijd zo, de naakslak heeft geen schelp op zijn rug. Het is altijd te zien waar slakken zich bevinden, ze laten slijmerige sporen achter.

Wat eten slakken

We kunnen slakken bijna alleseters noemen. Insecten, fruit, planten, plantenresten, wormen en meer wat als voedsel kan dienen, het smaakt ze allemaal. Helaas vallen daar ook sierplanten en groenten onder waardoor mensen die een tuin hebben en tuinders de slakken liever zien gaan dan komen.

Vijanden van de slak

In het leven van de slak is het eten of gegeten worden. De slak eet graag maar er zijn ook genoeg dieren die de slak graag eten. Daarom moet de slak uitkijken voor muizen, egels en kikkers die een slak als maaltje wel zien zitten. De grootste vijand van de slak is een vogel, de lijster. Als deze de slak te pakken krijgt dan lijkt het alsof de lijster een potje gaat worstelen met de slak. Hij slaat de schelp van de slak kapot op stenen waarna de slak als lekkernijtje in de snavel van de lijster verdwijnt.

Bijzondere slakken ogen

Niet alle slakken hebben ogen. De slakken die ze wel hebben, hebben geen ogen in hun kop maar op steeltjes die op hun kop zitten. Als je deze aanraakt dan trekken de slakken ze in. Veel mensen denken dat het voelsprieten van de slak zijn maar dat is dus niet waar.

De kunst van slakken eten

Het eten van slakken is voor liefhebbers een delicatesse. Op het vlak van eetbare slakken zijn de meest bekende:

 • Alikruiken leven langs de hele kust op de waterlijn tussen eb en vloed. Ook op rotsachtige grond en tussen de keien van strekdammen zijn alikruiken te vinden. Kreukels en krukels zijn de Zeeuwse namen voor alikruiken, een slakje van ongeveer 2 tot 3 centimeter groot. Het is een Zeeuwse traditie om met Pasen kreukels met krentenbrood te eten. In Zeeland beschrijven ze dit smakelijke recept als: "Kreukels mee krentebroôd." Volgens de beschrijving lijkt deze lekkernij te zorgen voor een smaaksensatie De slakjes worden eerst gekookt waarna het eten wel een dingetje zou kunnen zijn voor je. Je moet de slakjes dan met een lange naald in één draaibeweging uit hun huisjes wurmen.

 • Escargots zijn gekookte landslakken die uit de Franse keuken komen. Deze Franse delicatesse heeft ook Nederland en België weten te veroveren. Bepaalde soorten eetbare slakken worden speciaal gekweekt. We treden niet in details wat er gedaan moet worden voordat de slakken als eetbaar product aangeboden kunnen worden, we willen het hier vooral smakelijk houden. Liggen de escargots gekookt op je bord dan heb je een speciale slakkentang en smalle vork nodig om ze uit hun schelp te krijgen.

  Meer eetbare slakken

  In Europa zijn 20 slakkensoorten die als delicatesse in restaurants worden gegeten. Er zijn veel meer eetbare soorten maar die worden door mensen zelf gevangen. Deze soorten zijn, commercieel gezien, niet interessant voor restaurants.

 • De slak is een oud hapje

  Uit opgravingen in de archeologische hoek is na onderzoek gebleken dat mensen die in de prehistorie leefden de slak al hadden ontdekt als smakelijk eten. Later werden, in de machtige oude stad Rome, de escargots gegeten door de elite. Elite is een kleine groep hooggeplaatste mensen die met bepaalde privileges hoog in aanzien staan. Begrijpelijker samengevat, deze mensen waren of voelden zich erg belangrijk. Hierdoor was het mogelijk om zaken te doen die voor de rest van de bevolking niet haalbaar waren.
  slak

  slak met slakkenhuis

  slak op bloemen

  naaktslak

  escargots


  home © plaatjespret.nl - leuke slakken plaatjes