leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke schildpadden plaatjes

Schildpadden zijn reptielen. Ze zijn koudbloedig en leven vooral in warme gebieden. Er zijn verschillende soorten schildpadden. Moerasschildpadden, zeeschildpadden en landschildpadden. Binnen deze hoofd soorten zijn er ook soorten. Behalve in de natuur komen we schildpadden ook tegen in dierentuinen en houden we kleine schildpadden als huisdieren.

Oude schildpadden

Uit onderzoek van fossielen is gebleken dat schildpadden al 180 miljoen jaar op aarde leven. In het begin leefden schildpadden dus met dinosaurussen op aarde. Er bestaan ruim 240 soorten schildpadden.

Groot en klein

De verschillende soorten schildpadden verschillen nogal in grootte en gewicht. In Noord-Amerika leeft een moerrasschildpad soort die de kleinste van alle schildpadden is. De lengte van zijn schild is 12 centimeter. Een heel stuk groter is de reuzenweekschildpad met een schildlengte van 1,15 meter en een gewicht van 120 kilo. Met kop en schouders steekt de lederschildpad hier boven uit. Met een schildlengte van 1,85 meter en een gewicht van 680 kilo is deze soort de grootste schildpad.

Schildpadden kunnen goed ruiken

En dat is maar goed ook. Alleen van dichtbij kunnen ze goed zien. Maar als ze voedsel willen vinden dan moeten ze wel weten waar het te vinden is. Dan is het goede ruiken een uitkomst, ze kunnen hun prooien ruiken.

Schildpad voedsel

Het voedsel wat schildpadden eten verschilt per soort. Binnen de soorten schildpadden zijn ook weer soorten waardoor het verschil in voedsel nog groter is.

 • Volwassen zeeschildpadden genieten smakelijk van algen en zeegras.

 • De lederschildpad geniet meer van kwallen terwijl de jongen van de lederschildpad liever vissen, weekdieren en schaaldieren eten.

 • Moerasschildpadden hebben aanzienlijk meer op hun menukaart staan, zij kunnen smakelijk genieten van slangen, kuikens van watervogels, waterinsecten, weekdieren, schaaldieren, wormen, vissen, kikkers en kikkervisjes. Verder zijn het ook aaseters en als ze een dood of rottend dier ruiken dan draaien ze ook daar hun hand niet voor om, eet smakelijk! De schild van de moerasschildpad is vaak bedekt met algen, waardoor ze op een steen lijken. Dat maakt hun manier van jagen wel makkelijker, ze houden zich stil tot hun prooi voorbij komt. Is dat het geval dan is deze schildpad erg snel met zijn kop en grijpt hij zijn prooi om vervolgens lekker op te eten.

 • In het zuid-oosten van Azië leeft de grootkopschildpad in beekjes met snel stromend water. Deze schildpad soort heeft een grote kop en sterke kaken, die heeft hij ook wel nodig om zijn lekkerste hapje te vangen. Dat zijn waterslangen.

 • Landschildpadden eten veel plantaardig voedsel. Soorten die in woestijnen leven houden zich aan een dieet, bij droogte eten ze weinig maar als de regenperiode begint dan beginnen groene planten weer te groeien. Deze zijn dan ook lekker voedsel voor deze schildpadden.

 • Er zijn soorten landschildpadden die in bossen leven, zij eten wat in de bossen groeit, paddenstoelen en schimmels. Andere soorten landschildpadden hebben een voorkeur voor minder smakelijke maaltjes, die eten aas maar soms ook wat andere dieren liever kwijt zijn, uitwerpselen!

 • Schildpadden hebben een soort snavel

  Deze zijn krachtig ontwikkeld. Voor sommige soorten zoals de bijtschildpad moet je echt uitkijken. Deze is in staat om je hand af te bijten.

  Schildpadden zijn nestvlieders

  Nestvlieders zijn dieren die bij de geboorte goed ontwikkeld zijn. Hierdoor zijn ze snel in staat om de plaats waar ze zijn geboren te verlaten.

  De geboorte van waterschildpadden

  Moeder waterschildpad graaft een kuil op het strand waar ze haar eieren in legt. Dan dekt ze de eieren af door zand over de kuil te gooien. In landen waar de waterschildpad dit doet worden de stranden afgezet. De jonge schildpadjes komen bij de geboorte zelf uit het ei en kruipen uit de zandkuil. Het is verbazingwekkend hoe snel de jonge en nog heel kleine zeeschildpadjes over het strand naar de zee kruipen om heerlijk in het zeewater te gaan zwemmen.

  Slaapritme

  De schildpadden die in warmere gebieden leven houden geen winterslaap. De schildpadden die in koudere gebieden leven doen dat wel, hun winterslaap duurt enkele maanden.

  Siesta schildpad

  Mensen die in warme landen wonen houden tijdens de warmste uren van de dag siesta, zij doen een middagdutje omdat het dan gewoon te warm is om te werken. Daarna gaan ze weer aan het werk. De schildpadden die in woestijnen leven doen dat ook, alleen veel uitgebreider. Zij hebben geen middagdutje van een paar uurtjes maar slapen dan weken tot zelfs maanden. In het warme klimaat waar zij leven groeit er bij deze hitte weinig waardoor ze weinig eten hebben. In deze hete periode is er ook veel droogte dus weinig water om te drinken.

  Geen dierenvrienden

  Kleine schildpadden worden ook gehouden als huisdieren. Helaas is de behandeling van deze dieren niet altijd even goed. Er zijn mensen die op een gegeven moment hun schildpad niet meer als huisdier willen hebben. Je zou dan zeggen, breng ze terug naar een dierenwinkel of, als dat mogelijk is, naar een opvang of asiel. Maar nee, daar denken sommige mensen anders over, zij ruimen hun schildpad gewoon op door ze in een sloot, singel of vijver te zetten. Is het zonnig weer en ligt er een stuk hout of zoiets in het water dan zie je, met een beetje geluk, deze gedumpte schildpadjes op het hout zitten zonnen, ze lijken er van te genieten. Maar het is natuurlijk niet zoals het hoort. De grote vraag is of deze schildpadden het uiteindelijk overleven. Volgens de Partij voor de Dieren sterven deze schildpadden een langzame dood. Denk dus heel goed na voor je een schildpad als een soort impuls aankoop koopt. Schildpadden groeien en hebben gewoon een goede behandeling nodig.

  Beroemde schildpadden

  Er zijn verzonnen schildpadden die erg beroemd zijn geworden door stripverhalen, tekenfilms, speelfilms, televisieseries en computerspellen. De Teenage Mutant Ninja Turtles, kortweg de Ninja Turtles, zijn goed getrainde vechtsporters die in allerlei avonturen criminelen bestrijden. Minder sportief en zelfs wat sloom is Stoffel de schildpad. Deze speelde een rol in de populaire Nederlandse kinderserie de Fabeltjeskrant. Deze poppenserie werd van 1968 tot 1989 uitgezonden op de Nederlandse tv. Dat gebeurde in dagelijkse uitzendingen van een minuut of 5. Stoffel was heel erg traag en woonde in het grote dierenbos. De gebroeders bever, echte knutselaars die ook in het dierenbos woonden, maakten een stoommobiel voor Stoffel zodat hij zich sneller kon verplaatsen. De serie die destijds vlak voor kinderbedtijd werd uitgezonden werd goed bekeken en zelfs internationaal een succes. De serie werd in maar liefst 40 landen bekeken. Meneer de Uil die dagelijks de fabeltjeskrant ging voorlezen om het laatste nieuws aan de kijkende kinderen te vertellen had het dan ook over belangrijke onderwerpen die toen speelden. Op een kindvriendelijke manier werd dan o.a. over politiek gesproken. Ook dit maakte de serie populair, behalve kinderen keken ook volwassenen naar de fabeltjeskrant.
  schildpad

  schildpadden zandsculptuur

  zeeschildpad

  schildpad in mexico

  geboorte woestijn schildpad

  landschildpad

  schildpadden in natuur

  reuze schildpad in dierentuin

  schildpad ontbijt aardbeien


  home © plaatjespret.nl - leuke schildpadden plaatjes