leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke schapen plaatjes

Een schaap is een zoogdier, het mannetje heet ram, het vrouwtje ooi. Jonge pas geboren schapen noemen we lammetjes, deze naam blijven jonge schapen houden tot ze één jaar zijn. De lammetjes worden in het voorjaar geboren wat mensen zien als het begin van de lente. Schapen leven over de hele wereld op boerderijen en zijn dus ook boerderijdieren.

Geen paardje maar schaapje rijden

Lammetjes klimmen soms op de rug van hun moeder, als ze ouder worden dan stoppen ze daar mee.

De schaapsherder en de schapen

De schaapsherder gaat samen met een kudde schapen de natuur in, in de zomer zien we een kudde schapen dan ook regelmatig op een heide. Daar heeft hij hulp bij van een hond. Deze hond is de bordercollie, een hard werkende hond die op aanwijzing van de schaapsherder de kudde schapen tijdens deze tocht bij elkaar weet te houden. De hond haalt ook schapen die weg willen lopen terug. De schapen keren na de wandeltocht met de schaapsherder terug naar hun stal, de schaapskooi.

Geschiedenis van het schaap

Vroeger werden schapen nog niet op weilanden gehouden maar liepen ze los. Ook het scheren van de schapen werd niet altijd gedaan. Als er wel een scheerbeurt was dan werd het gedaan met een schapenschaar. Nu worden schapen geschoren. De klassieke schapenschaar wordt nog steeds gebruikt maar op een andere manier. Met de klassieke schapenschaar die je nu koopt kun je heel precies snoeiwerk doen bij heggen en buxus. De buxus is een plant die je in mooie vormen kan snoeien.

Wat leveren schapen

Schapen leveren wol waar veel wolproducten van worden gemaakt voor de verkoop maar het schaap levert ook melk. Een schaapsoort wat goed melk geeft is het Friese melkschaap.

Schapenvlees

De texelaar is een soort schaap wat zorgt voor veel vlees. Dit schapenras is ontstaan uit een kruising tussen de oude texelaars en verschillende Engelse schapenrassen. Door deze kruising ontstond een nieuw Texelaar ras die beter wol en vlees kan leveren.

Texel, het schapeneiland

Op het waddeneiland Texel leven veel schapen, het aantal is ongeveer net zo groot als het aantal mensen wat er woont, rond de 14000. Schapenfokkers fokken schapen om wol, melk en vlees te kunnen verkopen. De geschiedenis van de schapen op Texel gaat ver terug. In 1477 werd er al over geschreven.

Wenperiode

Als de lammetjes net zijn geboren dan krijgen ze, samen met hun moeder, in alle rust de tijd om aan elkaar te wennen. Hiervoor worden moeder en kind schaap in een apart hok gezet.

De wei in

Na deze wenperiode gaan de schapen de wei in, een heerlijk gezicht om de pas geboren lammetjes dan uitbundig rond te zien huppelen.

Afgestoten lammetjes, de soggies

Op Texel noemen ze lammetjes die door hun moeder zijn afgestoten soggies. Deze lammetjes krijgen voeding uit de fles. Ook de lam-bar is populair bij deze lammetjes, hier drinken ze zich niet lam aan bier maar krijgen voeding uit een soort melkmachine die is voorzien van spenen.

Schapenfokdag op Texel

Deze feestelijke dag wordt ieder jaar op de eerste maandag van September gehouden. Er is veel internationale belangstelling. Kopers uit de hele wereld komen dan naar Texel. Keurmeesters keuren de schapen en er worden op de traditionele manier schapen gekocht en verkocht. Bij het onderhandelen over de verkoopprijs van een schaap slaan koper en verkoper elkaar stevig op de handen en noemen om beurten bij hun klap de prijs die die ze willen hebben of bieden. Dit gaat door tot er overeenstemming over de prijs is bereikt. Dan is het schaap door de verkopende partij verkocht aan de biedende partij.

Het schaap als inslapertje

Het schaap staat centraal in het oude kinderliedje: "slaap kindje slaap" Het kinderliedje noemen we ook wel wiegeliedje. Hoe oud het liedje precies is weten we niet, de oudste vindplaats is rond 1850 maar dat zegt nog niets over de daadwerkelijke oudheid. De melodie in combinatie met de eenvoudige tekst van het liedje is, als je het zacht zingt in een rustige kinderslaapkamer, rustgevend. Hierdoor vallen kleine kinderen rustig in slaap. De tekst is als volgt:

Slaap kindje slaap,
daar buiten loopt een schaap.
Een schaap met witte voetjes,
die drinkt zijn melk zo zoetjes.
Slaap kindje slaap,
Daar buiten loopt een schaap.

Op deze tekst bestaan diverse varianten door dialecten maar ook door het gebruik van andere diersoorten in plaats van schaap, bijvoorbeeld aap.
schaap

lammetje

ooi

ram

schaapsherder

bordercollie


home © plaatjespret.nl - leuke schapen plaatjes