leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke roofvogels plaatjes

Roofvogels zijn vogels die vlees eten. Ze jagen op hun prooi,vangen en doden deze om ze daarna op te kunnen eten. Deze prooien kunnen in de lucht gevangen worden maar ook op de grond of in het water. Ook restanten van dode dieren die we kadavers noemen worden gegeten door roofvogels.

Snelle roofvogel

De slechtvalk is een roofvogel die een snelheid kan halen waar zelfs Max Verstappen jaloers op is. We hebben het bij deze roofvogel over een snelheid van meer dan 395 kilometer per uur! Hiermee is de slechtvalk de snelste roofvogel.

Beschermde diersoort

Veel soorten roofvogels dreigen uit te sterven en hebben daarom een beschermde status. Ook de mens draagt helaas negatief bij aan deze dreiging. Er zijn mensen die denken dat roofvogels gevaarlijk zijn en jagen daarom op deze dieren.

Soorten roofvogels in Nederland en België

Torenvalk, boomvalk, slechtvalk, de bruine, blauwe en grauwe kiekendief, de havik, sperwer, buizerd, zeearend en de wespendief en rode wouw.

Roofvogelshows

In Nederland worden roofvogelshows gehouden. Valkeniers zijn trainers die de roofvogels trainen voor deze shows. Dieren- en vogelbeschermers zijn niet blij met deze shows.

Valkenjacht

Rond de tijd van de kruistochten werd de valkenjacht populair bij de Europese adel. Valkeniers trainden diverse soorten roofvogels om mee te jagen. Deze jachtvorm was honderden jaren populair tot het geweer en de buks werden uitgevonden. Ook de Franse revolutie zorgde voor een afname van de valkenjacht omdat de Franse adel toen verdween. Later zorgde technische ontwikkeling voor veranderingen van landschappen zoals grote landbouwgronden waardoor er minder gejaagd kon worden. De valkenjacht bestaat nog steeds en sommige mensen jagen nog op deze manier. Sinds 2010 staat de valkenjacht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De torenvalk op jacht

Bij grote open gebieden die gemaaid zijn kun je torenvalken zien jagen. Je ziet ze in de lucht bijna stil hangen als ze met hun scherpe ogen een prooi zien. Dat kan een muis zijn. Het is spectaculair om te zien hoe de torenvalk dan ineens met grote snelheid een duikvlucht naar de grond maakt en de muis compleet verrast. Het einde van deze actie is dat de muis een lekker hapje voor de torenvalk is geworden.
valk met prooi

torenvalk


home © plaatjespret.nl - leuke roofvogels plaatjes