leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan
>

Leuke poezen plaatjes

Een poes is net als een kater een kat. De poes is een vrouwtje, de kater een mannetje. Jonge pas geboren katten noemen we kittens. De kat is een zoogdier en erg populair als huisdier. Poezen en katers vallen, net als leeuwen en tijgers, onder de katachtigen familie. Huizen zijn vrij snel herkenbaar als het gaat om het zien of er een poes in huis is. In buitendeuren zit vaak een kattenluikje, waardoor poezen en katers naar binnen en buiten kunnen. Er zijn dan ook bakjes voor voer en water of melk en een kattenbak in huis aanwezig. De kattenbak vullen de mensen met kattengrind, deze worden door katten gebruikt als toilet Om te spelen kan er een klimpaal in huis aanwezig zijn waar ze in kunnen klimmen. Een minder leuke kant die vaak ook in huizen te zien is als er een poes aanwezig is. Beschadigde meubels en behang die de poes graag gebruikt om aan te trekken om nageltjes scherper te maken. Hebben ze dat éénmaal gedaan dan is het lastig om dat gedrag af te leren. Een krabpaal die je in dierenwinkels kunt kopen zou uitkomst kunnen bieden. Een poes die altijd binnen zit kan behoorlijk dik worden. Een ander verhaal wat beweging betreft is als een kat naar buiten gaat of als een hond achter een poes aan gaat rennen, dat zijn niet de beste vrienden. Dan rent de poes hard weg of gaat in de aanval. Met het laatste is een hond niet blij, een poes is een flinke vechter en kan de hond behoorlijk verwonden.

De poes in de hoofdrol

Poezen zijn ook bekend door Hello KItty en als hoofdonderwerp in het bekende kinderliedje: "Poesje Mauw". Een oud Nederlands kinderliedje wat door de eenvoudige tekst al snel door jonge kinderen gezongen kan worden.

De poes is een lieve moeder

De zwangerschap van een poes duurt gemiddeld een week of negen, dit kan wat langer of korter zijn. De poes krijgt per bevalling 3 tot 5 kittens. Je kunt zien dat een bevalling begint, dan zal moederpoes een rustig plekje gaan zoeken. Ben je thuis bij deze bevalling dan is het goed om het in de gaten te houden. Bevallen is voor een poes een behoorlijke klus. De bevalling kan natuurlijk prima verlopen maar het kan ook weleens tegen zitten, bijvoorbeeld als een kitten te groot is om geboren te worden. Dan is de hulp van een dierenarts nodig. Komt er na de geboorte van de waarschijnlijk laatste kitten 9 uur lang geen kitten meer dan is de bevalling echt voorbij.

Kitten verzorging na de geboorte

Ga pas geboren kittens niet gelijk aaien. Jouw menselijke luchtje kan de moederpoes niet bevallen, dan zal ze een kitten afstoten. Het is ook belangrijk om pas geboren kittens vrij snel te wegen, hun geboortegewicht moet ongeveer 90 gram zijn. Na de geboorte moet het gewicht van kittens iedere dag meer worden. Gaat dat voor je gevoel te langzaam dan kan dat een teken zijn dat de kitten te weinig melk van de moederpoes krijgt.

Wanneer worden kittens geboren

Vaak worden kittens in het voorjaar geboren maar dat kan ook in het najaar zijn.

Zijn najaarskatten zwakker

Dat was vroeger wel zo, toen noemden we najaarskatten ook wel stoppelkatten. Vroeger waren najaarskatten veel meer buiten, het kostte ze meer moeite om voedsel te vinden, de winters waren koud enz. Dat maakte de najaarskatten zwakker dan de poezen die binnen leven. Daar leven poezen in paradijsjes en hebben ze een luilekkerland leventje. Alle katten komen tegenwoordig ook vaak binnen waardoor het verschil in gezondheid tussen een voorjaarskat en een najaarskat niet meer bestaat.

Poes en kater hebben 9 levens

Dat is de gebruikte uitdrukking als we kijken hoe vaak katten echt iets mankeren als ze een ongeluk hebben gehad. Natuurlijk kan een ongeluk altijd een zware verwonding tot gevolg hebben, ook bij katten. Maar als een kater of poes valt, ook al is dat van grotere hoogte dan is het verbazingwekkend hoe vaak ze dan goed op hun pootjes terecht komen. Dit heeft alles te maken met hun soepele lichaam, tijdens de val weten katten dit heel snel te draaien waardoor ze dus heel vaak goed op hun pootjes terecht komen waarna ze, bij wijze van spreken, fluitend verder lopen.

Katten zijn jagers

Poezen en katers die we als huisdier hebben krijgen hun eten en drinken van ons. Toch gaan ze ook graag op jacht, als ze daar de gelegenheid voor hebben, in tuinen etc. Daar jagen ze op vogeltjes, als ze deze te pakken krijgen dan eten ze die ook op. Anders is het als ze een muis vangen, die maken ze wel dood maar daarna is de muis een speeltje waar ze graag mee spelen. Het komt dan voor dat de kat zijn buit met veel trots mee naar binnen brengt.

Leeftijd

Poezen en katers kunnen 14 tot 25 jaar worden. Er zijn uitzonderingen die een stuk ouder zijn geworden maar dat komt maar heel weinig voor. Raskatten die zijn gefokt worden minder oud dan een zogenaamde huis, tuin en keuken kat.

Waar koop je een poes of kater

Misschien ken je iemand waarvan de moederpoes binnenkort een nestje kittens krijgt. De jonge kittens moeten na hun geboorte nog acht weken bij hun moeder blijven, daarna zou er misschien één voor jou kunnen zijn. Hoeveel een kitten dan kost ligt aan een aantal zaken. Misschien is het dier gratis maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je zelf nog kosten moet maken voor ontworming, ontvlooien, inentingen en eventuele castratie of sterilisatie. Deze laatsten zorgen er voor dat een poes en kater als ze gaan paren geen kittens meer kunnen krijgen. Heeft de bekende waar je de poes of kater gaat halen dit allemaal al laten doen dan zullen deze gemaakte kosten misschien aan jou terug worden gevraagd. Anders is het gewoon fair om zelf aan te bieden deze kosten te vergoeden. Je kunt ook gaan kijken bij een asiel. Daar zijn alle inentingen en andere zaken die we noemen zeker al gedaan bij de poes of kater. Hiervoor brengt een asiel dan ook, als je besluit een kater of poes uit het asiel te willen, de kosten bij jou in rekening. Bij deze kosten zijn ook een dierenpaspoort en een chip inbegrepen. In een dierenpaspoort staan alle gegevens van de poes en kater, ook wanneer deze de inentingen bij een dierenarts hebben gehad. De chip die dieren krijgen ingespoten is zo groot als een korrel rijst. Op deze chip staat allerlei informatie over de poes of kater. Komt een kat bij een dierenarts dan heeft deze een chipreader, een apparaat waarmee hij die informatie kan lezen. Wil je een poes of kater laten verzekeren dan zal de verzekeringsmaatschappij ook om de chip vragen. Is een kat weggelopen of heb je een onbekende kat gevonden, dan is het naar een dierenarts of asiel gaan om via de chip makkelijk te achterhalen op welk adres het dier woont.

Raskat kopen

KIes je voor een speciale raskat dan moet je op zoek gaan naar een goede en betrouwbare fokker. Kijk uit voor broodfokkers! Daar gefokte raskatten kunnen erg ziek zijn en valse papieren hebben. Een broodfokker deinst er niet voor terug om deze dieren voor veel geld aan jou te verkopen. Er zijn allerlei soorten raskatten die gefokt worden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de aankoop kosten van een raskat aanzienlijk hoger zijn dan van een zogenaamde huis, tuin en keuken kat.
poes

kitten

kater

jonge poes

poezen

kleine poesjes

raskat

poes op jacht


home © plaatjespret.nl - leuke poezen, katten plaatjes