leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke pelikanen plaatjes

Een pelikaan is een tropische watervogel met een witte kleur, zwarte vleugelranden en een opvallende verschijning.

Vangnet

Tussen de onderkant van hun snavel en hun keel hebben ze een soort zak. Als ze op vis jagen, wat hun favoriete eten is, scheppen ze de vis met geopende snavel uit het water. De zak werkt dan dus als een vangnet. Hierbij komt behalve de vis ook water binnen. Dan doet de pelikaan zijn kop achterover waardoor het water verdwijnt en de gevangen vis overblijft.

Slimme jagers

Pelikanen zijn slimme jagers. Ze leven in groepen en als ze op vis gaan jagen spreken ze met elkaar af om herrie te maken door luid met hun vleugels te gaan klapperen. Hierdoor jagen ze vissen naar ondiep water en zijn deze, voor pelikanen smakelijke hapjes, makkelijker te vangen. Behalve vis eet de pelikaan soms ook de kuikens van een andere watervogel, de Jan van Gent.

Gewicht, lengte, spanwijdte en leeftijd

Een volwassen pelikaan weegt 14 kilo en heeft een lengte van 1,80 meter. Als pelikanen hun vleugels gaan spreiden dan zijn ze 3 meter breed. Pelikanen kunnen 35 jaar oud worden.

Pelikanen houden van gezelschap

Pelikanen leven in groepen, als ze gaan broeden dan zitten ze gezellig dicht bij elkaar. In gevangenschap, bijvoorbeeld in een dierentuin, gaat de pelikaan niet eerder broeden voordat er 8 pelikanen bij elkaar zijn. Het uitbroeden van de eieren om kleine pelikanen te krijgen zien de pelikanen als een feestje en dat broedfeest vier je als pelikaan samen.

Symbool

In het vroege Christelijke geloof stond de pelikaan symbool voor moederliefde met eigen opoffering. Dit werd uitgebeeld met een moeder pelikaan met een bloedende borst. Haar bloed werd dan gedronken door haar jonge pelikaantjes.
pelikaan

jagende pelikaan

vliegende pelikaanhome © plaatjespret.nl - leuke pelikanen plaatjes