leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke pandaberen plaatjes

De pandabeer, panda, reuzepanda of bamboebeer zijn alle namen die we geven aan deze beer die in China leeft. Om het nog leuker te maken noemen ze deze beer in China zelf katbeer omdat de ogen van de beer, volgens Chinezen, op die van een kat lijken.

Knuffelbeer

Vanwege zijn knuffelbare uiterlijk vinden de mensen deze beer erg lief maar let op, schijn bedriegt in dit geval enorm. De beer kan heel hard bijten.

De panda is een bedreigde diersoort

Die ook in Nederland te zien is, in Ouwehands Dierenpark. De 2 pandaberen zijn hier op een soort leen/huur basis en zijn geen eigendom van Ouwehands. Aan dit huurcontract met China zijn veel regels en kosten verbonden. Zo moest er een goed pandaverblijf komen, werden er voorwaarden gesteld wat de pandaberen moeten eten en kosten de beren behalve dat ook een soort huurbedrag van 1 miljoen dollar per jaar. Dure beertjes dus.

Pandaberen romantiek

Nu is het hopen op romantiek op het juiste moment want de dierentuin hoopt dat er gezinsuitbreiding komt. De mannetjes panda gedraagt zich nu als een echte vent, lekker macho, het vrouwtje geniet vooral van de lekkere bamboe. Het mannetje moet vooral beschikken over een 'lucky shot' omdat het vrouwtje maar 3 dagen per jaar vruchtbaar is. De panda's houden zich daar vooral mee bezig in de maanden Maart, April en Mei. Mocht er een baby panda komen dan zijn daar ook weer regels aan verbonden in het huurcontract. Baby panda mag dan niet langer dan 4 jaar in Ouwehands dierenpark blijven en moet daarna naar China.

Panda politiek

Voordat de reuzepanda's naar Nederland kwamen is er een lange weg van onderhandelingen geweest. Voordat China de panda's uitleent kijkt het land vooral ook naar de band met het land waar de pandaberen naar toe gaan. De band met Nederland is goed maar vanuit de Nederlandse politiek is er regelmatig kritiek op de mensenrechten in China. Dat zorgde dus ook voor meer moeite bij de onderhandelingen. Uiteindelijk is het toch gelukt.

Uitleen panda

De panda's zijn eigendom van de Chinese overheid. Deze fokt ze ook om uitsterven te voorkomen. Buiten China zie je ze niet veel, over de hele wereld zijn niet veel dierentuinen die panda's lenen. Dit vanwege de strenge en kostbare eisen, de leenperiode van 10 tot 15 jaar kost heel veel geld. Omdat de panda ook heel veel bamboe eet zijn de kosten daar ook hoog van, 5 olifanten kosten net zo veel als 1 panda.

Over de panda zelf

De panda heeft een lengte van ongeveer 1,80 meter. Ze kunnen ook lekker eten en eten kilo's bamboe. Daardoor hebben ze ook een poep record, ze poepen 100 drollen per dag! Daar zit vast een luchtje aan. Panda's leven alleen en komen alleen samen om te paren. Raakt het vrouwtje zwanger, wat we drachtig noemen, dan duurt het 5 maanden voor baby panda wordt geboren.

Bamboe is ook lekker

Van oorsprong zijn panda's vleeseters. Maar daar moet je wel wat voor over hebben. In het wild moet je dan op jacht om iets te vangen wat je wil eten. En daar heeft de panda nou net geen zin in, sterker nog, daar is hij gewoon te traag voor. De smaak van de panda is daardoor gaan veranderen, de keus is toen gevallen op bamboe.

Bij geboorte meerling moeilijke keus

Een panda krijgt meestal maar 1 jong maar het komt soms voor dat moeder panda 2 of zelfs 3 jongen krijgt. Dan moet ze een moeilijke keus maken want ze gaat maar 1 jong opvoeden. De rest stoot ze af, in het wild sterven de afgestoten pandabeertjes. Gebeurt dit in een dierentuin dan voeden verzorgers de afgestoten beertjes op.
pandabeer

pandabeer eet bamboe

reuzepanda

baby panda

panda in boom


home © plaatjespret.nl - leuke pandaberen plaatjes