leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke paarden plaatjes

Paarden zijn edele dieren, we spreken ze niet met u aan maar benoemen hun lichaamsdelen anders dan dat we het bij andere dieren doen. Bij dieren hebben we het altijd over de poten en de kop van het dier. Bij paarden gebruiken we in dat geval de woorden hoofd en benen. Paarden worden om meerdere redenen gehouden. Door boeren voor de verkoop van paardenmelk en paardenvlees. Maar ook door mensen die graag paardrijden. Verder worden paarden ook gehouden voor de fokkerij. Goede paarden kunnen bij verkoop heel veel geld opleveren.

Werkpaarden

Zijn paarden die arbeid moeten of in het verleden moesten verrichten zoals een trekpaard die een kar, ploeg of bierwagen moest trekken. Het veedrijverspaard verricht in diverse landen nog steeds werk en is goed in het drijven van vee. Het pakpaard werd gebruikt om lasten te dragen en droeg bijvoorbeeld zware spullen een berg op. Ook een karrenpaard is een werkpaard, een trekdier wat karren moet trekken. Deze worden veel gebruikt in de landbouw en bosbouw. Een aantal van deze krachtige werkpaarden is zwaargebouwd.

Paardrijden

Er zijn veel mensen die paardrijden, dit kan gedaan worden in de natuur maar ook in de bak van een manege of bij de mensen thuis als ze daar een bak hebben. Ook kan er gekozen worden voor de paardensport om wedstrijden te rijden met de paarden.

De bak voor paarden

Is een afgezet stuk grond wat zich binnen, in een manege of hal, of buiten kan bevinden. In de bak ligt zand op de grond waarop paard en ruiter kunnen lopen.

Paardensport

Paardrijders kunnen besluiten om voor hun plezier te gaan paardrijden. Of ze maken de keus om mee te gaan doen aan wedstrijden.

Soorten wedstrijden

Er zijn meerdere soorten paardrijden bij wedstrijden.

 • Racen, hierbij is het de bedoeling om zo snel mogelijk een bepaalde afstand te rennen om over de finish te komen. De races worden altijd buiten gehouden. Bij het professionele racen worden paarden bereden door heel licht wegende jockeys. In Engeland is dit heel populair en wedden mensen met veel geld op het paard waarvan ze denken dat deze als eerste over de finish komt. Dit noemen ze geld inzetten. Als het paard waarop ze wedden ook wint dan verdienen de weddende mensen daar veel geld mee, bijvoorbeeld meerdere malen hun inzet.

 • Paarden mennen is een spectaculaire wedstrijd om te zien. Het gaat hierbij om het zo snel mogelijk over de finish rijden van een paard met daarachter een wagen. De kunst hierbij is dat je dus niet op het paard zit maar op de wagen wat een heel goede stuurkunst en communicatie met het paard vereist.

 • Bij dressuur is het heel mooi om te zien hoe ruiter en paard in volledige harmonie samenwerken en tijdens wedstrijden oefeningen doen. De dressuur kent verschillende niveaus.

 • Springen, bij springwedstrijden moet een bepaald parcours met hindernissen waar de paarden overheem moeten springen zo snel mogelijk worden afgelegd.

 • Cross country, hierbij is het de bedoeling dat paard en ruiter zo snel mogelijk een parcours met natuurlijke hindernissen afleggen. Deze races worden altijd buiten gehouden.

 • Steeplechase in de paardensport. Steeplechase staat regelmatig ter discussie omdat er ernstige ongelukken met paarden en jockeys kunnen gebeuren. De bedoeling is om bij de race over natuurlijke hindernissen te springen. Deze hindernissen bestaan uit heggen met soms een sloot. Deze heggen zijn aan de onderkant verstevigd maar aan de bovenkant niet. Raakt een paard tijdens de sprong de bovenkant van de heg dan kan het paard uit balans raken en vallen met verwondingen tot gevolg. Soms komt het voor dat de verwondingen zo ernstig zijn dat besloten moet worden om het paard te laten inslapen. Ondanks dat het nodige bij steeplechases veiliger is geworden zijn de risico's van ongelukken nog steeds niet helemaal uit te sluiten.

 • De Militairy is een historische tak van de paardensport, hierbij worden meerdere onderdelen van de paardensport gereden. Een wereldberoemde militairy in Nederland is in Boekelo, hier worden internationale wedstrijden gereden.
 • Bekende dressuur winnaar

  Ankie van Grunsven heeft meerdere wereldkampioenschappen en gouden medailles op de Olympische Spelen gehaald. Dit deed ze met verschillende paarden waarvan Bonfire en Salinero de bekendste zijn.

  Eerst paardrijles

  Om goed te kunnen paardrijden is het belangrijk om eerst paardrijlessen te volgen.

  Kleding bij het paardrijden

  Het is bij het paardrijden belangrijk om geen kleding te dragen waar het paard van zou kunnen schrikken. Ook heb je rubberen of leren laarzen en een rijbroek nodig. Het is ook slim om bij het paardrijden een cap te dragen om je hoofd te beschermen als je van het paard zou vallen. Bij wedstrijden kunnen bepaalde kledingvoorschriften gelden.

  Wereldberoemd en heel apart paard

  In Nederland werd in de jaren 60 de Amerikaanse serie Mister Ed op tv uitgezonden. Dit zeer intelligente paard kon praten, uiteraard niet echt maar de serie was heel populair.
  paard

  paardrijden

  zadel

  kudde paarden

  veulentje, jong paard

  wilde paarden

  trekpaarden


  home © plaatjespret.nl - leuke paarden plaatjes