leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke ooievaars plaatjes

Een ooievaar is een grote vogel uit de ooievaar familie. Deze hoort tot de orde van de ooievaarachtigen.

Voedsel van de ooievaar

De ooievaar eet een grote diversiteit aan dierlijk voedsel zoals kleine zoogdieren en vogels, reptielen, insecten, vissen en amfibieën. Het voedsel wordt door de ooievaar gevonden in ondiep water en op de grond.

Kenmerken ooievaar

De ooievaar is een grote witte vogel die je herkent aan brede zwarte randen aan de vleugels, rode poten en een rode snavel.

Broedpalen

Een broedpaal is een hoge paal met een plank waarop ooievaars hun nest bouwen. Moeder ooievaar legt daar ongeveer 4 eieren in die ze samen met vader ooievaar zal uitbroeden. Om duidelijk te maken hoe verliefd vader en moeder ooievaar op elkaar zijn maken ze een speciaal geluid met hun snavels, dit noemen we klepperen. Het geluid is ook voor het begroeten van elkaar.

Overwinteren

Ooievaars vinden de Nederlandse winter te koud en vertrekken daarom naar Spanje en West - Afrika om te overwinteren. Daarna komen ze weer terug naar Nederland.

Ooievaar en baby

Ooievaars worden in verband gebracht met de geboorte van baby's. Baby's zijn volgens het verhaal door de ooievaar gebracht. Dit zien we ook aan alle ooievaar artikelen die mensen kopen voor de geboorte. Als de baby is geboren zien we grote raamstickers met ooievaars die door het raam zijn gevlogen om de baby te bezorgen. Geboorte ooievaars in tuinen en ook op geboortekaartjes. Ouders die al kleine kinderen hebben vertellen bij de komst van een broertje of zusje dat de ooievaar de baby komt brengen. Al sinds de oudheid zijn er heel veel verhalen over de ooievaar en de baby. De verhalen zijn heel divers en vertellen het volgende:

 • In de Griekse mythologie over koningin Gerana die door de godin Hera werd veranderd in een ooievaar. Omdat Gerana heel veel van haar kind hield probeerde ze deze iedere keer te pakken en ontvoeren. Hierdoor kregen ooievaars een slechte naam, deze zouden geen baby's brengen maar stelen.

 • Omdat ooievaars ieder jaar ook overwinteren in Egypte zagen de Egyptenaren het in de Egyptische mythologie als de terugkeer van een ziel. Het geloof in deze terugkeer werd in beeld gebracht door een ooievaar met een menselijk hoofd.

 • In de oudheid van West - Europa waren de verhalen over de ooievaar anders. Volgens het Duitse verhaal hadden ooievaars een mandje in hun snavel of op hun rug met daarin een baby. Deze gingen de ooievaars bezorgen bij de ouders. Mensen die graag een kindje wilden probeerden de ooievaar te lokken door lekker snoep bij het raam te leggen. Nog niet geboren baby's vonden ooievaars die de kleine kindjes een lift gaven naar de ouders. Zo werden baby's door ooievaars aan ouders gegeven. Maar dat ging ook weleens mis. Dan gooiden de ooievaars de mandjes met de baby's door de schoorsteen. Het risico was daarbij groot dat het mandje dan verkeerd naar beneden zou vallen. Als er dan een kindje met een handicap werd geboren dan was dat de uitleg van de handicap, die kwam door de ooievaar en het mandje wat na de val door de schoorsteen verkeerd terecht was gekomen.

 • De West - Europese verhalen stammen uit de middeleeuwen. Rond 1850 schreef de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen het sprookje: "De ooievaars". In dit sprookje komt de bijzondere band tussen ooievaar en baby weer ter sprake.

 • Door de overlevering van al deze verhalen speelt de ooievaar nu nog steeds een rol bij de geboorte. Bij pas geboren baby's worden bij ongeveer eenderde rode vlekken in hun gezicht of nek gevonden. De naam van deze vlekken verwijst nog steeds naar de relatie tussen baby en ooievaar, zo'n vlek heeft de naam: ooievaarsbeet.
 • ooievaar

  ooievaars op nest

  jagende ooievaar

  broedpaal

  vliegende ooievaar


  home © plaatjespret.nl - leuke ooievaars plaatjes