leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke olifanten plaatjes

Een olifant is een zoogdier en het grootste landdier ter wereld. Een olifant is heel herkenbaar omdat dit het enige dier is wat een echte slurf heeft.

De bijzondere slurf

De slurf van de olifant is een lichaamsdeel bestaande uit vele duizenden spiertjes die heel gevoelig zijn.

 • Als echte krachtpatser kan een olifant een boomstam optillen met zijn slurf. Er zijn landen waar ze olifanten voor dit soort zware werk gebruiken. Maar het oppakken van bijvoorbeeld een klein euro muntstuk met de slurf is ook geen enkel probleem.

 • Olifanten gebruiken hun slurf ook om eten op te pakken en in hun mond te stoppen.

 • Als ze water willen drinken dan gebruiken ze hun slurf als zuiger waarmee ze water opzuigen en daarna in hun mond spuiten.

 • Olifanten gebruiken hun slurf ook om te douchen waarna ze stof of zand over zich heen gooien. Een wat vreemde volgorde, eerst wassen en lekker schoon zijn en dan gelijk weer vuil maken? Natuurlijk zal dat een reden hebben.

 • Met een slurf kunnen ook geluiden gemaakt worden, de meeste zijn voor ons niet te horen.

 • De slurf werkt ook als neus, ze kunnen er heel goed mee ruiken.

 • Als laatste kunnen olifanten ook knuffelen met hun slurf, andere dieren aaien, zijn ze boos dan kunnen ze ook harde klappen uitdelen met hun slurf.
 • De slagtanden van de olifant

  De slagtanden zijn van ivoor en zitten in de bovenkaak. De olifant gebruikt zijn slagtanden als hij vecht. Door zijn slagtanden is de olifant ook altijd in gevaar. Het ivoor van de slagtanden is heel veel geld waard. Er worden dure beeldjes en armbanden van gemaakt. Dat is precies de reden waarom stropers veel olifanten doodschieten en hun slagtanden afzagen. Hiermee verdienen ze veel geld als ze het ivoor verkopen. Stropers zijn jagers die zonder vergunning jagen op dieren. Hier hebben ze geen toestemming voor.

  Voedsel van de olifant

  Olifanten zijn echte planteneters en lusten stevige maaltijden. Ze houden het niet zoals wij bij wat eten, hun grote lichaam vraagt natuurlijk veel meer. Per dag eten ze maar liefst 200 kilo. Met hun slurf halen ze takken, vruchten en bladeren van bomen. Ook wortels uit de grond worden gegeten net als gras. Olifanten die in de dierentuin zitten zoals In Blijdorp in Rotterdam krijgen ook brood en hooi te eten. Om te kunnen eten hebben olifanten het er best voor over om een stuk te lopen. Samen met de groep waarmee ze leven trekken ze rond. Als ze een plek hebben gevonden dan genieten ze daar in eerste instantie van maar als ze daar weer vertrekken dan is er vaak veel schade. Soms kan de beschadigde natuur zich herstellen maar dat is niet altijd het geval. Dit is vervelend voor andere dieren die er geen voedsel meer kunnen vinden maar ook voor de olifanten zelf. De savanne waar ze leven is erg warm. Daarom zoeken olifanten graag een schaduwplek op maar helaas, als ze daar eerder zijn geweest en bomen kapot hebben gemaakt dan is er geen schaduwplek meer. Een savanne is een warm gebied waar enkele bomen en gras groeien.

  Circusolifant

  Circussen hadden olifanten waarmee ze rondtrokken. Deze olifanten leerden kunstjes en moesten bij iedere circusvoorstelling optreden. De Nederlandse wet is aangepast waardoor wilde dieren, dus ook olifanten, niet meer mogen optreden in een circus.

  Wereldberoemde circusolifant

  Dit olifantje is niet echt maar een vliegend olifantje uit een Disney tekenfilm. Het vliegende olifantje Dombo was voor het eerst te zien in 1941. Dombo werkt in een circus en beleeft samen met zijn vriendje Timmie de muis allerlei avonturen.
  olifant

  afrikaanse olifant

  groep olifanten

  jonge olifant

  olifant met grote slagtanden


  home © plaatjespret.nl - leuke olifant plaatjes