leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke nijlpaarden plaatjes

Een nijlpaard is een zoogdier en landdier. Na de olifant hoort een nijlpaard, samen met de neushoorn in het rijtje van grootste landdieren. Bij de naam zou je denken dat een nijlpaard iets te maken heeft met paarden maar dat is niet het geval. Alhoewel, het is wel opvallend dat een nijlpaard dezelfde oren heeft als een paard en op dezelfde manier hinnikt. De poten van een nijlpaard lijken weer op die van een ander dier, een varken.

Leefgebied van een nijlpaard

Nijlpaarden leven in grote gebieden van Afrika in waterrijk gebied. Daarbij hoort ook grasland wat in de omgeving aanwezig moet zijn waar ze graag grazen. Het water vinden ze heerlijk om in te baden. Nijlpaarden komen ook voor in hogere gebieden, als er maar water en gras in de omgeving is, dan zijn ze ook te vinden op een hoogte van 2000 meter.

Lengte, gewicht en leeftijd

Een nijlpaard heeft een lengte van 2,80 tot 3,50 meter. Mannetjes zijn het grootst en wegen 650 tot 3200 kilo. Vrouwtjes zijn lichtvoetiger en wegen 'slechts' 510 tot 2500 kilo. Bijkomstigheid is dat mannetjes hun hele leven blijven groeien. Nijlpaarden worden in het wild ongeveer 40 jaar en in gevangenschap, bijvoorbeeld in een dierentuin, 50 jaar.

Dagindeling van een nijlpaard

Omdat nijlpaarden vaak in warme gebieden leven zijn ze op de dag in het water te vinden, hiermee voorkomen ze zonnebrand, uitdroging en oververhit raken. 's nachts gaat hij op pad om te grazen, hiervoor loopt een nijlpaard een kilometer of tien, dat kan zelfs oplopen tot dertig kilometer.

Een nijlpaard is een aparte slaper

Een nijlpaard slaapt onder water. Dan sluit hij zijn ogen en oren af. In zijn slaap komt hij dan automatisch met zijn kop boven water om adem te halen.

Nijlpaarden kunnen niet zwemmen

Nijlpaarden kunnen makkelijk vijf minuten onder water blijven, zelfs langer, maar zwemmen kunnen ze niet. Jonge nijlpaarden wel maar daar stoppen ze al snel mee, ze lopen liever over de bodem van het water waar ze in zitten.

Nijlpaarden en mensen zijn geen vrienden

Mensen jagen op nijlpaarden voor het vlees en omdat ze schadelijk zijn voor landbouwgebieden. Toch is het uitkijken want een nijlpaard is heel sterk en kan heel gevaarlijk zijn. Een volwassen nijlpaard is in staat om een ander gevaarlijk dier, een krokodil, doormidden te bijten. Als mensen met een boot in de buurt van een nijlpaard komen dan kunnen ze boten omduwen en mensen heel lelijk verwonden. Ook schijn bedriegt. Nijlpaarden lijken een makkie als het op lenigheid en snelheid aankomt. Maar op het land kunnen ze een snelheid van 30 kilometer per uur halen waarbij ze ook verrassend soepel zijn. Een nijlpaard is dus een dier om goed rekening mee te houden.

Moeder nijlpaard en kind

Bij de paring raakt de moeder zwanger van een dominant mannetje, bij het hele ritueel heeft het vrouwtje niets te vertellen en is zij ondergeschikt aan de wil van de stier. De stier is het mannetje. Na een zwangerschap van acht maanden bevalt de moeder van één, heel soms twee jongen. De meeste jongen worden geboren in het regenseizoen. Nijlpaarden leven in een kudde maar de geboorte is buiten de kudde. Twee weken na de geboorte gaan de moeder en haar kind terug naar de kudde. Tijdens deze twee weken beschermt de moeder haar kind op een agressieve manier. In al die tijd hoeven andere nijlpaarden het ook niet te proberen om bij haar kind in de buurt te komen. De band tussen moeder en kind is erg goed, tot het kind 8 maanden oud is krijgt het voeding van de moeder. Dat geeft ze zowel boven als onder water. Voordat moeder nijlpaard weer een kind krijgt zijn we twee jaar verder.

Kinderdagopvang - crèche voor nijlpaarden

Na enkele maanden kan het gebeuren dat moeder even wat anders moet doen, dan worden de jonge kalfjes, dat is de naam van jonge nijlpaarden, naar de opvang gebracht. Bij de opvang zijn enkele nijlpaarden aanwezig die op de kalfjes passen. Ook worden er spelletjes gedaan zoals oefengevechten en achtervolgingen.
nijlpaard

nijlpaarden

kalfje, jong nijlpaard

grazende nijlpaarden

nijlpaarden in dierentuin

home © plaatjespret.nl - leuke nijlpaarden plaatjes