leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke luipaarden plaatjes

Een luipaard of panter hoort bij de familie van de katachtigen. Een luipaard is een vleeseter en leeft in Afrika en Azië. Het voedsel van een luipaard bestaat uit vogels, apen, antilopen, herten, hagedissen en andere dieren.

Meerdere namen door meerdere leefgebieden

Een luipaard heeft ook de naam panter. Komt het dier uit Afrika dan is de naam luipaard. Afkomstig uit Azië heet het panter. Officieel is dit niet, het is erg verwarrend maar de namen worden ook door elkaar gebruikt. Nog verwarrender gaat het worden omdat we een luipaard ook wel cheetah noemen.

Meerdere kleuren

De luipaard is zwart of geel/wit met zwarte stippen, hier ligt het ook aan het gebied waar het dier vandaan komt. De geel/wit kleur is een schutkleur om niet te veel op te vallen in het gebied waar hij leeft.

Snelheid, leeftijd, lengte en gewicht

Een luipaard kan een snelheid halen waar de snelste loper ter wereld jaloers op zou worden. De maximale snelheid is 58 kilometer per uur. De leeftijd die het dier kan bereiken is 12 tot 17 jaar. De lengte van een volwassen luipaard ligt tussen de 90 en 160 cm. Wat het gewicht betreft weegt het mannetje maximaal 31 kilo en het vrouwtje 23 tot 27 kilo. Deze gewichten zijn gemeten in verschillende leefgebieden.

Zintuigen van een luipaard

Een luipaard kan erg goed horen, wat hoge tonen betreft horen ze meer dan een mens. Ook kan hij goed ruiken. Zien kan hij ook prima maar op een andere manier dan mensen. De luipaard ziet het best als het donker gaat worden, dan gaat hij ook jagen. Met daglicht ziet de luipaard minder goed.

Territorium van een luipaard

Een luipaard heeft een territorium, een gebied waar hij leeft en jaagt. Het gebied heeft grenzen, deze zijn niet herkenbaar aan grenspaaltjes, de luipaard laat zien en ruiken wat de grenzen zijn van zijn territorium met zijn poep. Als andere dieren dat ruiken dan is het duidelijk dat ze niet verder moeten komen, dat gebied is van hem. De luipaard jaagt in principe ook niet buiten dit gebied tenzij hij erge honger heeft. Een luipaard leeft ook alleen omdat er anders te weinig voedsel is. Allen als luipaarden gaan paren dan komen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar.

Paringstijd? Het vrouwtje geeft aan wanneer

Als de vrouwtjes klaar zijn voor de paring dan laten ze dat weten door een speciaal geurtje in hun urine. Als mannetjes dit ruiken dan weten ze wat hun te doen staat. De zwangerschap van een luipaard duurt 90 tot 112 dagen.

Bijna hetzelfde

Een dier wat heel erg op een luipaard lijkt is een jaguar, alleen is deze zwaarder. Jaguar is trouwens ook de merknaam van een exclusief automerk.
luipaard

panter

cheetah

jaguar

jaguar autohome © plaatjespret.nl - leuke luipaarden plaatjes