leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke leeuwen plaatjes

Een leeuw is een roofdier uit de familie katachtigen. Vanwege zijn uiterlijk, met name de grote manen rondom zijn kop, is hij een indrukwekkende verschijning en heeft hij ook de naam koning der dieren. Vrouwtjes, die leeuwin heten, hebben geen manen. Leeuwen hebben een territorium, dat is hun leef- en jachtgebied. Kom je binnen dat gebied dan ziet de leeuw je als een vijand en is het uitkijken geblazen. Een leeuw weegt 250 kilo en is 2 meter lang.

De leeuw springt als de beste

Als het om springen gaat dan is de leeuw een topper. Hij is in staat om 3 meter hoog te springen en 8 meter ver.

Leeftijd van de leeuw

De leeuw kan 20 jaar oud worden maar dat doet hij dan vooral slapend. Maar liefst 20 uur per dag.

Moeder, de leeuwin

De leeuwin krijgt per keer 2 tot 6 jongen, die heten welpjes. De leeuwin heeft in haar opvoeding van de welpjes naast het geven van voeding nog een andere belangrijke taak. Als de welpjes 4 maanden oud zijn dan gaan ze met hun moeder op jacht om de fijne kneepjes van het vak te leren. Het lijkt vaak dat welpjes met elkaar vechten maar dat is niet het geval, dan spelen ze met elkaar.

De leeuw en zijn vrouwen

Leeuwen leven in een troep die bestaat uit 1 leeuw en 18 leeuwinnen. Die ene leeuw blijkt zijn 20-urige slaap nu wel hard nodig te hebben. Behalve de 4 uur per dag die hij overheeft voor deelname aan de jacht zorgt alleen deze ene leeuw in de troep voor de geboorte van alle welpjes. Hij heeft dus de taak om alle leeuwinnen ieder jaar zwanger te maken. Dat is best vermoeiend, ook daar zal hij slaperig van worden. Soms wordt er een mannetje geboren maar omdat er maar 1 leeuw per troep is toegestaan moet het geboren mannetje na 3 jaar de troep verlaten.

De leeuw op jacht

De leeuw heeft iedere dag 7 kilo vlees nodig om te eten. Maar echt jagen doet hij zelf niet. Die eer laat hij over aan de dames in de troep. Zodra ze 'morgens een prooidier zien begint de jacht. Ze omsingelen hun prooi, een aantal leeuwinnen gaat de prooi dan afleiden wat de andere leeuwinnen van de troep de gelegenheid geeft om de prooi te pakken.

De leeuw als tv en filmster

Van 1966 tot 1969 werd de populaire tv serie Daktari in Nederland uitgezonden. Deze serie ging over een dierenarts en zijn dochter. Ook deed er een echte leeuw mee in de serie, de scheel kijkende leeuw Clarence was het huisdier van de dierenarts net als de chimpansee Judy. Beiden waren goede vriendjes. Het kwam regelmatig voor dat Judy op de rug van de goedaardige Clarence een stukje ging rijden. Ook Simba is een bekende leeuw uit de Lion King tekenfilm van Disney. De naam Simba is bewust gekozen en komt uit het Swahili, Simba betekent: leeuw. Swahili is een officiële taal die men, naast het Engels, in Oost-Afrika in de landen Tanzania en Kenia spreekt.

Sterrenbeeld Leeuw

In de westerse horoscoop zit het sterrenbeeld leeuw. Mensen die geboren zijn in de periode van 23 Juli tot en met 22 Augustus hebben het sterrenbeeld leeuw. Het sterrenbeeld leeuw heeft positieve en minder positieve eigenschappen.

De positieve eigenschappen:

 • Gul en warmhartig.

 • Creatief en enthousiast.

 • Ruimdenkend en hartelijk.

 • Trouw en liefdevol.
 • De wat mindere eigenschappen:

 • Pompeus en neerbuigend

 • Bazig en bemoeiziek

 • Autoritair en onverdraagzaam
 • leeuw

  leeuwinnen

  welpjes

  leeuw en leeuwin

  koning der dieren

  home © plaatjespret.nl - leuke leeuwen plaatjes