leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke koeien plaatjes

Een koe is een zoogdier en een vrouwelijk rund. De mannelijke koe noemen we stier en een jonge koe een kalf. Een jong kalf die 1 jaar oud is noemen we pink. Een jong kalf van anderhalf jaar oud wat voor het eerst is gedekt noemen we vaars.

De boer en zijn koeien

Boeren houden koeien voor de verkoop van vlees, melk en kaas. De kaas wordt gemaakt van melk. Koeien worden twee keer per dag in de stal gemolken, vaak door een melkmachine. Vroeg in de ochtend en in de avond. Een koe zorgt in de lactatieperiode (de periode dat een koe melk kan geven) 5 tot 35 liter melk per dag. Gemiddeld is dat 20 liter per dag. Koeien kunnen 20 jaar oud worden maar dat komt niet vaak meer voor. Tegenwoordig worden koeien een jaar of 6. Als de koe minder melk geeft dat gaat zij naar het slachthuis waar ze haar slachten. Het vlees is dan voor de verkoop. De boer vervangt deze koe dan weer door een jonge koe die melk kan geven.

Kaas maken

Melk is een zuivelproduct, net als kaas en boter. Van melk maken de boeren ook kaas. Dat is een heel proces en is leuk om eens naar te gaan kijken hoe dat gaat. De kaas moet rijpen, jonge kaas een week of 4, oude kaas minimaal 10 maanden. Hoe ouder de kaas hoe droger en brokkeliger hij is. Daarbij is er ook smaakverschil tussen de verschillende kaassoorten. Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak. De boer heeft vaak een kaaswinkeltje bij zijn boerderij waar kaas gekocht kan worden.

Koeien zijn herkauwers

De koe staat in de zomer in het weiland en eet gras. Als de koe in de stal staat, dus ook in de winter, dan eet ze hooi, dit is gedroogd gras. Koeien zijn herkauwers en hebben 4 magen, 3 voormagen, de pens, de netmaag en de boekmaag. Daarna komt de pens, de echte maag. Met herkauwen bedoelen we dat de koe zijn eten eerst oppervlakkig kauwt, daarna komt het in de netmaag en pens terecht.

Hooitijd

De maand Juli is de belangrijkste hooitijd. De boeren maaien hun grasland en laten het gemaaide gras drogen. Daarna worden er hooibalen van gemaakt die bestaan uit het gedroogde gras en andere planten die in het gras groeien. Deze hooibalen worden opgeslagen in hooibergen. Een hooiberg is een soort open schuur die bestaat uit 1 tot 7 grote palen. Er zit een in hoogte verstelbaar dak bij die langs de palen schuift. Hoe meer strobalen er worden opgeslagen hoe hoger het dak gaat. Begint de hoeveelheid hooibalen af te nemen dan zakt het dak van de hooiberg weer. Het hooi is de voeding voor de koeien in de winterperiode en in periodes dat er door droogte weinig gras op het land groeit. De boer kan er ook voor kiezen om niet zelf te hooien maar de strobalen kant en klaar te kopen.

Zuivelcoöperaties

Om hun melk te kunnen verkopen hebben de boeren verenigingen opgericht, deze heten zuivelcoöperaties. Deze coöperaties zijn vaak eigendom van de aangesloten boeren. Hier verwerkt men de aangeboden melk van de boeren tot zuivelproducten zoals melk, kaas en boter. Deze worden verkocht aan kaaswinkels en supermarkten. Veel van deze coöperaties zijn gaan samenwerken. Een grote bekende in Nederland is FrieslandCampina.

Koeiendans

Na een lange winter in de stal zijn koeien maar wat blij dat ze weer naar buiten kunnen. Op veel boerderijen is te zien hoe dat gaat, het is een heel leuk gezicht. Koeien zijn dan zo blij en uitbundig dat ze springen en huppelen, vandaar de naam koeiendans.
koe

stier

grazende koe


home © plaatjespret.nl - leuke koeien plaatjes