leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke kippen plaatjes

Kippen zijn familie van de vogel en pluimvee. Pluimvee is vee wat veren heeft. Kippen worden door pluimveehouders gefokt voor de verkoop van het vlees en de eieren.

Kippen hoofdstad van Nederland

Barneveld heeft een grote pluimvee industrie waar ruim 2 miljoen kippen te vinden zijn. Mede hierdoor heeft Barneveld een groot mestoverschot.

Plofkip

Helaas komt dit voor, puur om snel te verdienen. In een periode van 6 weken veranderen kuikentjes die 50 gram wegen in een kip van ruim 2 kilo. Dat sterk versnelde opgroeiproces gaat maar om één ding, kassa voor de pluimveehouder, zo snel mogelijk. Dit zeer dieronvriendelijke proces zorgt natuurlijk ook voor gezondheidsproblemen bij de betrokken dieren. Kippen zijn op deze manier goedkoper en worden daardoor ook goedkoper verkocht aan supermarkten. Helaas nemen ook supermarkten deel aan dit schandelijke proces. Gelukkig besteden we er steeds meer aandacht aan in de hoop dat dit soort ontoelaatbare praktijken snel tot het verleden behoren.

Gevoelige industrie

Pluimveehouders moeten tegen een stootje kunnen, ze kunnen te maken krijgen met grote financiële tegenvallers. Oorzaken zijn kippenziekten die bestreden kunnen worden met bestrijdingsmiddelen. Dit kan, bij het eten van kip of besmette eieren gezondheidsproblemen geven bij mensen. Voorbeeld is het bestrijdingsmiddel fipronil. Door besmetting met dit middel moeten kippen massaal worden afgemaakt en moeten besmette eieren worden vernietigd. Pluimveehouders kunnen dan niks meer verkopen omdat ook alle supermarkten de bij hun aanwezige eieren moeten vernietigen en tot nader bericht geen eieren meer in- en verkopen. Bij ontdekking van een kippenziekte kan, afhankelijk van de soort en de kans op verspreiding, besloten worden om alle kippen af te maken. In andere gevallen, zoals bij vogelgriep, kan een directe ophokplicht worden ingesteld, de kippen mogen dan niet meer naar buiten. Al deze gevallen hebben grote financiële gevolgen voor de pluimveehouders.

Een gelukkig kippenleven

Er zijn gelukkig ook mensen die het leuk vinden om kippen in hun tuin te houden. Pluimveehouders kunnen ook kiezen voor biologische of scharrelkippen. Deze kippen hebben een beter leven en krijgen minder antibiotica en groeibevorderaars of hormonen toegediend. Kippen lopen ook buiten in de wei en hebben binnen grotere ruimtes tot hun beschikking. In de supermarkten zijn de verpakkingen van het vlees en de eieren van deze kippen voorzien van de 'beter leven' sticker plus een aantal sterren. De tekst leest wat gemeen op het moment dat je deze voor jouw consumptie geslachte kip koopt maar we moeten ons troosten met de gedachte dat het leven van deze kip veel beter is geweest dan het leven van o.a. plofkippen.
kip

kuiken

kip met kuikens


home © plaatjespret.nl - leuke kippen plaatjes