leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke ijsberen plaatjes

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld wat op land leeft. De beer leeft alleen in het Noordpoolgebied. Omdat de beer zo groot is eet hij ook veel.

Voedsel van de ijsbeer

Ijsberen eten veel. Kleine walvissen, zeevogels, zeehonden, vissen, witte dolfijnen, rendieren en in het najaar, in de herfst zelfs bessen. Maar pas op! Als de ijsbeer zich bedreigd voelt door mensen dan gaat hij zelfs op mensen jagen.

Jachtgebied (territorium) van de ijsbeer

De ijsbeer heeft een behoorlijk stuk tot zijn beschikking, dit gebied kan honderden kilometers groot zijn. Hij jaagt alleen en kan zich door zijn witgele kleur goed verbergen voor zijn prooi. Hij jaagt in het water en op het ijs. Zeehonden zijn het lekkerst voor de ijsbeer, vooral het vet van deze dieren. Ijsberen zijn goede zwemmers door de zwemvliezen die ze tussen hun voorpoten hebben. Als wij onder water springen dan knijpen we vaak onze neus dicht. Ijsberen doen ook zoiets. Onderwater houden zij hun neus dicht. Hierdoor kunnen ze ver zwemmen zonder te stoppen, wel 100 kilometer.

Moeder ijsbeer en haar jongen

Ijsberen leven het liefst alleen. Alleen moeder ijsbeer blijft bij haar jongen. Meestal krijgen ijsbeer moeders een tweeling. En hoe mooi, die krijgt ze tijdens haar winterslaap. Tot Februari blijft ze met haar jongen in een diep hol wat ze voor de winter heeft gegraven om te kunnen overwinteren en haar winterslaap te houden. In de wintermaanden drinken de jongen vette melk bij hun moeder. Moeder ijsbeer zorgt heel goed voor haar jongen, 2 jaar lang. In die tijd leert ze haar jongen zwemmen, jagen en zoeken naar voedsel. Vader ijsbeer heeft helemaal niets met een winterslaap, daar heeft hij gewoon geen tijd voor. Zoeken naar voedsel en een nieuwe plek zijn voor hem het belangrijkste.

Bedreiging voor de ijsbeer

De ijsbeer sterft langzaam uit door de opwarming van de aarde. Dat hebben ze aan de mensen te danken, alhoewel...... danken? Doordat de temperatuur in het Noordpoolgebied waar ze leven oploopt smelt het ijs. Hierdoor kunnen ijsberen steeds minder op het land jagen. Gelukkig zijn de mensen bijtijds bij de les en zien ze hoe dit probleem groeit. Heel veel landen in de wereld werken nu samen om het leefgebied te beschermen en het jagen op ijsberen te verbieden. Door vervuiling komt de ijsbeer ook in aanraking met gifstoffen, ook daar werken de samenwerkende landen hard aan om dat op te lossen.

Zintuigen van de ijsbeer

  • De ogen zijn goed en best speciaal. Als we veel naar sneeuw kijken dan kunnen we daar sneeuwblind van worden, daarom moet je altijd een zonnebril opzetten als je op wintersport naar de besneeuwde bergen gaat. De ijsbeer kijkt ook veel naar sneeuw, hij leeft in een sneeuwgebied en daarom heeft hij een soort ingebouwde zonnebril om zijn ogen te beschermen.

  • Het gehoor van de ijsbeer wordt nog steeds door wetenschappers onderzocht. We weten nog niet hoe goed de ijsbeer kan horen.

  • De neus van de ijsbeer kunnen we het neusje van de zalm noemen. Nee, hij heeft niet de neus van een zalm maar 'dat is het neusje van de zalm' zeg je als iets het beste deel is. En dat is de neus van de ijsbeer, die werkt zo goed, daar kunnen we jaloers op zijn. Om goed te kunnen ruiken gaat de beer rechtop staan. Zo kunnen ijsberen zelfs zeehonden die onder het ijs zitten ruiken en dan bedoelen we niet vlakbij maar kilometers ver weg. Dode zeehonden en walvissen rotten en verspreiden daardoor een zeer indringende lucht. Dat is helemaal een reuk record van de ijsbeer. Zijn neus ruikt dat al op een bijna niet te geloven afstand van 30 kilometer!

  • Ijsberen zijn lekkere maar ook smerige eters. Met hun grote tong proeven ze hun eten. het lekkerst vinden ze het voedsel waar veel vet in zit en nu komt het smerige, het voedsel eten ze zelfs als het aan het rotten is, jakkie!

  • Ijsberen hebben enorme klauwen en met hun gewicht tussen de 300 en 800 kilo verwacht je dat de ijsbeer misschien een beetje onhandig is. Daar vergissen we ons toch sterk in. De ijsbeer blijkt, gezien zijn lichaam, een behoorlijk fijne motoriek te hebben. Ze zijn in staat om dingen te verschuiven en met hun bek tillen ze ook dingen op. Een knappe prestatie van de ijsbeer!

  • Ijsberen babbelen met elkaar

    Ja, echt! Ijsberen praten met elkaar, niet zoals wij, ze hebben hun eigen manier van praten. Met geluiden en hun lichaam kunnen ze elkaar precies duidelijk maken wat ze bedoelen. Vragen ze of ze met elkaar willen spelen dan schudden ze met hun kop. Hebben ze honger en gaan ze om eten vragen bij een andere ijsbeer dan gaan ze met de neuzen tegen elkaar staan. Ijsberen kunnen ook boos worden, erg boos zelfs. Ijsberen leven het liefst alleen maar het kan gebeuren dat ijsberen elkaar tegenkomen, dan volgt er gegrom en maken ze een bepaald geluid met hun tanden. Komen ijsberen elkaar tegen iin de paartijd en willen twee mannetjes eigenlijk het zelfde vrouwtje, dan ontstaat er een situatie die we niet beregezellig willen noemen. De ijsberen beginnen dan te brullen en bijten en slaan elkaar, hiervoor gaan ze recht overeind staan. Bij elke ijsbeer vechtpartij is er een winnaar en verliezer. De verliezer geeft het gevecht dan op, geeft zijn verlies toe, en zakt door zijn knieën om zich over te geven.
    ijsbeer

    ijsbeer op antarctica

    ijsbeer met jong

    slapende ijsbeer

    spelende ijsbeertjes

    ijsberen in het water






    home © plaatjespret.nl - leuke ijsberen plaatjes