leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke hiëroglief plaatjes

Hiërogliefen zijn talen die mensen in de oudheid gebruikten om te schrijven en lezen. Toch klopt dat niet helemaal want er zijn nog steeds hiërogliefen in gebruik, o.a. in China. Als je een hiëroglief bekijkt dan staan daar afbeeldingen op van voorwerpen, figuren of dieren. In Egypte werden hiërogliefen gevonden op monumenten uit de Egyptische oudheid. We noemen het een monumentale taal.

Het nederlandse alfabet

Op de basisscholen gaan de kinderen vanaf groep 3 steeds meer leren lezen en schrijven. De Nederlandse taal bestaat uit 26 letters van A t/m Z. 21 van deze letters noemen we medeklinkers. De letters a, e, i, o, u noemen we klinkers. Door combinaties van deze 2 soorten schrijven we woorden, in ieder woord zitten medeklinkers en klinkers. Zonder de klinkers zijn het voor ons vreemde woorden die dan ook lastig zijn uit te spreken.

Egyptische hiërogliefen

Waren een soort taal die geschreven werd met pictogrammen, deze vormen beelden en klanken. Daarom noemen we deze monumentale taal ook beeldtaal. Het was toen niet zo dat iedere Egyptenaar ze schreef, dat werd gedaan door ambtenaren of priesters, daar verschillen de berichten over. De schrijvers moesten in ieder geval wel lang leren om de taal te kunnen schrijven. In het begin bestonden de hiërogliefen uit ongeveer 700 tekens, aan het eind van het gebruik uit 7000 tekens. Dat maakt het lezen lastig omdat de taal geen medeklinkers kent. Het schrijven ging ook niet via een toetsenbord op een pc. In het Egypte van toen bestond dat nog niet. Een hiëroglief werd gebeiteld of met een penseel en inkt aangebracht. Hiervoor werden bepaalde zegelstenen, leistenen, palletten, labels van hout of ivoor en papyrus gebruikt. De eerste werden gevonden bij opgravingen. Deze soort taal is lang gebruikt, vanaf 3100 jaar voor Christus tot de eerste tientallen jaren van onze jaartelling. Daarna werden de hiërogliefen vervangen door andere talen zoals Grieks en het Koptisch, daarna kwam daar de Arabische taal bij. De oude Egyptenaren dachten dat hiërogliefen een goddelijke taal was omdat ze werden geschreven door priesters. Egyptologen die zich bezighouden met egyptologie, de studie over het oude Egypte, hebben nog steeds moeite met het lezen van deze soort taal omdat er geen klinkers in zitten. Om het toch leesbaar te maken worden er, bij het lezen, klinkers tussen geplaatst.

Hiërogliefen op papyrus

Ook die zijn gevonden. Papyrus is oud papier wat werd gemaakt van de stengels van de papyrusplant, een soort riet. De geschreven teksten die op papyrus staan werden bewaard als boekrol wat we kennen als papyrusrol

Andere oude hiërogliefen

Naast het gebruik in Egypte waren er ook andere hiërogliefen, de Anatolische, dit bestond uit 500 tekens en werd gevonden in Anatolië en het noorden van Syrië. Anatolië is één van de namen voor het schiereiland in het het uiterste westen van Azië. Onder Anatolië valt ook een deel van Turkije en vaak het hele Aziatische deel. Het klassieke Maya is een dode taal die in de oudheid werd gebruikt door de Maya's. Ook in deze taal werd hiërogliefenschrift gebruikt.

Moderne hiërogliefen

Worden nog steeds gebruikt In het oosten van Noord-Amerika leeft het inheemse Mi'kmag of Micmac volk. Van het volk spreken ongeveer 11000 mensen de Mi'kmag taal met Mi'kmagtekens. Verder spreekt het volk ook Engels en Frans. In China wordt Hanzi gebruikt om de verschillende Chinese talen te schrijven. Hanzi is een grote en lastig te lezen taal welke uit duizenden tekens bestaat. Er xijn inmiddels zo'n 56000 tekens geïdentificeerd. Chinezen die goed kunnen lezen kennen ongeveer 7000 tekens. Om Chinese kranten te kunnen lezen moet de lezer 3000 tekens kennen. Met een woordenschat van 1500 tekens zijn de krantenteksten redelijk te volgen.

Een andere soort taal

In de periode van de Egyptische hiërogliefen werd ook het spijkerschrift gebruikt in het hele Midden-Oosten. Het spijkerschrift werd, net als de hiërogliefen, ongeveer 3000 jaar gebruikt.
hieroglief

egyptische hierogliefen tekens

hieroglief

egyptische oudheid


home © plaatjespret.nl - leuke hiëroglief plaatjes