leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke hengel plaatjes

 • Een hengel is een soort lange stok waarmee vissers vissen vangen. Tenminste, dat proberen ze. Ontspannen langs de waterkant zitten of op een roeibootje is nog geen garantie dat een visser vis vangt. Vissers moeten heel veel geduld hebben, het kan heel lang duren voor vissen bijten.

 • Aan de hengel zit nylon visdraad vast. Visdraad is in verschillende diktes te koop, de dikte hangt af van de vissoort die je wil vangen. Voor het vangen van grotere vissen heb je dikker visdraad nodig.

 • Aan de visdraad zit een verschuifbare dobber. Deze kan omhoog en omlaag geschoven worden, dat is afhankelijk van de diepte van het water waar de visser vist. Een dobber is een drijver die op het water drijft.

 • Onder de dobber zitten stukjes lood om het visdraad in het water naar beneden te laten zakken.

 • Helemaal onderaan de visdraad zit het vishaakje. Hier zit voer aan wat vissen lekker vinden. Dit voer noemen we aas.

 • De bedoeling is dat de vissen in het aas bijten waardoor ze vast komen te zitten aan het haakje. Vissers kunnen dit zien omdat de dobber dan begint te bewegen of zelfs onder water wordt getrokken als de vis probeert weg te zwemmen. Kleine gevangen vissen kunnen makkelijk naar de kant worden gehaald maar grote vissen geven zich niet gauw gewonnen. Daar kunnen vissers een tijd mee bezig zijn. Als de grote vissen dicht bij de kant komen gebruiken vissers vaak een vangnet om de gevangen vis in te 'scheppen' en daarna op de kant te krijgen. Op de kant maken vissers de vishaak los uit de bek van de vis en zetten deze weer terug in het water.

  Hengel soorten, vaste hengels en werphengels

  Vroeger waren eenvoudige vaste hengels gemaakt van riet of bamboe. Moderne vishengels zijn gemaakt van glasvezel of ander soort vezel. Hengels kunnen we splitsen in vaste hengels en werphengels. Aan werphengels zitten werpmolentjes vast, hierom zit een grote lengte visdraad gewikkeld. Vissers kunnen met een werpende beweging de dobber richting een visplek gooien waar ze met een vaste hengel niet bij kunnen komen. Als vissers gaan zeevissen dan gebruiken ze sterkere werphengels met grotere werpmolens en dikker visdraad.

  Sportvissen

  Is vissen zonder comerciele bedoeling. Gevangen vis wordt niet gebruikt voor verkoop. Vissers zitten vaak bij een organisatie zoals een vis- of hengelvereniging. Deze organiseren ook viswedstrijden.
  hengel

  werphengel voor zeevissen

  visser
  home © plaatjespret.nl - leuke hengel plaatjes