leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke harnas plaatjes

 • Een harnas is een soort beschermende kleding. Deze bestaat uit metaal of leer. Geen dun leer maar zwaar dik leer. Dat is natuurlijk niet voor niks. Soldaten gebruikten harnassen als ze vroeger op pad gingen om oorlog te voeren met vijanden. Dat was in een tijd dat er nog geen buskruit was uitgevonden. Er waren toen nog geen geweren.

 • Oorlogen werden uitgevochten bij bloedige veldslagen. Als de soldaten tegen elkaar vochten hadden ze harnassen aan, deze zijn erg zwaar en bestonden uit een helm, een borsttuk om het middelste deel van hun lichaam te beschermen en stukken voor hun benen. Het konden losse stukken zijn waarbij nog stukken van het lichaam zichtbaar waren. Maar er bestaan ook meer doorlopende harnassen die het hele lichaam beschermen.

 • De soldaten vochten in oorlogen en andere gevechten met een zwaard en een schild in hun handen, Ze gebruikten de zwaarden om elkaar mee dood te steken of slaan en om zichtzelf te verdedigen en de vijand aan te vallen. De schilden waren juist, net als de harnassen, om zichzelf te beschermen. Een schild was een flink grote metalen plaat met aan de achterkant een handvat die de soldaten vast konden houden om op die manier het schild alle kanten op te bewegen. De soldaten waar ze tegen vochten probeerden bij deze zwaardgevechten om via alle kanten hun tegenstanders uit te schakelen.
 • Riddergevechten

 • Ridders gebruikten ook harnassen bij riddergevechten. Een ridder is een soort soldaat van een koning. Deze ridders moesten een eed afleggen om de koning te beloven dat ze hem altijd trouw bleven en voor hem zouden vechten. Dat was in de tijd van de middeleeuwen. In die tijd werden oorlogen uitgevochten maar ook riddertoernooien gehouden. Bij deze toernooien ging het in eerste instantie vooral om het trainen van ridders, ze moesten leren om steeds beter te kunnen vechten met zwaarden.

 • In de latere middeleeuwen werden ze ook voor vermaak van de koning, het aanwezige publiek en de ridders zelf georganiseerd. Er waren verschillende soorten. Bij één van die soorten zaten ridders met harnassen op paarden en hadden ze o.a. een lans in hun hand. Deze werden van verschillende soorten hout gemaakt. Een lans had een lengte van 3,5 tot 4,5 meter en was vaak hol van binnen.

 • Er bestond een variant waarbij iedere keer 2 ridders tegenover elkaar stonden en moesten proberen om elkaar met de lansen van de betrokken paarden af te stoten. De ridder die het eerst op de grond viel had verloren. Het geheel duurde dagen en de ridders bleven tegen elkaar vechten tot aan het eind van het toernooi één ridder overbleef die alle andere ridders had verslagen. Deze ridder was dan de grote winnaar van het toernooi en kreeg een prijs.

 • Uiteraard was de winnende ridder daar blij mee maar de roem dat hij het toernooi had gewonnen was minstens net zo belangrijk of zelfs belangrijker. Roem betekende in dit geval dat de winnaar heel bekend werd als de dappere winnaar van dit toernooi.
 • Meer weten over ridders en leuke ridderfeestjes?

  Er is zoveel te vertellen over ridders, de riddertijd en leuke tips voor ridderfeestjes dat plaatjespret er een aparte pagina vol leuke ridder plaatjes en bijbehorende ridder informatie heeft gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Kijk links in het menu bij informatie, daar vind je op alfabetische volgorde alle plaatjes en bijbehorende info van plaatjespret. Onder de R plaatjes vind je de ridder plaatjes.
  harnas

  harnas met zwaard

  middelste deel van harnas


  home © plaatjespret.nl - leuke harnas plaatjes