leuke plaatjes

leuke dierenplaatjes
aap
beer
bij
boerderijdieren
dolfijn
eekhoorn
eend
egel
ezel
flamingo
gans
geit
giraffe
haai
haan
hert
hond
ijsbeer
kameel
kangoeroe
kikker
kip
koalabeer
koe
konijn
krokodil
leeuw
lieveheersbeestje
luipaard
muis
neushoorn
nijlpaard
olifant
ooievaar
paard
pandabeer
papegaai
pelikaan
pinguin
poes
reptiel
roofdier
roofvogel
schaap
schildpad
slak
slang
spin
stier
struisvogel
uil
varken
vis
vleermuis
vlinder
vogel
walvis
wolf
zeehond
zwaan

Leuke haaien plaatjes

Een haai is een vis met een krachtig gestroomlijnd lichaam. Hij is roofzuchtig met een skelet wat volledig uit kraakbeen bestaat. Ze leven vooral in zee maar komen ook voor in binnenwateren. De meeste haaien hebben een lengte tussen de 1 en 2 meter.

Haaien leeftijd

De meeste soorten worden 20 tot 30 jaar, uitzondering is de walvishaai, deze kan 100 jaar worden.

Gevaarlijke haaien

De meeste soorten zijn gelukkig ongevaarlijk Toch zijn er 4 soorten die we als meest gevaarlijk zien. De witte haai, tijgerhaal, stierhaai en de Oceanische witpunthaai. Deze soorten hebben ook een lengte die bovengemiddeld is, waar andere soorten tussen de 1 en 2 meter zijn, hebben deze soorten een lengte tussen de 3 en 6 meter. Groot gevaar dus. Wereldwijd komen er jaarlijks tussen de 50 en 75 aanvallen van haaien voor waarvan 5 tot 10 dodelijk zijn voor de mens. De oorzaken worden vooral gezocht in bloed. Haaien hebben een goed ontwikkelde neus waardoor ze bloed goed kunnen ruiken. Heeft een duiker met een harpoen een vis gevangen dan bloed het dode dier. Heeft een zwemmer in zee een klein wondje wat bloed, ook dan is het jammie voor haaien. Bloed trekt haaien aan.

Gevaarlijke haaien vallen aan

De aanvallen van haaien hebben diverse oorzaken. Het ruiken van bloed, het in het donker betreden van hun woongebied, dan jagen de haaien, of een vergissing van de haai. Tijdens zijn jacht kan hij een mens aanzien voor een zeehond, een favoriet hapje van de haai. Bij deze wetenschap komt natuurlijk ook dat we niet moeten gaan zwemmen in gebieden waar gevaarlijke haaien voorkomen. Niet in troebel water.

Geruststellende gedachte

Het is goed om te weten dat de allergrooiste haaien niet gevaarlijk zijn. De walvishaai met een maximale lengte van 13 meter, de reuzenhaai, maximaal 10 meter en de reuzenbekhaai, maximaal 5 meter. Dat is een geruststellende gedachte toch?

Haaien soorten

Er zijn flink wat haaien soorten, ongeveer 375. De kleinste soort is slechts 20 centimeter lang, de grootste maximaal 13 meter lang. Meer dan de helft van de haaien heeft een lengte van minder dan 1 meter.

De tanden van de haai

Haaien hebben scherpe tanden die ze steeds wisselen. De ene soort wisselt er 2 per keer, de andere soort wisselt een hele rij tegelijk. Bijkomstigheid is dat de nieuwe tanden na het wisselen steeds groter worden.

De zintuigen van de haai

Zijn erg belangrijk bij de jacht. Haaien hebben een zeer goede neus en ruiken zelfs een druppel bloed die is opgelost in zeewater. Ook hebben ze goede ogen. De haai voelt ook bewegingen van mensen en dieren in zijn nabije omgeving. Deze veroorzaken elektrische velden die door speciale poriën in de kop van de haai worden opgevangen. Zelfs bewegende dieren die zich in zee onder zand verstoppen kunnen op deze manier door haaien worden opgespoord.

Geschiedenis van de haai

Onderzoekers hebben via fossielen ontdekt dat de eerste haaien ongeveer 400 miljoen jaar geleden leefden.

Jaws, de grote film kaskraker

Jaws is een verfilming van het gelijknamige boek van Peter Benchley. De betekenis van het woord jaws is eigenlijk kaken. De filmindustrie in Hollywood gebruikte halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw het woord jaws om een serie films te maken over een angstaanjagende superhaai. Deze meganische haai leek levensecht en werd speciaal gebouwd voor de films. In 1975 kwam de eerste jaws film uit, een enorm wereldwijd succes die als eerste film meer dan 100 miljoen dollar opleverde. Deel 2 verscheen in 1978, deel 3 in 1983 en deel 4 in 1987. In 1995 verscheen er nog een haaienfilm die men ziet als deel 5 maar deze film heeft niets met de officiële films te maken. Het grote succes van de eerste jaws film is te danken aan filmregisseur Steven Spielberg en de filmmuziek van John Williams. Dat de angst voor haaien is toegenomen komt mede door de jaws films.

Het jaws succes ging door

Tot 2011 werd de grote meganische witte haai gebruikt als attractie in Universal Studios in Florida.
haai

witte haai

haaienvin

aanvallende haai

haai in aquarium dierentuin

hamerhaai


home © plaatjespret.nl - leuke haaien plaatjes