leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke groente plaatjes

Groente is de algemeen gebruikte naam van alle eetbare delen van planten die gegeten kunnen worden. In groente zit vitamine, het is zonder meer gezond te noemen. Bij groenteteelt wordt groente geteeld voor menselijke consumptie. De groente groeit hierbij op vollle grond in de natuur en in glazen broeikassen in de glastuinbouw zoals in het Westland in de provincie Zuid-Holland. Het wordt aanbevolen om 250 gram groente per dag te eten omdat in groente belangrijke voedingsstoffen zitten zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Op het gebied van vitamines bevat groente vitamine C en A. Verder zitten ook ijzer, calcium, foliumzuur en kalium in groente. Hierdoor is groente, samen met fruit, de belangrijkste bron van vitamine C.

Soorten groente

Groente kunnen we, om het overzichtelijk te houden, het beste verdelen in meerdere groepen, deze bestaan uit de onderstaande groentesoorten.

Uien

Onder deze soort vallen knoflook, ui, bosui en prei.

Stengelgewassen

Zoals de naam al zegt, deze groente lijkt op stengels, dat zijn rabarber, bleekselderij, asperge, venkel en artisjok.

Knolgewassen

Hieronder vallen de knolsoorten knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, rode bieten, bospeen, waspeen, schorseneren, rettich en pastinaak.

Bladgroente

Groente met blad, dat zijn spinazie, veldsla, witlof, andijvie, sla, ijsbergsla, raapstelen, zeekraal en postelein.

Vruchtgroente

Zijn de groenten waarvan we de vrucht eten, dat zijn tomaten, aubergine, courgette, komkommer, paprika, pompoen en maïs.

Geen of toch groente?

Deze vraag kunnen we makkelijk stellen bij eetbare paddenstoelen zoals champignons en de vruchten paprika, komkommer en tomaat. Het antwoord is dat het geen groenten zijn maar ze worden wel tot de groenten gerekend.

Peulvruchten

Groente die in schillen zit die we peulen noemen. Ook de schillen zelf kunnen bij een enkele soort worden gegeten. Doperwten, kapucijners, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen en tuinbonen.

Paddenstoelen

De meest bekende en gegeten soort is champignons. Er zijn veel meer eetbare paddenstoel soorten, een deel is te koop bij een supermarkt of groenteboer. Wil je andere soorten paddenstoelen eten? Er zijn genoeg andere eetbare soorten maar daar moet je heel goed bij uitkijken. Als je die zelf gaat plukken dan moet je veel weten over paddenstoelen. Er zijn soorten die verradelijk veel lijken op eetbare paddenstoelen maar giftig zijn.

Kiemgroente

Zijn jonge eetbare plantjes die net ontkiemd zijn. Ontkiemen wat we ook wel kiemen noemen is het groeiproces waar uit een kiem een zaadje groeit tot een kiemplantje. Onder kiemgroente vallen tuinkers en taugé.

Koolsoorten

Lijken soms op elkaar maar zijn toch verschillend. Deze soort bestaat uit rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, bloemkool, koolrabi, spruitjes, paksoi, boerenkool, broccoli en Chinese kool.

Groentetuin

Mensen die het leuk vinden om als hobby groente te telen doen dat in een groentetuin. Deze noemen we ook wel moestuin. Een flinke groentetuin kan heel wat groente opleveren. Deze hoeveelheid kunnen we natuurlijk niet in één keer opeten. Daarom wordt de groente bewaard. De groente werd in het verleden geweckt, dat wordt soms nog gedaan maar brengt helaas de nodige risico's met zich mee. Bij het wecken van groente bestaat de kans op botulisme, een ernstige ziekte die o.a. kan ontstaan door het eten van, in dit geval, groente die met deze bacterie is besmet. Wecken is eigenlijk alleen mogelijk met fruit, hiervoor is wecken een geschikte conserveermethode. Conserveren is het lang kunnen bewaren van levensmiddelen. Om te kunnen conserveren moeten eerst de bacterieën worden gedood voordat fruit kan worden geweckt. Na alle voorbereidingen kan fruit dan uiteindelijk in weckpotten worden bewaard. Groente uit de groentetuin die mensen willen bewaren wordt tegenwoordig ingevroren.

Schijf van vijf

De schijf geeft een aantal tips m.b.t. eten en drinken. Eten volgens de regels van de schijf is geen verplichting. Eigenlijk zijn het geen regels maar tips die een gezonde en eenvoudige basis aangeven waarbij je vrij kunt kiezen wat je ermee wil doen. De schijf van vijf heeft vijf vakken waar te zien is wat wel of juist niet op de schijf staat. Hiermee wordt aangegeven wat wel en niet gezond is. De informatie gaat over:

 • Aardappelen, brood en graanproducten die (afwisselend) gegeten (kunnen) worden bij het ontbijt, de lunch tussen de middag en het avondeten.

 • Calorievrije en gezonde dranken die je drinkt omdat je lichaam het dagelijks nodig heeft.

 • Alle groente en fruit die gezond en belangrijk zijn om te eten.
 • Onverzadige vetten, smeer- en bereidingsvetten die gebruikt worden voor het smeren van boterhammen en het bakken van vlees en gezonde bakbare groente.

 • Vis, vlees, zuivel, peulvruchten, ei en noten, gezonde voedingsmiddelen die we dagelijks (kunnen) eten en drinken.
 • groente

  bloemkool

  tomaten

  komkommer

  rode kool

  sla

  champignons


  home © plaatjespret.nl - leuke groente plaatjes