leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke graan plaatjes

Graan is de verzamelnaam voor graszaden zoals rijst, tarwe, gerst en rogge. Van graan wordt o.a. brood, meel en pasta gemaakt. Graanproducten zijn goed voor de mens vandaar dat ze in de schijf van 5 staan, een belangrijke voedingswijzer die aangeeft wat we kunnen eten voor een goede gezondheid. Graan wordt ook gebruikt om jenever te maken, een sterke drank met alcohol. Jenever staat niet in de schijf van 5 omdat deze drank niet bij de meest gezonde levensmiddelen hoort.

Graanjenever

De alcohol in graanjenever is volledig bereid uit granen. Als de jenever klaar is voor gebruik dan zit er 30% alcohol in. Naast graanjenever bestaan er behoorlijk wat andere soorten jenever. Afhankelijk van de bereiding en de rijptijd zijn jenevers te verdelen in jonge jenever en oude jenever.

Nederlandse jeneversteden

De stad Schiedam, grenzend aan Rotterdam, is een bekende jeneverstad. Vanaf de 16e eeuw bloeide de jeneverindustrie op. Vooral in havensteden zoals Schiedam ontstonden steeds meer jeneverstokerijen. Op het hoogtepunt van de bloeitijd stonden er 392 branderijen in Schiedam. Voor de jeneverindustrie waren molens nodig die het graan voor de jenever konden malen. Omdat de wieken van de molens wind nodig hebben om de molens te laten werken waren ze in Schiedam behoorlijk hoog. Die hoogte was nodig om boven de huizen uit te komen. Na de bloeitijd nam het aantal branderijen steeds verder af, nu zijn er nog enkele branderijen. Jaarlijks zijn er, in het laatste weekend van September, brandersfeesten in het centrum van Schiedam. In Rotterdam staat het pand van de voormalige jeneverdistilleerderij van Henkes in het historische Delfshaven. Het Henkespand is een rijksmonument en heeft na de restauratie sinds 1993 een functie als kantoor- en atelierruimte, winkelruimte en theater oefenruimte. Andere Nederlandse jeneversteden zijn Baarle-Nassau, Dordrecht, Leeuwarden, Groningen en Amsterdam.
graan

brood


home © plaatjespret.nl - leuke graan plaatjes