leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke goud plaatjes

Goud hoort bij de edelmetalen. Om de zuiverheid van het goud te meten gebruiken we een eenheid met de naam karaat. Zuiver goud is 24 karaat. Veel gouden sieraden die we bij een juwelier kunnen kopen zijn 22 karaat, dat is 91,7% zuiver, 18 karaat is 75% zuiver en 14 karaat is 58,3% zuiver goud. Een kleur die dezelfde kleur heeft als goud noemen we goudkleurig.

Goudmijn

 • Goud komt o.a. uit goudmijnen. Het is daar nog niet te zien omdat het als goudkorrels in gesteente zit.

 • Goudkorrels zijn ook in Nederland te vinden dankzij de goudhoudende rivier de Rijn. De goudbron van de rivier, in Zwitserland, verder stroomopwaarts, is door wind en water versleten maar er zitten nog steeds gouddeeltjes in de Rijn. Voor goudzoekers is goud vaak lastig te vinden. Goudzoekers zullen hier niet rijk worden van het gevonden goud. In Nederland worden wel gouden ringen e.d. gevonden die onder de grond liggen. Deze worden gevonden door mensen die met een metaaldetector zoeken naar metalen voorwerpen. Mensen die met een metaaldetector zoeken dienen de gevonden voorwerpen te melden bij een gemeente. Je hebt ook toestemming van een gemeente of landeigenaar nodig, zomaar overal met een metaaldetector zoeken is niet toegestaan. Als het om kleine voorwerpen gaat dan mag de vinder het gevonden voorwerp vaak houden. Gaat het om eigendom van anderen of om de vondst van een schat dan zijn er Nederlandse wetten die bepalen van wie de vondst is. De vinder kan eventueel ook een vindersloon ontvangen. Ook archeologen, dat zijn professionele oudheidsdeskundigen met een universitaire opleiding, en stadsarcheologen die oudheden in steden onderzoeken vinden o.a. gouden voorwerpen onder de grond. Bij grote bouwwerkzaamheden in Nederlandse steden gaat een stadsarcheoloog met behulp van een team, voor de bouw echt begint, op zoek naar oudheden die onder de grond liggen. Dat levert regelmatig verrassende vondsten op die veel kunnen vertellen over het verleden van een stad.

 • In bepaalde landen vormt goud goudaders langs lagen kwarts, een mineraal die heel veel voorkomt op aarde. Om een aardig centje te verdienen moet een goudzoeker naar deze bekende 'goud' landen. Bewapend met o.a. een goudpan kan een goudzoeker wat goudkorrels bij elkaar 'pannen'. Met een zeef zeven ze grond waarvan ze vermoeden dat er goudkorrels in zitten. De natte grond spoelt door de zeef heen, de goudkorrels blijven in een pan of een ander soort opvangbak achter. Goedzoekers moeten wel goed uitkijken voor welk land ze kiezen. De landen waar goud te vinden is zijn niet altijd veilig. Ook komt vulkanische activiteit van vulkanen voor in de gebieden waar goud te vinden is. Goud is ook vindbaar in geologische breukzones, dit zijn de plaatsen waar 2 stukken van de aardkorst tegen elkaar duwen, deze stukken aardkorst noemen we platen. Bij deze breukzones komen aardbevingen voor. Goudafzettingen ontstaan ook in rivieren en beekjes. Het goud is dan in een eerder stadium in stromend water ontstaan op een plek waar het weg is gesleten. De goudkorrels worden dan via het water verplaatst naar een verderop gelegen plek.

  Het gewicht van goud, troy ounce

  Omdat goud onder edelmetalen valt gebruiken we voor het gewicht van goud de gewichtsmaat troy ounce. Eén troy ounce is ongeveer 31,10 gram. In een kilo zit ongeveer 32 troy ounce.

  Goudklomp

  Het is uitzonderlijk maar soms worden er goudklompen gevonden. De grootste goudklomp die tot nu toe is gevonden heeft de naam 'Welcome Stranger' . Deze werd slechs 3 centimeter onder de grond gevonden in Moliagul, een klein stadje in Victoria, Australië. Het stadje ligt ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Melborne. De gevonden goudklomp had uiteindelijk een nettogewicht van 2.315,5 troy ounces, dat is omgerekend ongeveer 72 kilo. De waarde van die goudklomp zou nu in Australië ongeveer 3,5 miljoen Australische dollar waard zijn. Eén Australische dollar is omgerekend ongeveer 63 eurocent. Door dag koersverschillen kan de waarde van munteenheden per dag schommelen.

  Goudkoorts

 • Ontstaat bij mensen die denken dat er op bepaalde plaatsen veel goud te vinden is. Vaak is dat op plekken waar eerder goudvelden werden ontdekt. Tussen de 17e en 19e eeuw gebeurde dat in de landen Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. Goudkoorts noemen we ook wel goldrush. De goldrushes naar de Amerikaanse staat Californië en naar de Canadese regio Klondike zijn bekend geworden door de aandacht van de media destijds.

 • Beursspeculanten die actief zijn op beurzen kunnen ook 'besmet' raken met de goudkoorts als ze enthousiast zijn over de prijs van goud en verwachten dat deze zal blijven stijgen. Hier kunnen ze veel geld mee verdienen door goud wat ze eerder goedkoper hebben gekocht met winst te verkopen. Sommige beursspeculanten nemen dan zelfs grote risico's door op die momenten nog meer goud te kopen om dat daarna weer snel met winst te kunnen verkopen. Omdat het nooit 100% zeker is wat prijzen op beurzen gaan doen kunnen prijzen ook weer snel dalen. Beursspeculanten kunnen dan ook grote hoeveelheden geld verliezen.
 • Gouden sieraden

  Gouden sieraden worden bij juweliers gekocht. Het gaat dan meestal om het kopen van gouden oorbellen, ringen, horloges of kettingen.

  Het gebruik van goud

 • Ongeveer 50% van het goud wordt gebruikt om gouden sieraden te maken. Omdat puur goud een zacht metaal is gebruikt de industrie ongeveer 10% van het goud omdat goud over goede elektrische eigenschappen beschikt en nauwelijks gevoelig is voor scheikundige aantasting door de omgeving waar goud in gebruik is. Deze aantasting noemen we corrosie.

 • 24 karaats bladgoud wordt ook gebruikt in dranken zoals de wijn Luxor champagne, de sake Kimpun Sake en de goudlikeuren Goldstrike, Danziger Goldwasser en Bruidstranen. En in voedingsmiddelen, daar is goud herkenbaar door het E 175 nummer op het etiket wat op de verpakking te vinden is.

 • Beleggers gebruiken goud om te beleggen op beurzen. Ze investeren geld in goud en hopen dat op een later tijdstip met winst te verkopen.

 • Centrale banken van landen kopen jaarlijks ongeveer 10% van het goudaanbod. China en Japan zijn de landen die het meeste goud kopen. Van goud worden ook beelden en kandelaars gemaakt. Kunstenaars gebruiken goud om gouden kunstwerken te maken.
 • Goudreserve

  De Nederlandse staat heeft een goudreserve. Dit is een opslag van waarde bestaande uit goud. Deze goudreserve is voor een groot deel opgeslagen in het buitenland maar ook in Nederland zelf ligt een deel van de goudreserve opgeslagen.

  Fort knox in de verenigde staten van amerika

  Is een Amerikaanse legerpost in de plaats Fort knox in de staat Kentucky. Het ligt ten zuiden van Louisville en ten noorden van Elizabethtown. In de legerpost is de United States Bullion Depository, daar ligt het goud van Amerika en andere landen opgeslagen.

  Het gouden masker van toetanchamon

  Toetanchamon is een wereldberoemde Egytische farao die op zijn 6e jaar farao werd en erg jong , op zijn 19e jaar overleed. Hij dankt zijn bekendheid aan de opgraving van zijn graf in 1922. Het koningsgraf, bestaande uit meerdere kamers, werd ontdekt door de Engelse archeoloog Howard Carter. Door zijn gespecialiseerde kennis van de Egyptische oudheid was hij ook egyptoloog. Het betrekkelijk kleine graf was deels geplunderd door grafrovers maar in deze kamer zijn bij de opgraving meer dan 3500 kunstvoorwerpen in zeer goede staat gevonden. Het wereldberoemde gouden dodenmasker van Toetanchamon werd gevonden in zijn graf. In het Museum der Egyptische oudheden, wat we ook kennen als het Egyptisch Museum, is o.a. de hele gevonden inboedel van het graf van Toetanchamon te zien. Het museum staat in de Egyptische hoofdstad Caïro.

  Gebruik & betekenis van goud, gouden en gulden

 • Een gouden huwelijksjubileum is het feest voor mensen die 50 jaar met elkaar getrouwd zijn.

 • Een gouden jubileum is een herdenking van een gebeurtenis die 50 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

 • Een gouden medaille krijg je als je de eerste plaats hebt gewonnen bij een wedstrijd.

 • Een gouden plaat is voor zangers waarvan een bepaald aantal platen met hun muziek is verkocht.

 • De gulden snede is de benaming van een wiskundige berekening.

 • Het Gulden Vlies is de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Het is een godenverhaal uit de mythologie. De god Chrysomallos was de ram met de gouden vacht. Hij stamde af van Poseidon, de god die heerst over de zee, de wateren en hun goden. Daarnaast was hij ook een god van aardbevingen en paarden. Poseidon kreeg Chrysomallos door een avontuurtje met Theophane, de kleindochter van de zonnegod Helios.
 • De Gouden Griffel is een belangrijke prijs voor Nederlandstalige jeugdboeken. De auteur, de schrijver van het winnende boek, ontvangt een geldprijs. Deze geldprijs is wisselend.

 • De Nederlandse gouden eeuw is een periode uit de vaderlandse geschiedenis. Het ging in de 17e eeuw erg goed met Nederland. Ons land heette toen nog de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit was een bond bestaande uit 8 staten met een eigen bestuur, dat waren Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Holland, Zeeland, en Drenthe. Dit waren 8 staten die we nu provincies noemen, misschien komt het vreemd over dat we het over 7 Verenigde Nederlanden hebben maar dat komt omdat de staat Drenthe hier buiten viel. Vertegenwoordigers van de andere 7 staten gingen in die tijd naar de Staten Generaal in Den Haag. Vandaar de naam Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

 • Vanaf de middeleeuwen tot 2002 was de gulden het betaalmiddel in Nederland, De betekenis van het woord gulden is gouden. De gulden heette eerst florijn, deze naam verwees naar de gouden florijn, een gouden munt die van 1252 tot 1533 in de Italiaanse stad Florence werd geslagen.
 • goudstaven en 50 euro bankbiljet

  goudklomp

  gouden sieraden

  gouden ring

  gouden dameshorloge

  gouden zakhorloge voor dames

  gouden armband

  gouden boedha beeld

  gouden kunstwerk  home © plaatjespret.nl - leuke goud plaatjes