leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke gezichten plaatjes

Een gezicht is de voorkant van een menselijk hoofd. Op het gezicht zijn een voorhoofd, twee wenkbrauwen, twee ogen, een neus, twee wangen, een mond met lippen, tanden en een tong en een kin te vinden. Links en rechts van het gezicht zitten twee oren.

Voorhoofd

Een voorhoofd zit aan de bovenkant van het gezicht, deze zit tussen de haarlijn en de wenkbrauwen. De haarlijn op het gezicht is de ondergrens van het hoofdhaar wat bovenop het hoofd groeit. Bij behoorlijke inspanning en bij warmte kunnen we o.a. uit ons voorhoofd gaan zweten, er kunnen dan kleine zweetdruppeltjes richting de ogen glijden.

Wenkbrauwen

De harige wenkbrauwen zitten net boven de ogen en houden zweet tegen zodat dit niet direct de ogen in loopt. Als zweet dat wel doet geeft dat een vervelend prikkend gevoel in de ogen.

Ogen

Met ogen kunnen we zien, slechtziende of blinde mensen kunnen minder of niks zien met hun ogen. Mensen die minder goed kunnen zien kunnen contactlenzen of een bril dragen om hun zicht te verbeteren. Een oogarts of opticien meet per oog hoe goed deze kan zien, afhankelijk van de uitkomst kunnen de glazen van een bril worden aangepast. Bij staar, dat is een oogziekte, kunnen de ooglenzen worden vervangen door kunstlenzen, hiervoor is een oogoperatie nodig. Staar komt het meest voor bij oudere mensen.

Neus

De neus is een reukorgaan, daar kunnen mensen maar ook dieren mee ruiken. Mensen ruiken goed maar dieren zoals honden ruiken beter. Als mensen verkouden zijn of last van hooikoorts hebben dan merken ze dat o.a. ook aan hun neus. Ze ruiken dan minder goed en kunnen gaan niezen. De neus moet dan ook gesnoten worden.

Wangen

Zijn de twee vlezige stukken van het gezicht, deze vind je links en rechts in het gezicht onder de ogen, tussen de neus en de oren.

Mond

Heeft twee lippen, een boven- en onderlip. In de mond zitten tanden en een tong. Met de tanden kauwen de mensen hun voedsel, de tong is een bewegend menselijk orgaan die bij het reinigen van het gebit, de smaak, bij kauwen en slikken een belangrijke rol speelt.

Lippen

De gevoelige lippen spelen een rol bij het spreken en gezichtsuitdrukkingen. De lippen zijn ook betrokken bij zoenen en het bespelen van allerlei soorten blaasinstrumenten. Omdat de huid van de lippen heel dun is zorgt het bloed voor de rode kleur van de lippen. Mensen met schrale of droge lippen kunnen lipbalsem gebruiken. Vrouwen gebruiken ook vaak lippenstift voor hun lippen om deze een mooie kleur te geven.

Kin

De kin is de onderkant van het gezicht. Zwaardere mensen hebben tussen hun kin en hals vaak een onderkin.

Oren

Met de oren horen we geluiden. Mensen horen goed maar minder goed dan dieren zoals honden. Honden kunnen het geluid van een hondenfluitje horen, dat kunnen mensen niet horen omdat de toonhoogte van de fluit veel hoger is dan de bovengrens van het menselijk gehoor. Mensen die slecht kunnen horen zijn doof, doofheid kan (deels) worden verholpen door een gehoorapparaat.

Gezichtshaargroei

Komt voor bij mannen en vrouwen. Mannen hebben meer haargroei in het gezicht dan vrouwen. Als mensen dat niet willen dan kunnen ze hun gezicht scheren. Onder de neus kan een snor groeien, onder de kin een baard. Aan de voorkant van de oren kunnen bakkebaarden groeien, een bakkebaard is onderdeel van baardgroei.

Gezichtsuitdrukkingen

Menselijke gezichten hebben ook gezichtsuitdrukkingen. Hiermee laten mensen emoties zien zonder dat ze daar woorden bij uitspreken. Gezichtsuitdrukkingen kunnen o.a. blijheid, verdriet, verbazing en boosheid laten zien. Als mensen diep nadenken is dat ook zichtbaar door rimpels die in het voorhoofd zichtbaar zijn. Voor gezichtsuitdrukkingen worden gezichtsspieren gebruikt.

Make-up

Vrouwen en steeds meer mannen gebruiken make-up om hun gezicht mooier te maken. Make-up noemen we ook wel decoratieve cosmetica. Voor het mooier maken van de wenkbrauwen, ogen, lippen en wangen gebruiken we o.a. mascara, lipgloss, lippenstift, oogschaduw, oogpotlood, blush, een wenkbrauwpotlood en rouge.

Verfraaiing

Mensen kunnen het mooi vinden om hun gezicht te verfraaien met een wenkbrauw, neus of lip pierrcing. Mensen kiezen ook voor tatoeages in het gezicht en getatoeëerde wenkbrauwen. In de oren zien we vaak één of meerdere piercings en oorbellen. We kunnen oorlellen ook stretchen, daarbij worden bestaande piercing gaatjes stukje voor stukje opgerekt. Hierdoor ontstaan grotere gaten waar grote 'tunnels' of 'pluggen' in worden geplaatst.

Gezicht spreekwoorden

 • Zijn gezicht verliezen.

 • Hou je gezicht.

 • Een lang gezicht trekken.

 • Een gezicht als een oorwurm.

 • Dat is geen gezicht.
 • Betekenis

 • Zijn eer verliezen.

 • Hou je mond, zwijg!

 • Laten zien dat je niet tevreden bent.

 • Erg ontevreden kijken, chagrijnig zijn.

 • Dat ziet er niet uit, slecht uit.
 • gezicht

  mannelijk gezicht

  make-up

  lippenstift

  oogschaduw

  gezicht man met baard


  home © plaatjespret.nl - leuke gezichten plaatjes