leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke fiets plaatjes

Een fiets is een voertuig welke we met onze benen in beweging brengen. Als we onze voeten op de pedalen van de fiets zetten en we duwen op de pedalen dan gaan de pedalen en onze benen rond draaien, hierdoor gaat een fiets vooruit rijden. Door de draaiende duwbeweging die we met onze benen en voeten maken komt de fietsketting via een tandwiel in beweging die er voor zorgt dat het achterwiel van de fiets vooruit gaat bewegen. Fietsen moeten we leren, dat doen we niet zomaar. Als we klein zijn beginnen we met een driewieler, een klein fietsje waar zijwieltjes aan vast zitten, dat zorgt voor stabiliteit van het fietsje waardoor we niet makkelijk vallen. Zijn we iets groter dan beginnen we met een groter fietsje zonder zijwieltjes. Het is een periode van vallen en opstaan, het is heel veel geduld hebben en blijven proberen. Kinderen die leren fietsen vallen dan regelmatig wat de nodige schrammen, bulten, wondjes en boosheid op gaat leveren. Ook papa en mama, die altijd helpen, houden je nog even vast en doen hun best om hun kind te leren fietsen. Na veel oefenen is iedereen apetrots, zonder hulp van papa en mama en zonder zijwieltjes heb je de balans ineens te pakken en fiets je, zo trots als een pauw, vrolijk rond.

Soorten fietsen

Nederland is een echt fietsland, we horen bij de landen waar de mensen het meest fietsen. Bij het kopen van een fiets kijken mensen dan ook goed naar veiligheid en hoe comfortabel en kwalitatief goed een fiets is. Daarom is de keuze hier groot, er zijn allerlei soorten fietsen te koop. Soorten als bakfietsen, kinderfietsen, ligfietsen, klassieke fietsen, moderne fietsen, racefietsen, sportfietsen en tandems. Binnen al deze soorten kun je per soort ook weer de nodige variaties kiezen.

Electrische fietsen - e-bikes

Ook deze fietsen bestaan, voorzien van een accu, een klein hulpmotortje. Deze accu met hulpmotor helpt je om tijdens het fietsen minder zwaar te moeten trappen. Het maakt het fietsen ook sneller. De accu moet voor het fietsen wel opgeladen worden en vol zijn. Deze werkt dan tijdens het fietsen voor een bepaalde afstand, dat verschilt per merk fiets en accusoort.

Tour de france, vuelta en giro

Zijn drie grote internationale wedstrijden voor professionele wielrenners. Deze zware en weken durende wedstrijden worden jaarlijks gehouden in Frankrijk, Spanje en Italië. Diverse teams met wielrenners strijden tegen elkaar om in een zo kort mogelijke tijd van start naar finish te komen. Zo'n wedstrijd bestaat uit meerdere etappes, dat zijn dagritten, per dag fietsen de wielrenners een grote afstand of kortere als het om een tijdrit gaat. In deze wedstrijden zitten kleinere soorten wedstrijden waarmee en wielrenner of team punten kan halen. In de verschillende klassementen wordt bijgehouden welke wielrenner of team het beste presteert. In elk klassement staat één wielrenner bovenaan, dat kan tijdelijk of blijvend zijn. De wielrenner die bovenaan staat krijgt een bepaald soort wielrennerstrui waardoor zichtbaar is dat deze wielrenner bovenaan staat in dat klassement. Na elke etappe staat de winnaar van die dag op een erepodium en ontvangt hij een bos bloemen en de leiderstrui die bij het klassement hoort. Deze mag hij houden tot een andere wielrenner bovenaan dat klassement staat.

Alpe d'huzes

In de Tour de France moeten de wielrenners ook een etappe fietsen over een hoge berg die in het Franse wintersportgebied Alpe d'Huez ligt. Deze berg heeft de bijnaam 'de Nederlandse berg' Deze bijnaam heeft de berg te danken aan succesvolle Nederlandse wielrenners die deze etappe inmiddels 8 keer hebben gewonnen. Jaarlijks kleurt de berg oranje bij de Tour de France door de vele Nederlandse supporters die dan in oranje kleding naar de Tour de France komen kijken en de Nederlandse wielrenners enthousiast aanmoedigen. Het winnen van deze etappe is een hele prestatie omdat het fietsen naar boven redelijk steil omhoog gaat en de wielrenners op de weg naar boven 21 scherpe haarspeldbochten moeten passeren.

 • De Alpe d'HuZes fietstocht is een mooie fietstocht die fietsers en wielrenners ieder jaar kunnen fietsen. De fietstocht heeft een heel mooi doel. De bedoeling is dat bedrijven e.d. de fietsers sponsoren en geld geven. Dit geld gaat allemaal naar een heel goed doel, het KWF kankerfonds voor kankeronderzoek. De opbrengst van de fietstocht loopt jaarlijks in de miljoenen euro's.

 • De naam Alpe d'HuZes van de stichting die deze fietstocht organiseert is een leuke variant op de oorspronkelijke naam 'Alpe d'Huez'. Deze naam is bewust gekozen om aan te geven wat de bedoeling van de fietstocht is, de laatste drie letters zes verwijzen naar de hoeveelheid keren dat je als deelnemer over de Alpe d'Huez berg mag fietsen. Dat is het sportieve doel van de fietstocht maar het is geen verplichting. Omdat het een zware fietstocht is mag je als deelnemer ook trots zijn als je tijdens deze fietstocht wat minder keren over de berg hebt gefietst, dat zal niemand je kwalijk nemen. Het feit dat je al meedoet is een geweldige prestatie.
 • fiets

  bakfiets

  electrische fiets

  leren fietsen op kinderfiets met zijwieltjes

  kinderfiets klassieke fiets fiets symbool


  ligfiets damesfiets herenfiets

  racefiets sportfiets tandem


  home © plaatjespret.nl - leuke fiets plaatjes