leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke eskimo plaatjes

Eskimo's is de Nederlandse benaming voor een aantal inheemse bevolkingsgroepen die in Groenland, het noorden van Canada, Alaska en het uiterste oosten van Siberië leven. Dat komt wat vreemd over want de Eskimo's noemen zichzelf liever anders.

 • Eskimo's in Canada noemen zichzelf liever 'inuit', wat in hun taal 'mensen' betekend.

 • De eskimo's in Groenland noemen zichzelf 'kalaallit'

 • Een beperkt aantal eskimo's in Alaska en het noordoosten van het Russische Verre Oosten noemen zichzelf weer anders, 'Yupik' of 'Yup'ik'. Deze namen zijn van Engelse oorsprong, volgens het cyrillische alfabet noemen ze zichzelf 'Joepigyt'. Het cyrillische alfabet is het alfabet wat mensen spreken en schrijven in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Servië, Macedonië en Bulgarije. Dit zijn Slavische landen. Buiten deze landen spreken en schrijven ook veel niet-Slavische landen het cyrillische alfabet. Dit komt door de invloed van Rusland.
 • Iglo

  De iglo is het huis van een aantal eskimo's. Deze eskimo's wonen in koude gebieden en maken hun huis van blokken sneeuw. Dat lijkt heel koud maar dat valt mee. Ze bouwen het op een slimme manier. Een iglo is rond en gemaakt met opgestapelde blokken sneeuw. De iglo heeft ook een tunnel. De binnenkant heeft een lager en een hoger deel. De eskimo's slapen in het hogere deel omdat dat warmer is dan het lagere deel, warme lucht stijgt en koude lucht blijft laag, daar hebben ze dus goed over nagedacht. Door de sneeuw kan de warmte goed worden vastgehouden waardoor het aangenaam warm kan zijn in een iglo. Via de tunnel kunnen eskimo's naar binnen, daarnaast gebruiken ze de tunnel ook voor opslag. Met een lamp zorgen ze voor verlichting en verwarming. Als de bouw van de iglo bijna klaar is houden de eskimo's een tijd een brander bij het plafond, waardoor een deel van het plafond gaat smelten. Het smeltwater begint dan langs de wanden naar beneden te lopen waardoor de wanden nat worden. Op dat moment doen ze de deur open en komt er koude vrieslucht naar binnen. Hierdoor bevriest al het smeltwater wat langs de wanden loopt. Dat zorgt voor een ijslaag op de wanden wat de iglo steviger maakt. Behalve dat voorkomen eskimo's op die manier ook dat iglo's van binnenuit gaan smelten. Sommige eskimo stammen hebben dierenhuiden in hun iglo hangen. Hierdoor kan de temperatuur in de iglo oplopen van 2 graden tot wel 20 graden boven nul. Tegenwoordig leven eskimo's ook in huizen maar er zijn stammen die nog steeds in iglo's wonen.

  Eskimo's jagen

  Eskimo's die niet in huizen wonen maar in iglo's in koude gebieden hebben niet zoals wij een supermarkt in de buurt. Om te kunnen eten moeten ze jagen. Dit doen ze met hun kajaks, bootjes waarin dierenhuiden zijn gespannen. Soms moeten ze een eind varen om hun prooi te vangen. Ze jagen op vissen, zeehonden, poolberen en walvissen. Voor de vacht jagen ze op rendieren. Een andere manier van jagen is met een hondenslee. Voor de slee lopen 10 tot 15 honden om de slee te trekken. Eskimo's hebben tegenwoordig niet alleen een slee als vervoersmiddel. Eskimo's die rijk zijn hebben een sneeuwauto.

  Sleetje rijden

  Eskimo's gebruiken trekhonden als ze met een slee op jacht gaan, daarnaast gebruiken ze ook rendieren om een slee te trekken.
  eskimo

  iglo

  rendieren met eskimo slee
  home © plaatjespret.nl - leuke eskimo plaatjes