leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke erwten plaatjes

Een erwt is een plant die maar één jaar groeit. De meeste soorten erwten die we eten doppen we. Met doppen bedoelen we de erwten uit de schil waar ze in groeien halen, deze schillen noemen we peulen. Sommige soorten eten we helemaal op, zowel de jonge peulen als de erwten die daar in zitten. De erwten die we in supermarkten kopen zitten in glazen potten of blik. We kunnen ze ook ingevroren kopen.

Erwtensoep

Is een soep gemaakt van spliterwten. Deze dikke en voedzame soep eten we in de winter. In Nederland noemen we erwtensoep ook snert, dat is een variant van erwtensoep. Behalve erwten zitten er ook wortel, knolselderij, prei, ui en zelfs aardappels in de erwtensoep. De aardappels zorgen voor de binding wat de soep dikker maakt, verder maken ze de kooktijd korter. Daarnaast zit er veel vlees in deze smakelijke soep. Daar zit best variatie in, we doen naar eigen keus rookworst, buikspek of karbonade in de soep. We hebben bij het eten van erwtensoep ook een traditie, we eten roggebrood bij de soep, belegd met katenspek of kaas. Is dat te veel van het goede dan eet je alleen roggebrood met boter.

Erwten in andere landen

In landen zoals Japan, Taiwan, Maleisië, Thailand en Engeland eten de mensen ook erwten maar op een andere manier dan wij. In Japan en de andere bovenstaande oosterse landen worden erwten als snack gegeten, deze worden eerst geroosterd en gezouten. In Engeland zijn erwten te vinden in een traditioneel Engels puddinggerecht.

De prinses op de erwt

Is het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Het oude sprookje verscheen lang geleden in het jaar 1835. Echte prinsessen hebben een gevoelige rug, dat blijkt uit dit sprookje. Het gaat over een koning en koningin, zij hebben een zoon, een prins, die wil trouwen. Maar dan wel met een echte prinses. Het valt niet mee om een echte prinses te vinden daarom hebben de koning en koningin een plan. Ze laten meisjes die zeggen dat ze prinses zijn slapen op een bed. Niet zomaar een bed maar één met 20 matrassen op elkaar. Onder deze matrassen ligt één erwt. Als een echte prinses op zoveel matrassen gaat slapen dan zal ze, vanwege haar gevoelige rug, de erwt zeker voelen. Een aantal meisjes die zeggen dat ze prinses zijn vallen door de mand, zij slapen heerlijk op het bed en merken niets van de erwt. Op een dag klopt een meisje aan bij het paleis van de koning en koningin. Ze heeft door storm en regen gelopen en ziet er niet uit als een prinses. Toch zegt ze dat ze prinses is. De koning en koningin bieden haar aan om te blijven slapen. Op het bed met de 20 matrassen. De volgende ochtend blijkt dat het meisje een slechte nacht heeft gehad, ze heeft niet kunnen slapen op het bed doordat ze iets voelde met haar gevoelige rug. Dit maakte duidelijk dat het meisje een echte prinses was. De zoon van de koning en koningin trouwde met deze prinses waarna ze nog lang en gelukkig leefden.
erwt

erwtensoep

doperwten
home © plaatjespret.nl - leuke erwten plaatjes