leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke duimen plaatjes

De duim is de kleinste en dikste vinger van onze hand, hij is kort maar de duim kan meer dan de andere vingers. Hij is in meerdere richtingen beweegbaar en met een duim aan één hand kunnen we alle vingers van dezelfde hand aanraken. Andersom lukt dat niet, probeer maar eens om met je pink of een andere vinger van die hand de duim van die hand aan te raken. Omdat de andere vingers alleen maar vooruit, achteruit en iets opzij kunnen bewegen is de duim dus behoorlijk flexibel te noemen. Als we met onze vingers gaan tellen beginnen we met de duim, deze steken we als eerste op, die hoort bij het getal 1.

Wat doen we met de duim

Dat is meer dan je denkt. Als we klein zijn zuigen we vaak op onze duim, dat noemen we duimen. We gebruiken onze duim ook om langs de weg te liften, dit doen we om gratis met iemand mee te rijden naar een bestemming waar jij naar toe wil. Het liften gebeurde vroeger meer dan nu. We gebruiken de duim ook als symbool om aan te geven of we iets leuk vinden of juist niet. Op internet gebruiken we dit gebaar bij Facebook om iets te liken of juist niet. Dit gebaar is zeker niet nieuw maar komt uit de Romeinse geschiedenis.

Betekenis van de duim in het romeinse rijk

In het machtige Romeinse rijk werden gevechten tussen gladiatoren georganiseerd. Een gladiator was een zwaardvechter die vocht om het volk te vermaken. Eerder waren gladiatoren krijgsgevangenen, zware misdadigers of slaven. Het beroemdste amfitheater waar gladiatorengevechten werden gehouden was het Colosseum in Rome. Restanten van dit imposante soort stadion zijn nog steeds te zien in Rome. Hier werden de gevechten gehouden, als deze waren afgelopen besloot het aanwezige publiek of de verliezende gladiator mocht blijven leven. Ging de duim van de aanwezige keizer of organisator omhoog dan had de gladiator geluk en mocht hij blijven leven. Ging de duim omlaag dan werd besloten om de gladiator te doden. Het aanwezige publiek had ook stemrecht, hield het publiek de duim verborgen in de hand dan werd gekozen voor het blijven leven van de gladiator. Het is onduidelijk welke stem het zwaarst telde, van de keizer of organisator, of van het publiek. Degene die de uiteindelijke beslissing nam besliste dus over het blijven leven of de dood van de gladiator.

Nog meer duim betekenissen

Een duim is ook een oude lengtemaat die per streek in Nederland varieerde. De Amsterdamse duim heeft een lengte van ruim 2,5 centimeter.

 • Met de opmerking: "ik duim voor je" bedoelen we dat we hopen dat iemand iets goed doet en ergens voor slaagt, bijvoorbeeld voor het halen van een zwemdiploma, schooldiploma of rijbewijs. We zeggen het ook als we hopen dat iemand een goede uitslag krijgt na een medisch onderzoek.

 • "Iets uit je duim zuigen" is ook een bekende uitdrukking. Hiermee bedoelen we dat iets is verzonnen, niet waar is.
 • Klein duimpje en de grote reus

  Is één van de bekende sprookjes van Moeder de Gans, geschreven door de Franse schrijver Charles Perrault. Klein Duimpje is een jongetje zo groot als een duim. Hij heeft een arme vader en moeder die geen eten voor hem en zijn broertjes kunnen kopen. Zijn vader laat Klein Duimpje met zijn broertjes achter in het bos. Waarschijnlijk wist Klein Duimpje dat dit ging gebeuren daarom had hij kiezelsteentjes achtergelaten op de weg waar ze gelopen hadden, zo wist hij de weg naar huis terug te vinden. Toen de vader het nog een keer probeerde had Klein Duimpje geen kiezelsteentjes bij zich maar dacht hij de weg terug te kunnen vinden door broodkruimels op de gelopen weg te leggen. Helaas lusten de vogeltjes broodkruimels, ze hadden de broodkruimels van Klein Duimpje opgegeten waardoor hij niet meer wist hoe hij thuis moest komen. Klein Duimpje en zijn broertjes verdwaalden in het grote donkere bos maar vonden gelukkig een huis. Wat ze nog niet wisten is dat het huis van een grote kwaadaardige reus was, een reus die kinderen eet. Gelukkig weet Klein Duimpje de spulletjes van hem en zijn broertjes te wisselen waardoor de grote reus een vergissing maakt. Hij eet niet Klein Duimpje en zijn broertjes op maar zijn eigen dochters. Natuurlijk is de grote reus hier enorm kwaad over en wil Klein Duimpje pakken. Deze heeft de magische zevenmijlslaarzen van de reus gestolen waarmee hij hele grote stappen kan nemen en kan ontsnappen aan de grote reus. Als Klein Duimpje en zijn broertjes thuis komen bij hun arme vader en moeder is het leven anders. Klein Duimpje heeft ook de schat van de grote reus gestolen waardoor ze nu rijk genoeg zijn om eten te kunnen kopen.
  duim

  liften

  duim omhoog


  home © plaatjespret.nl - leuke duimen plaatjes