leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke dranken plaatjes

Drank is een vloeistof die we als mens gebruiken. Er zijn heel veel soorten dranken, hieronder vallen water, sterke drank met alcohol, zwak-alcoholische dranken, frisdrank, energiedrank, warme dranken, geneeskrachtige drankjes en gezonde drankjes zoals smoothies.

Water

Water hoort bij onze eerste levensbehoeften. Zonder water kunnen we niet leven. We hebben het dagelijks nodig. Een deel van ons voedsel heeft water nodig om te kunnen groeien. Daarnaast gebruiken we water voor heel veel andere dingen.

Sterke drank met alcohol

Bieren, wijnen en andere dranken met alcohol hoeven niet persé gedronken te worden. Mensen die alcohol drinken doen dit tijdens het eten, bij een feest of in een café. Ook als afsluiting van de dag drinken mensen voor de gezelligheid een drankje met alcohol. Gluhwein is een opgewarmde wijn. Mensen die teveel alcohol drinken noemen we alcoholist. Dan is het alcohol gebruik gevaarlijk voor de gezondheid.

Zwak-alcoholische drank

Alcoholvrije bieren e.d. vallen onder dit soort drank. De naam alcoholvrij wil niet zeggen dat er helemaal geen alcohol in zit. In Nederland mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1 procent alcohol bevatten.

Frisdrank

Is een grote groep drankjes waaronder limonade valt. Dit kan in blkjes of flessen worden gekocht. Bekende merken zijn Coca cola, Fanta en Sisi. De eerste frisdrank werd op een gegeven moment ook voorzien van bubbels. Te veel frisdrank drinken is niet goed voor je tanden omdat er behoorlijk wat suiker en zoetstoffen in zitten.

Frisdrank met bubbeltjes

Frisdrank ontwikkelde zich verder waardoor werd ontdekt dat je koolzuur aan limonade kunt toevoegen, zo ontstond de priklimonade. Het toegevoegde koolzuur stijgt in de limonade waardoor je bubbeltjes in het glas ziet. Bij het drinken ervaar je een licht prikkelend gevoel, vandaar de naam priklimonade.

Energy drinks, energiedrank

Energiedrank is een drank die de laatste jarensteeds populairder is geworden, vooral onder de jeugd. Ook de populaire formule 1 coureur Max Verstappen speelt daar een rol in. Hij zit bij het Red Bull racing team. Redd Bull is een grote fabrikant van de energiedrank met dezelfde naam. Op zich hoeft het drinken van energoedrank niet gevaarlijk te zijn maar uit onderzoek is gebleken dat een deel van de jeud te veel energiedrank drinkt, dat is gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom staat het drinken van energiedrank steeds in het middelpunt van de belangstelling. Supermarkten e.d. besluiten om energiedrank op een andere manier te verkopen aan jeugd, deze moet boven een bepaalde leeftijd zijn.

Gezonde drank

Mensen zijn steeds meer met hun gezondheid bezig en denken ook goed na over de drankjes die gezond zijn. De smoothie is een gezonde drank, vaak met ijs, verse vruchten en melkproducten als ingrediënten.

Geneeskrachtig drankje als medicijn

Artsen kunnen medicijnen voorschrijven zoals geneeskrachtige drankjes. Er zijn ook drankjes met een geneeskrachtige werking die je zonder recept van een arts bij een apotheek of drogist kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan hoestdrank.

Warme dranken

 • Warme thee is populair en werd volgens oude legenden uit verschillende landen ontdekt door een keizer in China en een monnik in Indië. Een Japanse legende vertelt weer een iets ander verhaal. De overeenkomst is dat blaadjes van de theeplant in warm water terecht kwamen. Hierdoor verkleurde het water en kreeg het een smaakje. Dat beviel en de monnik begon zich, na het drinken, zelfs beter te voelen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie zorgde destijds dat de thee naar Nederland kwam. Ook legde deze belangrijke Nederlandse handelsonderneming zelf theeplantages aan in Azië wat in die tijd de verre Oost heette.

 • Koffie is een populaire warme drank die veel mensen dagelijks drinken. De cafeïne in de drank geeft een oppepper en zorgt er voor dat je wakker, alerter en scherp blijft. De arts die destijds als eerste de werking van koffie ontdekte had het niet als drank gedronken maar koffiebesjes als snoepjes gegeten. Het duurde tot 1615 voordat de koffie in Europa kwam. In 1664 werd een koffiehuis in Amsterdam geopend.
 • drank

  wijn

  koffie

  smoothie

  thee

  glas bier op biervat  home © plaatjespret.nl - leuke dranken plaatjes