leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke bier plaatjes

Bier is één van de oudste alcoholische dranken uit onze geschiedenis. Bier bevat een licht percentage alcohol maar er is ook alcoholvrij bier verkrijgbaar. De naam alcoholvrij is wel wat verradelijk, dat bier is niet helemaal zonder alcohol maar bevat een minimaal percentage alcohol. De Nederlandse alcoholvrije bieren mogen een maximaal percentage van 0,1% alcohol bevatten. Volgens oude overlevering, mythes en legendes werd bier al duizenden jaren voor onze jaartelling gedronken.

Romeinen keken neer op bier

Toen bier in West-Europa kwam werd het door iedereen gedronken. De Romeinen vonden het op een gegeven moment een minderwaardige drank die alleen werd gedronken door het gewone volk. De 'hogere Romeinse heren' dronken sindsdien liever wijn, dat was volgens hun een beschaafdere drank.

Bier in de middeleeuwen

Bier was in de middeleeuwen een veilige drank voor het volk omdat water vooral in steden flink was vervuild. Dit bier bevatte weinig alcohol. In de Lage Landen lustten de mensen in die tijd wel een biertje, ze dronken ongeveer 300 liter per persoon per jaar. Vergelijken we dat met deze tijd, in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw dronken we ruim 90 liter per persoon per jaar. Later zakte dit tot een gemiddelde van ruim 70 liter per persoon per jaar.

Bier als aparte mannen- en vrouwendrank

Bier brouwen in de middeleeuwen was vooral een huishoudelijke bezigheid die door vrouwen werd gedaan. Het brouwen gebeurde ook in kloosters en abdijen, waar monniken en nonnen het bier maakten. Niet één soort maar twee, een zwaardere soort voor de mannen. Nonnen dronken een lichtere soort bier.

De ontwikkeling van bierbrouwerijen

In de middeleeuwen werden de eerste bierbrouwerijen geopend in Duitsland en de Lage Landen. Ook België ontwikkelde zich, daar ontstond, net als in Duitsland, een echte biercultuur. In de loop der jaren verdwenen steeds meer kleine brouwrijen door wettelijke regels en groeiden de grote bierbrouwerijen.

Hulp van de industriële revolutie

In deze periode ontwikkelden fabrieken en machines zich in een razend tempo. Hierdoor werd het werk voor mensen minder zwaar en werden processen om o.a. bier te maken en verkopen sneller. Deze productie ontwikkeling zorgde voor meer snelheid en grotere hoeveelheden bier.

Veel bierculturen

 • Veel landen hebben eigen bierculturen, vooral België heeft een goede wereldberoemde naam als het gaat om de hoeveelheid soorten bier en de zeer goede kwaliteit.

 • Duitsland heeft veel bierbrouwerijen en het grootste bierfeest ter wereld, het Oktoberfest. Een zeer populair Duits volksfeest wat jaarlijks van de eerste zaterdag na 15 September tot de eerste zondag in Oktober in München is. Dit wereldberoemde feest krijgt jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

  Bekende nederlandse biermerken

  Heineken, Amstel, Bavaria, Grolsch, Hertog Jan en Gulpener bier zijn de meest bekende biermerken. Heineken is wereldberoemd en verkoopt ook veel bier in het buitenland. Heineken is ook eigenaar van Amstel bier.

  De vrienden van amstel live

  Dit jaarlijkse door Amstel gesponsorde concert is in de grootste Amstelkroeg van Nederland, in Ahoy in Rotterdam. Tijdens deze meerdaagse concertreeks treden veel bekende Nederlandse zangers op. De concerten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en worden bezocht door meer dan 100000 mensen. Toen de concertreeks in 1998 startte heette het de Heeren van Amstel.
 • bier

  oktoberfest

  bierglazen en bierflesjes


  home © plaatjespret.nl - leuke bier plaatjes