leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke basketbal plaatjes

Basketbal is een balsport waarbij basketbalteams wedstrijden tegen elkaar spelen. De sport werd in 1891 in Amerika uitgevonden. Toen was het een echte mannensport, nu spelen zowel mannen als vrouwen basketbal. Basketbal is populair, overal ter wereld spelen ze deze balsport. Basketbal is een binnen- en buitensport. Men speelt het spel in sporthallen, die in Amerika zelfs heel groot zijn en buiten op een basketbal veld met een asfalt ondergrond. In Amerika kijken heel veel mensen naar basketbal, de sport is er, net als honkbal, populairder dan voetbal. Invalide mensen spelen basketbal met een rolstoel, dit noemen we rolstoel-basketbal. Tijdens de Paralympics, de Olympische Spelen voor invalide mensen, speelt het Nederlandse team internationale basketbal wedstrijden tegen invalide mensen van andere landen.

Het basketbalspel

Twee teams van vijf spelers spelen de wedstrijd. Beide teams hebben ook zeven wisselspelers die, indien nodig, in kunnen vallen voor een andere speler. De bedoeling is om de basketbal in de basket van de tegenstander te gooien. De basket is een ijzeren ring met een net, deze hangt aan een bord die op een hoogte van ruim drie meter aan een paal vast zit. Aan allebei de korte kanten van een basketbalveld staan de baskets recht tegenover elkaar. Voor elk raak schot krijgt een team punten, het aantal punten is per schot verschillend en ligt aan de oorzaak en afstand. Een raak gegooide vrije worp levert één punt op. De andere punten toekenning hangt af van de afstand waar vandaan de basketbal in de basket komt. Voor deze raak gegooide worpen kunnen twee of drie punten worden gegeven, dit noemen we twee- en driepunters. Maakt een speler een overtreding in de buurt van de basket van zijn team dan krijgt het andere team een strafworp. Gooit een speler deze strafworp in de basket van de tegenstander dan levert dat één punt op.

Basketbal straffen

Het basketbalspel kent ook straffen voor onsportief gedrag zoals niet toegestaan lichamelijk contact en commentaar op de scheidsrechter of technische staf. Krijgt een basketbalspeler tijdens een wedstrijd meerdere waarschuwingen dan stuurt de scheidsrechter de speler van het veld af, deze mag dan niet meer meedoen met de wedstrijd.

Basketbal is een snelle sport

Om basketbal aantrekkelijk te maken is het bij een wedstrijd verplicht om binnen 24 seconden te proberen om te scoren. Een schotklok houdt deze tijd bij. Deze spelregel maakt de basketbal wedstrijd sneller een aantrekkelijker.

Top basketballers verdienen aardig zakcentje

In Amerika verdienen de beste basketballers enorm veel geld. De clubs waar zij voor spelen willen deze spelers zo lang mogelijk vasthouden. Hiervoor sluiten ze langere contracten af met deze basketballers zodat deze meer jaren bij de club blijven spelen. De spelers ontvangen hier miljoenen dollars voor.
basketbal

rolstoel basketbal


home © plaatjespret.nl - leuke basketbal plaatjes