leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke astronauten plaatjes

Een astronaut die we ook ruimtevaarder of kosmonaut noemen is iemand die na een zware keuring en opleiding met een raket door de ruimte reist of een ruimtereis heeft gemaakt. De verschillende namen voor de ruimtevaarders komt door de landen waar ze vandaan komen. De NASA in Amerika werkt onafhankelijk maar valt onder de Amerikaanse overheid en is verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Zowel de Russische als de Amerikaanse ruimtevaarders doen voor de lancering van hun raket vaste rituelen. Amerikaanse astronauten maakten ook ruimtereizen met een spaceshuttle, een ruimtevaartuig wat op een vliegtuig lijkt wat astronauten en vracht naar de ruimte bracht. Er zijn een aantal spaceshuttles die ieder meerdere keren zijn gebruikt. Twee van de spaceshuttles zijn verongelukt. Het spaceshuttle programma duurde dertig jaar, van 1981 tot 2011. In deze periode hebben de spaceshuttles 135 keer gevlogen.

Reis naar de maan

Van 1961 tot 1972 vlogen astronauten die onder het NASA ruimtevaartprogramma vielen naar de maan om onderzoek te doen. De kosten van deze vluchten waren enorm hoog.

Bekende nederlandse astronauten

 • De eerste in Nederland geboren astronaut was Lodewijk van den Berg die vanaf 29 April 1985 een ruimtereis maakte van zeven dagen. Omdat hij toen geen Nederlands paspoort had is hij officieel gezien niet de eerste Naderlandse astronaut.

 • De overleden Wubbo Okkels is de eerste officiele Nederlandse astronaut die vanaf 30 Oktober 1985 een zevendaagse ruimtereis maakte.

 • André Kuipers is de tweede officiele Nederlandse astronaut die in 2004 naar de ruimte vloog. Niet met een Amerikaanse raket maar met een Russische. Hij bleef toen elf dagen in het internationale ruimtestation. In 2011 ging André Kuipers met een Russische Sojoezraket voor de tweede keer naar de ruimte. Hij bleef toen 5 maanden in het internationale ruimtestation.
 • Iss, international space station

  ISS is een internationaal ruimtestation wat rond de aarde zweeft. Er zijn diverse landen bij betrokken die alle kosten van dit ruimtestation betalen. Astronauten en kosmonauten gaan afwisselend naar het ruimtestation toe om onderzoek te doen. Ze werken samen en wisselen steeds de anderen af.

  Ruimtewandeling

  Het kan voorkomen dat er iets kapot gaat bij het ruimtestation. Als dat aan de buitenkant is maken de astronauten een zogenaamde ruimtewandeling. Ze gaan dan uit het ruimtestation om het probleem te repareren. Het ruimtestation zweeft 408 kilometer boven de aarde en heeft een topsnelheid van 27600 kilometer per uur.

  Ruimtevaart in nederland

  In de plaats Noordwijk in Zuid-Holland vind je ESTEC, het kloppende technische hart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Sinds 1968 is deze ruimtevaart topper in Noordwijk gevestigd. Op het terrein van ESTEC is ook de doorlopende tentoonstelling Space Expo te vinden. Wil je meer weten over de ruimtevaart en astronauten? Of wil je weten wat zwaartekracht, een zwart gat of een sateliet is dan is een bezoek aan Space Expo zeker de moeite waard.
  astronaut

  nasa astronaut  home © plaatjespret.nl - leuke astronauten plaatjes