Onduidelijkheid de wereld uit: de maanden schrijf je zónder hoofdletter

09-09-2024

In het Nederlands is er vaak verwarring over de juiste schrijfwijze van maanden. Schrijf je januari met een hoofdletter? Of moet het toch een kleine letter zijn? Veel mensen twijfelen, want in andere talen zoals het Engels worden maanden wel met een hoofdletter geschreven. Wat is nu de correcte schrijfwijze in het Nederlands?

Wat is de officiële regel voor maanden?

Volgens de Nederlandse taalregels schrijf je maanden met een kleine letter. Of je nu “januari”, “februari” of “december” schrijft, het begint allemaal zonder hoofdletter. Deze regel geldt niet alleen voor maanden, maar ook voor de dagen van de week. “Maandag” en “donderdag” volgen dezelfde regel. Het is dus een wijdverspreid misverstand dat maanden met een hoofdletter zouden beginnen, waarschijnlijk onder invloed van het Engels, waar maanden wél met een hoofdletter geschreven worden.

Waarom gebruiken we in het Nederlands een kleine letter?

De Nederlandse taalregels zijn hierin heel duidelijk. In het Nederlands krijgen alleen eigennamen een hoofdletter. Woorden die een gewone zaak of begrip aanduiden, zoals maanden en dagen, worden met een kleine letter geschreven. Maanden zoals “mei” en “november” zijn algemene termen en vallen dus niet onder de uitzondering van eigennamen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor seizoenen zoals “lente” en “winter”. Dit onderscheid helpt om meer consistentie en duidelijkheid te creëren in de taal.

Simpel maar belangrijk

Het wel of niet gebruiken van een hoofdletter bij de maanden van het jaar lijkt een simpele case, maar het is net als veel andere taalregels belangrijk. Zeker onder jongeren is het belangrijk de regeltjes onder de knie te krijgen. De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarige leerlingen is immers flink achteruitgegaan. In 2022 voldeed een derde van de leerlingen niet aan het vereiste leesniveau, terwijl dit in 2018 nog een kwart was. Dit blijkt uit het internationale PISA-onderzoek, dat de vaardigheden van 15-jarigen wereldwijd in kaart brengt.

Vergelijking met andere talen

Een van de redenen voor de verwarring rondom hoofdletters bij maanden komt door de invloed van andere talen. Zoals eerder genoemd, krijgen maanden in het Engels wél een hoofdletter: “January”, “February”, enzovoort. Dit verschil kan lastig zijn voor wie vaak in meerdere talen schrijft. In bijvoorbeeld het Duits krijgen maanden ook geen hoofdletter, maar woorden als zelfstandige naamwoorden krijgen dat wél.

De taalregels kunnen dus sterk verschillen per taal, wat soms leidt tot fouten in het Nederlands.

Zijn er uitzonderingen?

Hoewel de regel duidelijk is, zijn er toch enkele situaties waarin maanden met een hoofdletter geschreven worden. Als een maand aan het begin van een zin staat, schrijf je deze natuurlijk met een hoofdletter, zoals bij ieder ander woord aan het begin van een zin. Denk bijvoorbeeld aan de zin: “Januari is de koudste maand van het jaar.” In dit geval krijgt “januari” een hoofdletter, maar dat komt omdat het de eerste letter van de zin is.

Een ander voorbeeld is wanneer de maand onderdeel is van een titel. Stel dat je een boek schrijft dat “Februari in Parijs” heet, dan krijgt februari een hoofdletter omdat het hier gaat om een titel. Dit zijn echter uitzonderingen die niets afdoen aan de algemene regel dat maanden zónder hoofdletter worden geschreven in normale zinnen.

Welke veelgemaakte fouten zien we vaak?

Ondanks de heldere regel gaat het in de praktijk regelmatig mis. Vooral bij officiële documenten of zakelijke correspondentie komt het voor dat maanden onterecht met een hoofdletter worden geschreven. Dit gebeurt vaak onbewust, zeker bij mensen die veel in het Engels communiceren. De invloed van social media en de populaire hashtags speelt hier ook een rol in: op platforms als Twitter en Facebook zie je vaak berichten waarin maanden met een hoofdletter worden geschreven.

Het kan nuttig zijn om de taalinstellingen van je schrijfprogramma’s te controleren, want sommige programma’s stellen automatisch een hoofdletter in als ze een datum detecteren.

Hoe voorkom je fouten?

Om te voorkomen dat je de fout maakt om maanden met een hoofdletter te schrijven, kun je een paar eenvoudige trucs gebruiken:

  • Controleer altijd je tekst als je twijfelt.
  • Stel je spellingscontrole in op Nederlands.
  • Onthoud dat maanden en dagen geen eigennamen zijn, en dus geen hoofdletter nodig hebben.

Wat vind jij?

Hoe vaak twijfel jij over het gebruik van hoofdletters bij maanden? Heb jij ooit gedacht dat ze wél een hoofdletter nodig hadden?

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.