Wat is outsourcing?

Outsourcing, ook wel bekend als uitbesteding, is een strategische praktijk waarbij bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd door externe bedrijven of leveranciers. Deze activiteiten zijn meestal bedrijfsondersteunend of nevenactiviteiten. In dit artikel verkennen we de betekenis van outsourcing, mogelijke redenen voor bedrijven om voor deze aanpak te kiezen, en enkele van de voordelen die het met zich meebrengt.

Outsourcing betekenis

Outsourcing is het proces waarbij een bedrijf ervoor kiest om bepaalde activiteiten niet intern met eigen medewerkers uit te voeren, maar deze uit te besteden aan externe partijen. Deze externe partijen, ook wel leveranciers genoemd, voeren de taken namens het bedrijf uit. Outsourcing kan verschillende vormen aannemen, zoals het uitbesteden van IT-diensten, klantenservice, productieprocessen en meer.

Outsourcing betekenis

Mogelijke Redenen voor Outsourcing

Bedrijven nemen vaak de beslissing tot outsourcing om verschillende strategische redenen. Hier zijn enkele mogelijke motieven:

1. Kostenbesparing door hogere efficiëntie

Een van de meest voorkomende redenen voor outsourcing is kostenbesparing. Externe leveranciers kunnen vaak efficiënter werken, waardoor bedrijven operationele kosten kunnen verlagen.

2. Hogere kwaliteit door inhuur van specialistisch bedrijf

Soms is het inhuren van gespecialiseerde externe bedrijven gunstig om een hogere kwaliteit van dienstverlening te waarborgen. Deze bedrijven hebben vaak expertise op specifieke gebieden.

3. Grotere flexibiliteit dan bij een eigen afdeling

Outsourcing biedt bedrijven de flexibiliteit om snel aan veranderende marktomstandigheden aan te passen. Ze kunnen gemakkelijk op- of afschalen afhankelijk van de behoeften.

4. Zelf meer kunnen focussen op kernactiviteiten

Door niet-kernactiviteiten uit te besteden, kunnen bedrijven zich beter concentreren op hun kerncompetenties en strategische doelen.

5. Verbetering liquiditeit door afstoten van machines, huisvesting

Het uitbesteden van activiteiten kan leiden tot een verbetering van de liquiditeit, omdat bedrijven niet langer hoeven te investeren in machines, huisvesting en andere infrastructuur voor de uitbestede taken.

Kostenbesparing als Voornaamste Argument

Van de genoemde argumenten is kostenbesparing vaak het meest voorkomende motief. Externe leveranciers kunnen niet alleen efficiënter werken, maar ze kunnen ook personeel inhuren onder andere voorwaarden, vooral bij uitbesteding naar het buitenland (offshoring). Een illustratief voorbeeld hiervan is het uitbesteden van callcenters en productiefaciliteiten naar landen met lagere lonen.

In conclusie biedt outsourcing bedrijven de mogelijkheid om flexibeler, efficiënter en kosteneffectiever te opereren, waardoor ze zich beter kunnen concentreren op hun kernactiviteiten en strategische groei.

Design, online

Web.

WordPress, Magento 2, Shopify of een Lightspeed website of webshop laten maken.

Entertainment, games, spellen

Game

Alle spelcomputers, de beste games pc’s, bordspellen voor het hele gezin, speelgoed en videogames voor kinderen!

Trends, hypes, rages, nieuws

Trend

Wat zijn de huidige rages en hypes? Welke trends vind je in de gamewereld en zakelijk online marketing branche? Wat zijn de opkomende events?