Sales funnel

In de dynamische wereld van online marketing is het begrip “funnel” een cruciaal element. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of net begint, begrijpen hoe funnels werken is essentieel voor een effectieve strategie. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van een funnel, met specifieke aandacht voor de sales funnel in de context van online marketing.

Wat is een Funnel?

Een funnel is geen fysiek object, maar eerder een model dat het pad beschrijft dat potentiële klanten volgen, van bewustwording tot conversie. Het vertegenwoordigt de reis die een individu maakt door verschillende fasen voordat ze een product of dienst aanschaffen. Laten we eens kijken naar de basis van een funnel en hoe het de besluitvorming van consumenten beïnvloedt.

Sales Funnel Explained

Een specifiek type funnel dat van bijzonder belang is voor marketeers, is de sales funnel. Dit model is gericht op het begeleiden van prospects door verschillende stadia van het aankoopproces. De sales funnel bestaat doorgaans uit de volgende fasen: bewustwording, interesse, overweging, intentie en uiteindelijk de aankoop. Het begrijpen van elke fase is cruciaal om effectieve strategieën te implementeren die de conversie maximaliseren.

Sales funnel

De Essentie van een Online Marketing Funnel

Met de opkomst van digitale platforms is de traditionele sales funnel geëvolueerd naar een online marketing funnel. Hier draait het niet alleen om fysieke producten, maar ook om digitale diensten en informatieproducten. Elke fase van de funnel vereist een doordachte aanpak om de online aanwezigheid te optimaliseren en de gewenste resultaten te behalen.

Stadia van een Sales Funnel in Detail

 • Bewustwording: In deze fase maken potentiële klanten kennis met je merk of product. Dit kan plaatsvinden via advertenties, sociale media of andere marketingkanalen. Het is essentieel om boeiende content te leveren die de aandacht trekt en het bewustzijn vergroot.
 • Interesse: Zodra potentiële klanten bewust zijn, komt de fase van interesse. Hier is het belangrijk om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en hen meer te laten leren over wat je te bieden hebt. Denk aan informatieve blogposts, video’s of gratis resources.
 • Overweging: Nu de interesse is gewekt, gaan prospects de opties overwegen. Vergelijkende content, klantrecensies en demonstraties spelen een cruciale rol in deze fase. Het doel is om vertrouwen op te bouwen en je product of dienst als de beste keuze te presenteren.
 • Intentie: In deze fase hebben potentiële klanten de intentie om te kopen. Kortingen, speciale aanbiedingen en duidelijke call-to-action-elementen helpen hen over de streep te trekken.
 • Aankoop: De laatste fase is de daadwerkelijke aankoop. Zorg voor een soepel proces, heldere instructies en eventuele ondersteuning die nodig is om de transactie te voltooien.

Sales funnel uitleg en tips!

Voordelen van een Sales Funnel

Een goed opgezette sales funnel biedt tal van voordelen voor een bedrijf. Laten we dieper ingaan op hoe de implementatie van een sales funnel bijdraagt aan het succes van een onderneming.

 • Overzicht van Verkoopfasen: De sales funnel geeft een duidelijk overzicht van de verschillende fasen in het verkoopproces. Vanaf het moment van bewustwording tot de uiteindelijke aankoop, biedt de funnel structuur en inzicht.
 • Fase van Potentiële Klanten: Het stelt bedrijven in staat om te identificeren in welke specifieke fase een lead of prospect zich bevindt. Dit is essentieel om gerichte strategieën toe te passen op verschillende stadia van het verkooptraject.
 • In Kaart Brengen van Verkoopstrategie: Door elke fase in kaart te brengen, kan een bedrijf de huidige verkoopstrategie analyseren en evalueren. Dit helpt bij het identificeren van sterke punten en het pinpointen van gebieden die verbetering behoeven.
 • Probleemanalyse en Verbeteringen: De sales funnel fungeert als een instrument om problemen in het verkoopproces te identificeren. Hierdoor kunnen bedrijven gerichte verbeteringen doorvoeren om de efficiëntie te verhogen.
 • Efficiëntie en Voorspelbaarheid: Door het verkoopproces in kaart te brengen, wordt het mogelijk om het efficiënter en voorspelbaarder te maken. Het bedrijf kan anticiperen op mogelijke knelpunten en deze proactief aanpakken.
 • Gerichte Benadering van Leads: Verkopers kunnen eenvoudiger bepalen hoe ze specifieke leads moeten benaderen. Elke fase vereist een andere aanpak, en de funnel biedt de nodige richtlijnen om deze aanpak te bepalen.
 • Inzicht in Marketing- en Verkoopinspanningen: Het geeft helder inzicht in de vereiste marketing- en verkoopinspanningen op verschillende punten in de funnel. Dit helpt bij het optimaliseren van de algehele strategie.
 • Kosten-Batenanalyse: Een sales funnel maakt het mogelijk om kosten en baten van een salescampagne inzichtelijk te maken. Dit is van onschatbare waarde bij het beoordelen van de rendabiliteit van marketinginvesteringen.
 • Gebruik van Campagnegegevens: Informatie die tijdens een campagne wordt verzameld, kan worden gebruikt voor toekomstige campagnes. Dit creëert een lerende cyclus en optimaliseert voortdurend de benadering van potentiële klanten.
 • Sales als Uitkomst, Niet Doel: Het bekende citaat van Jill Konrath onderstreept dat sales een uitkomst is, geen doel op zich. Een goed opgezette sales funnel benadrukt het belang van het correct uitvoeren van verschillende stappen, wat uiteindelijk resulteert in succesvolle verkooptransacties.

Jill Konrath, een gerespecteerde sales strateeg, speaker en auteur, benadrukt dat succesvolle sales voortkomt uit het correct uitvoeren van diverse stappen, beginnend bij het identificeren van een potentiële prospect tot het afronden van de deal.

Sales Funnel versus Marketing Funnel

Het is essentieel om het onderscheid te begrijpen tussen een sales funnel en een marketing funnel. Ondanks dat ze elkaar aanvullen, richten ze zich op verschillende aspecten van het klanttraject.

 • Marketing Funnel: De marketing funnel concentreert zich op het vergroten van het bewustzijn bij de doelgroep. Het creëert ‘awareness’ bij suspects en leads, en transformeert ze tot prospects die het product willen hebben.
 • Sales Funnel: Zodra de potentiële klant beseft dat hij een product of dienst nodig heeft, betreedt hij de sales funnel. Hier draait het om het overtuigen van de prospect om tot aankoop over te gaan. De boodschappen zijn gericht op het benadrukken van de voordelen van het product of de dienst.

Het samenspel van de marketing funnel en de sales funnel is cruciaal voor een holistische benadering van het klanttraject. In ons artikel ‘Marketing Funnel versus Sales Funnel’ gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee trechters en hoe ze elkaar aanvullen.

Conclusie: De Kracht van een Goed Geoptimaliseerde Funnel

Een effectieve funnel is de sleutel tot het succes van elke online marketingstrategie. Door de klantreis te begrijpen en strategieën te implementeren die elke fase verbeteren, kun je de conversie verhogen en duurzame relaties met je klanten opbouwen.

Design, online

Web.

WordPress, Magento 2, Shopify of een Lightspeed website of webshop laten maken.

Entertainment, games, spellen

Game

Alle spelcomputers, de beste games pc’s, bordspellen voor het hele gezin, speelgoed en videogames voor kinderen!

Trends, hypes, rages, nieuws

Trend

Wat zijn de huidige rages en hypes? Welke trends vind je in de gamewereld en zakelijk online marketing branche? Wat zijn de opkomende events?