Hoe bepaal je de beste tone of voice?

08-01-2024

Bij contentmarketing is de juiste tone of voice cruciaal voor het creëren van herkenbaarheid en het opbouwen van verbinding met je klanten en doelgroep. Maar wat is tone of voice eigenlijk, en hoe bepaal je deze essentiële component van je communicatiestrategie? In dit artikel bespreek ik aan de hand van fictieve voorbeelden hoe je de tone of voice kunt identificeren, toepassen en verfijnen.

Wat is de tone of voice?

Voordat we dieper ingaan op het bepalen van de tone of voice, is het belangrijk om te begrijpen wat deze term precies inhoudt. De tone of voice omvat de manier of stijl waarop een bedrijf of merk zijn (toekomstige) klanten aanspreekt. Dit gaat niet alleen over de schrijfstijl van de content op je website, maar ook over hoe je je presenteert op sociale media en hoe de klantenservice via e-mail vragen beantwoordt. Net zoals individuen een unieke manier van communiceren hebben, heeft een bedrijf dat ook. Je tone of voice komt voort uit de identiteit, het imago van je bedrijf en de doelgroep die je wilt bereiken.

tone of voice

Doet dit vooral niet bij de tone of voice

Vaak wordt het belang van de tone of voice onderschat. Als de tone of voice juist is, merk je dat als lezer nauwelijks op. De schrijfstijl en taalgebruik sluiten naadloos aan bij de inhoud, het onderwerp en het doel van de tekst, waardoor de boodschap natuurlijk overkomt. Echter, wanneer de tone of voice niet klopt, wordt het duidelijk zichtbaar. Een mismatch tussen de schrijfstijl en het onderwerp of de doelgroep kan leiden tot verwarring en het niet overkomen van de boodschap.

Voorbeeld 1

Een situatie waarin de tone of voice niet goed aansluit, kan zich voordoen bij een technisch product met een informele benadering. Bijvoorbeeld: “Ontdek onze geavanceerde medische apparatuur! Met onze hippe gadgets kun je je gezondheid naar een next level tillen. Say goodbye tegen saaie gezondheidscontroles en hello tegen een stijlvolle levensstijl!”

Voorbeeld 2

Een subtielere mismatch in tone of voice kan voorkomen in een zakelijke context waarin te informeel wordt gecommuniceerd. Bijvoorbeeld: “Beste zakelijke partners, het is tijd om te rocken! Onze nieuwe financiële strategie is hotter dan hot. Dus laten we samen die successen binnenslepen en de concurrentie laten verbleken. Cheers op de toekomst!”

Tone of voice bepalen: een aantal overwegingen

  1. Consistency is key: Ongeacht je gekozen tone of voice, consistentie is essentieel. Vermijd grote veranderingen, zelfs op verschillende kanalen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en versterkt je imago.
  2. U of jij?: De keuze tussen ‘u’ en ‘jij’ hangt af van je doelgroep en de uitstraling van je bedrijf. Over het algemeen is een informele benadering met ‘je’ of ‘jij’ moderner en vriendelijker, tenzij je een formele uitstraling hebt of een doelgroep die de voorkeur geeft aan ‘u’.Voorbeeld 1: “Wil jij je bedrijf laten groeien op social media? Dan is het belangrijk om betrokkenheid te creëren en stimuleren.”Voorbeeld 2: “Bij ons administratiekantoor in Apeldoorn kunt u terecht voor uiteenlopende diensten, zoals financiële administratie.”
  3. Formeel of informeel taalgebruik?: De mate van formaliteit beïnvloedt de tone of voice. Meestal volstaat een informele toon, maar in specifieke branches of bij specifieke doelgroepen kan een formele toon passend zijn.
  4. Toegankelijk of exclusief?: Overweeg het kennisniveau van je doelgroep. Een toegankelijke tone of voice is geschikt voor een breder publiek, terwijl een exclusieve toon gericht kan zijn op een specifieker publiek met meer kennis.Voorbeeld exclusieve tekst: “Met een fysieke of synthetische Exchange Traded Fund of tracker loopt u weinig risico, heeft u lage transactiekosten en zorgt u voor diversificatie van uw portefeuille.”
  5. Wat is het doel van de tekst? (STDC): Baseer je tone of voice op het doel van je tekst en de fase waarin je klant zich bevindt volgens het See, Think, Do, and Care-model.
  6. Doelgroep(en): De doelgroep is verweven met alle overwegingen. Afhankelijk van je doelgroep bepaal je de aanspreekvorm, formaliteit en toegankelijkheid van je tekst. Consistentie is hierbij cruciaal.

Leg je tone of voice vast

Heb je een idee van de gewenste tone of voice? Leg dit dan vast in een document. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn, maar zorg ervoor dat essentiële informatie duidelijk is. Hierdoor blijf je consistent en weten jij, je werknemers en/of externe content marketeers welke toon ze moeten aanslaan.

Hulp nodig met de tone of voice?

Als het lastig blijft om de juiste tone of voice te vinden, staan onze specialisten klaar om je te helpen. Samen bespreken we hoe we je het beste kunnen ondersteunen. Dit gesprek is gratis en geheel vrijblijvend.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.